Priča o uspjehu: Time Restaurant & Bar

time4

Prošle godine, nakon što je vodstvo preuzeo Davor Bienefeld, restoran Time (Petrinjska 7) je napravio zaokret u smjeru azijske fusion kuhinje, o čemu smo pisali tada, a to je bio samo početak njegovog uzleta prema jednom od najpopularnijih mjesta u gradu. Osim što je bar omiljeno afterwork okupljalište, restoran je ponudio razlog više da se ne zadržite samo na jednom piću već otkrijete neka jela koja kod nas nisu bila u toj mjeri dostupna, a kamoli popularna. Da, sushi smo isprobavali, ali ne uvijek u vrhunskoj izvedbi kao ovdje. Ramen, pad thai, gyoza, zeleni curry, pork buns… Sve su to zanimljivosti azijske kuhinje u kojoj nismo u tolikoj mjeri mogli uživati na drugim mjestima u gradu.

time10

Na čelu kuhinje je chef Vid Nikolić koji inspiraciju nalazi na godišnjim putovanjima u azijske zemlje gdje iz prve ruke ima priliku istraživati nove okuse te ih donositi na domaći teren. Ta se istraživačka strast očituje u izvedbi jela, a publika to prepoznaje. Zato se u Timeu svaki dan traži mjesto više, slučajno nabasati u restoran više nije moguće, a cijelu priču podupire interijer u koji je lako ‘zasjesti’ i degustirati večeru od nekoliko sljedova.

Razgovarali smo sa chefom Vidom Nikolićem o tome što Time izdvaja od drugih, kao i nekim planovima za budućnost.

time12

time13

1. Kad je implementiran zaokret prema Aziji u restoranu, kako ste planirali izdvajanje od ostatka ponude u gradu? Jeste li očekivali ovoliko pozitivan odjek kod publike ili ste se malo i bojali zasićenosti tržišta azijskom kuhinjom?

Plan je bio krenuti s ponudom tradicionalnih azijskih jela, uz odličan sushi. Kasnije smo krenuli s nekim jelima u fusion smjeru, ali više u smislu kombiniranja hrvatskih namirnica u tim jelima. Svakako nismo očekivali tako pozitivan odjek i mogu reći da je i nas to iznenadilo. Mislim da tržiste nije zasićeno azijskom kuhinjom, sushijem možda da, ali mi još uvijek nemamo tajlandski restoran u gradu, dobar korejski BBQ, ramen bar ili dim sum restoran.

time7

time8

2. Posebnost Timea je da se u restoranu mogu isprobati neke azijske delicije koje donedavno nisu bile poznate svima, poput ramen juhe ili pork buns. Za koja ste jela unaprijed znali da se apsolutno moraju pronaći na meniju?

Neke vrste tajlandskih curryja su odmah bile u planu, pad thai, ramen svakako, kao i klasične japanske stvari poput gyoze.

time16

3. Koliko često se mijenja jelovnik? Koja bi jela izdvojili kao najpopularnija, možda već i klasike restorana?

Jelovnik mijenjamo sezonski, ne cijeli, već ubacujemo nova jela i mijenjamo ga samo u nekim segmentima. Klasici ostaju naravno, uz povremene promjene. Najpopularnija jela su još uvijek gyoza, spring rola, zeleni curry od piletine, i u zadnje vrijeme ramen sa svinjetinom, najviše zahvaljujući turistima. Za neka jela treba vremena da budu prihvaćena kod domaćih gostiju, i drago mi je da radimo pomake u tom smjeru. Ramen je jelo koje ljudi baš ne prepoznaju i ne znaju kako bi ga jeli, ali kad ga probaju, brzo ga zavole. Zato smo mi tu, da takva jela gostima objasnimo i približimo.

time15

time14

4. Gdje crpite inspiraciju za nova jela i je li ih teško replicirati u odnosu na original?

Najviše iz svojih putovanja po Aziji, kamo idem barem jednom godišnje. Destinacije su uvijek Tajland, Japan, Malezija, Hong Kong… Smatram da je obavezno da svaki kuhar koji se bavi takvom kuhinjom koja je nama strana, mora posjetiti ta mjesta i probati hranu u originalnom i tradicionalnom obliku. Dosta stvari je tesko replicirati zbog nedostupnosti nekih namirnica, svježih pogotovo, ali i ta situacija se poboljšava kod nas.

time1

5. Imate li planove za neke novosti u skorije vrijeme?

Naravno, bit će tu novih jela kao i uvijek, ponuda novih menija za ručak i nekih predjela. Bit ćemo sve više prisutni na food festivalima u Zagrebu, kao i na Adventu u 12. mjesecu.

time11

time6

time5

Foto: Sanja Jagatić (Sanja Jagatić Photography)

0