Prenatalni testovi: Gdje, kako i koji prenatalni test je najbolje napraviti
Prenatalni testovi: Gdje, kako i koji prenatalni test je najbolje napraviti

Prenatalni testovi: Gdje, kako i koji
prenatalni test je najbolje napraviti

Prenatalni testovi (NIPT) napravili su pravu revoluciju u prenatalnoj dijagnostici. Nekada komplicirane procedure koje nisu u potpunosti sigurne za trudnicu i bebu sada su svedene na jednostavnu analizu krvi trudnice. Ako pitate trudnice, revoluciju na hrvatskom tržištu napravio je i YOU51 test – prenatalni test kojem je svoje povjerenje poklonilo preko stotinu trudnica iz cijele regije!

U nastavku pročitajte sve o ovom testu – gdje se može napraviti, kako se naručuje, gdje se analizira te što ga izdvaja od svih drugih prenatalnih testova.

Što je uopće YOU51 test?

YOU51 prenatalni test je neinvazivni prenatalni test za trudnice, koji iz 10 ml venske krvi majke, već u 10. tjednu trudnoće analizom cijelog genoma utvrđuje postoje li kod ploda neke genetske nepravilnosti. Pored najčešćih trisomija i analize svih kromosoma, ovaj test ima mogućnost da otkrije čak preko 200 mikrodelecija, delecija i duplikacija. Također, otkriva vam i nosite li djevojčicu ili dječaka. Uz sve to, pouzdanost je 99,99% što znači da je mogućnost pogreške gotovo nemoguća.

Sve je to moguće zahvaljujući činjenici da se svi YOU51 uzorci analiziraju u Illumina certificiranim laboratorijima u cijeloj Europskoj Uniji. Usporedbe radi, ono što je Apple za pametne telefone, to je Illumina za prenatalne testove.

Dok drugi testovi, poput kombiniranog probira, daju samo statistički podatak postoji li visok ili nizak rizik od određenog stanja, YOU51 daje definitivan rezultat – ima li beba ili nema određenu genetsku nepravilnost.

Po čemu se YOU51 izdvaja od drugih prenatalnih testova?

Ono što izdvaja YOU51 prenatalni test od drugih jest to što gotovo cijeli proces funkcionira online. Ako ste na trenutak posumnjali kako je moguće tako važnu stvar obaviti online i kako uopće da budete sigurni u to, sad ćemo otkloniti i tu sumnju. Online prenatalni test znači da su svi procesi koji ne utječu na kvalitetu i sigurnost analize uzorka prebačeni na online platforme. 

To znači da ćete prijavu izvršiti online, putem web stranice i tako ćemo otkloniti mogućnost greške usmenog prijenosa informacija. Također, znači da ćete test uplatiti putem Monri platforme – sigurnog providera za online plaćanje i nećete čekati beskonačne redove u banci (P.S. Ukoliko to želiš, test je moguće platiti i u banci). Automatski dobivate potvrdu narudžbe, a potom i dokument i fakturu koja dokazuje da je test plaćen. 

Gdje može da se uradi YOU51 prenatalni test?

YOU51 prenatalni test dostupan je u preko 300 laboratorija širom regije – Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a u preko 50 laboratorija diljem Hrvatske.

Kako izgleda jedan proces YOU51 testiranja?

Na web stranici smo pročitali detaljno uputstvo kako se izvodi YOU51 prenatalni test, a onda smo htjeli vidjeti kako to zaista izgleda u praksi. Dakle, prvi korak je narudžba testa. Test se naruči putem web stranice, izborom željenog paketa. Ako niste sigurni koji paket je pravi izbor za vas, na raspolaganju su vam besplatne genetske konzultacije s genetičarem koje možete obaviti prije narudžbe.

Prilikom procesa narudžbe, odmah vas traži sve informacije koje su inače potrebne za prenatalno testiranje (duljina trudnoće, visina, težina, postojanje obiteljske anamneze i slično). Nakon što sve ispunite, birate hoćete li test platiti online ili u banci. Mi smo izabrali opciju online plaćanja i nakon popunjavanja potrebnih polja dobili smo potvrdu da je narudžba uspješna.

Nakon nešto manje od sat vremena stigao nam je mail s prijedlogom termina uzorkovanja, točnom adresom laboratorija u kojem se vadi krv, kao i dokumentom koji je potrebno potpisati i ponijeti sa sobom na uzorkovanje. Samo uzorkovanje je bezbolno, sigurno i brzo. Kao i kod bilo koje rutinske analize, vadi se 10 ml venske krvi. S vađenjem krvi, vaš posao je završen, a sve ostalo preuzima YOU51 tim. Što to znači?

To znači da oni preuzimaju uzorak krvi i putem DHL-a, najsigurnije kurirske službe, šalju uzorak na analizu. Tada dobivate i DHL kod za praćenje pošiljke tako da u svakom trenutku znate gdje se vaš uzorak nalazi. Po dolasku u laboratorij, rezultate dobivate elektronskim putem, najčešće za 2 dana. YOU51 nudi mogućnost otkrivanja spola uz pomoć konfeta, te ako želite pripremiti iznenađenje za obitelj ali i za sebe, prilikom naručivanja navedite i to. Tijekom cijelog ovog procesa za sva pitanja i podršku na raspolaganju vam stoji cijeli YOU51 tim kao i tim Illumina laboratorija u kojem se radi analiza.

Koje pakete nudi?

YOU51 u ponudi ima dva paketa za jednoplodnu trudnoću – Minima i Maxima, te Maxima blizanački paket. Razlika između Minima i Maxima paketa je u broju analiza. Paket Minima obuhvaća analize na najčešće trisomije (21, 18 i 13 – Down, Edwards i Patau sindrom), aneuploidije spolnih kromosoma, te otkriva spol bebe. 

Paket Maxima obuhvaća analize na najčešće trisomije (21, 18 i 13 – Down, Edwards i Patau sindrom), aneuploidije spolnih kromosoma, analize svih kromosoma 1-22, preko 200 mikrodelecija, delecija i duplikacija većih od 7Mb, te također otkriva spol bebe.

U slučaju blizanačke trudnoće nije moguće napraviti analizu spolnih kromosoma pa je ova analiza izostavljena iz paketa za blizance. Test za blizance otkriva samo prisustvo ili odsustvo Y kromosoma. 

Svi paketi su trenutno na akciji, te daju najkorektniju cijenu na tržištu.

Pozitivna iskustva trudnica kao garancija kvalitete

Sve je veći broj trudnica širom regije koje su svoje povjerenje poklonile baš YOU51 prenatalnom testu. Među prvima je to i Tatjana Drmach, zagrebačka influencerica, koja je prije godinu dana na svijet donijela preslatku Noemi. 

Na društvenim mrežama možete pročitati i iskustva drugih trudnica koje su za svog partnera tijekom trudnoće izabrale upravo YOU51, a neke od njih izdvojili smo u nastavku:

Ako ste i vi upravo počele svoje istraživanje ili su vam potrebne dodatne informacije, puno toga možete pročitati na www.you51test.com i na njihovim društvenim mrežama (Instagram i Facebook).

Foto: PR, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori