Priča o uspjehu: Pizzeria Duksa

Priča o uspjehu: Pizzeria Duksa

pizzaduksa-velika2

Otkako se 2012. godine otvorila, pizzeria Duksa, ubrzo je uselila u srca gostiju, što zbog odličnih pizza, što zbog simpatično uređenog interijera. Smještena u Duknovićevoj ulici u Zagrebu, po kojoj je dobila i ime, omiljeno je mjesto na istoku grada do kuda se nerijetko poteže i iz zapadnih kvartova.

Ono što odlikuje pizze je prvenstveno jednostavnost u kombinaciji s vrhunskim sastojcima. Dijele se na crvene i bijele – s umakom od rajčice ili mozzarellom kao bazom, a što sve od sastojaka možete isprobati na tijestu na duhovit se način komunicira kroz njihova imena, primjerice ‘Koza nostra’ za pizzu s kozjim sirom, ‘Šitake happens’ za onu sa shitake gljivama i slično, što vas već dodatno mami i otežava fini izbor jer nazivi nisu generički.

Mislav Petrović

Mislav Petrović

Duksu, osim finih pizza, gosti prepoznaju i po ugodnom interijeru živih boja gdje se naprosto žele zadržati duže, nerijetko navraćajući samo na kavu, a ako ste je ikad posjetili, to jako dobro znate.

O mnogima najdražoj pizzeriji s najopuštenijom atmosferom u gradu, razgovarali smo s Mislavom Petrovićem, zaslužnim za otvaranje Dukse.

pizzaduksa7

1. Zašto baš pizzerija?

Osobno sam obožavatelj pizze, a i sam sam ih znao doma spremati i pomalo eksperimentirati sa sastojcima, pa smo to eksperimentiranje nastavili i u slaganju novih receptura.

Osim toga, shvatio sam koliko je stvari koje se rade, po mojem mišljenju, u ugostiteljstvu općenito, krivo. O mnogim se stvarima ne razmišlja, a one su sitnice koje čine razliku. Razliku između ‘prosječno’ i ‘fantastično’. Pizzerije nisu bile mjesto gdje su ljudi poželjeli provesti večer. Nakon pojedene pizze, odlazili su dalje, negdje gdje su se ugodnije osjećali. To sam želio promijeniti.

pizzaduksa6

2. Kako ste se uspjeli izboriti s konkurencijom da ljudi s drugog kraja grada dolaze do Maksimira samo kako bi pojeli pizzu u Duksi?

Odgovor na drugo pitanje nalazi se većinom u prvom odgovoru. Pored njega je naravno bitno i ono osnovno, sam proizvod. Osim već poznatih činjenica o recepturi tijesta, uveli smo neke sastojke koji su također činili razliku. Sastojci koje smo počeli koristiti bili su toliko kvalitetniji, ali i skuplji od dotada korištenih da su nam mnogi prognozirali brzi kraj.

Gost zna cijeniti kvalitetu i trud i to nagrađuje svojom vjernošću. Jasno nam je da nije moguće raditi bez grešaka i znamo da ih i mi radimo, ali mislim da ipak velika većina gostiju izlazi iz Dukse jako zadovoljna.

duksa-naslovna2

3. Gdje pronalazite inspiraciju za nastanak novih pizza? Imate li neki bestseler koji bi obavezno preporučili gostima pri prvom posjetu?

Inspiracija za nove pizze je nešto što se pojavi u hodu. Jedeš nešto i pomisliš kako bi to možda bilo zanimljivo za probati na pizzi. Onda tome dodaš druge stvari koje smatraš da čine okus kompletnijim i tako korak po korak. Neka greška, korekcija, testiranje, mišljenja nepaca izvan kruga nas insajdera i dolazimo do finalne verzije.

Najprodavanije pizze su nam ‘Na ovu Dado otkida’ (a zove se, naravno, po autoru Dadi, inaće poznatijem kao Stric), ‘Kad jaganjci ne utihnu’, ‘Koza nostra’, a novi je hit pizza ‘Kak ti s tartufima’ koja je relativno nedavno stavljena na menu.

pizzaduksa10

4. Vaše pizze, osim što su fine, imaju zabavna imena. Tko ih smišlja?

Što se imena tiče, ona su moja izmišljotina, a nastala su isključivo zbog suhoparnosti imena pizza u svim pizzerijama, pa mi nije niti palo na pamet na menu stavljati išta tipa Slavonika, Vulcano, Funghi ili slično, dosadno. Naš je menu jedan od vrlo prepoznatljivih komponenata našeg lokala kojeg su gosti, zajedno sa pričom na poleđini, odlično prihvatili.

pizzaduksa1

5. Kakvi su planovi za budućnost? Planirate li unositi neke značajnije promjene u jelovnik?

Novosti i promjene u našoj ponudi su dosta problematične, jer nam zadovoljni gosti ne dozvoljavaju ukidanje bilo čega s menija, a mjesta za novosti je sve manje. Ipak, periodično, novosti će biti, a naročito u razini usluge koju pružamo.

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Zatvori