‘Preživjeti prekid’, cool ilustrirane kartice hrvatske umjetnice koje odgovaraju na vječna pitanja nakon prekida veze

‘Preživjeti prekid’, cool ilustrirane kartice hrvatske umjetnice koje odgovaraju na vječna pitanja nakon prekida veze

Ilustratorica Lana Hudina i psihologinja Renata Debartoli obilježile su kraj mjeseca ljubavi ilustriranim karticama koje pomažu – preživjeti prekid. Riječ je o projektu svojevrsne podrške svima koji prolaze kroz prekid važnog odnosa i žele što lakše zacijeliti i to uz upoznavanje sebe.

Ilustratorica je u suradnji sa psihologinjom izradila 20 kartica koje pomažu proći kroz prekid. Stručne psihološke analize tako prate dobro poznati Lanini likovi koji na jedinstven i umjetnički način omogućuju nošenje s prekidom, ali i prepoznavanje vlastitih potreba i želja.

„Prekidi su neizostavan dio života. Bilo da se radi o prekidu veze, braka, poslovnog odnosa, prijateljstva ili čak prekidu sa samim sobom. Neki prekidi su uzrokovani lošim odlukama, neki unutarnjim osjećajem, neki čežnjom za nečim boljim, a neki, nažalost, smrću. Bilo da su potaknuti našom odlukom ili su nam nametnuti, dinamika života nakon njih nam se definitivno mijenja. Renata Debartoli je sumirala put za kvalitetno zacjeljivanje, a ja sam ilustrirala korake kako bi taj put bio barem malo lakši i veseliji. Nadamo se da će ovaj set od 20 kartica pomoći mnogima. „izjavila je ilustratorica.

Iza svakog crteža stoje sati promišljanja, a situacije predstavljene njima bliske su i Lani i Renati. Psihologinja, osim stručnih znanja, ideju vuče upravo iz vlastitog iskustva. Ideja je rođena nakon što je i sama primila „paket za preživljavanje“ kada se nosila s najbolnijim prekidom u svom životu.

Autorica je objasnila: Prekidom odnosa doživljavamo niz gubitaka, mijenja se struktura našeg dana, mijenja se količina i kvaliteta komunikacije s nekim osobama, mijenjaju se neke naše navike (čak i one svakodnevne), mijenja se slika o sebi, osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja, neka mjesta, ljudi i aktivnosti više nisu dio našeg života. Sve to može dovesti do osjećaja izgubljenosti i zbunjenosti, a nekad i samoće i razočarenja (u druge, u sebe, u život) te si možemo postaviti niz pitanja: Tko sam ja?, Kuda idem?, Što želim?, Što mi treba?, Što me ispunjava i veseli?, Kako vidim svoju budućnost? i razna druga pitanja. Kartice „Preživjeti prekid“ daju odgovore na ta pitanja i pomažu u zacjeljivanju.”

Za one koje su pak sretni u ljubavi, kartice su prekrasan alat za vježbanje samo-ljubavi. Kako ističu autorice, čak i onima koji su sretno zaljubljeni, bilo bi dobro proći kroz njih i otkriti samoga sebe.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori