Povratak Polaroid fotografije

Kad se Polaroid 2008. godine povukao s tržišta nakratko je ostavio veliku prazninu koju su konkurentske kompanije brzo iskoristile. Možda je jedan od razloga njegovog povratka 2010. godine utjecaj velikog vala retro kulture koji do danas ne staje, štoviše, sve je snažnija prisutnost prepoznatljivih četvrtastih fotografija s bijelim obrubom. Polaroid fotoaparati, a s njima i fotografije počeli su se vraćati u modu s hipsterskim pokretom i novopronađenom ljubavi prema svemu što je starinsko, ‘old school’ i vintage.

polaroid

Kako se nostalgično počelo posezati za svim proizvodima proteklih era, tako su na red došle i Polaroid kamere, a brend je ovu potrebu prepoznao i počeo se razvijati ukorak s tekovinama modernog vremena te lansirao nekoliko novih proizvoda od kojih se neki putem Wi-Fija spajaju na društvene mreže (Polaroid Socialmatic), a drugi su idealni za sve avanturiste (minijaturni Polaroid Cube). Zadržao je i klasične modele, te modernizirao neke od njih, a svi se danas mogu kupiti po pristupačnim cijenama, ovisno o modelu. Osim Polaroida i Fujifilm nastavio je predstavljati svoje proizvode, grabeći komad po komad tržišta, a i druge su tvrtke počele razvijati klasični oblik filma.

polaroid

Ono što volimo kod Polaroid fotografija je upravo ono zbog čega su postale popularne na samom početku, a to je brzina razvijanja fotografije i praktičnost. Nosite fotoaparat svugdje sa sobom, razvijate fotografije u letu i spremate u album. Sada se tome pribraja i retro osjećaj kojeg smo izgubili s digitalnim fotoaparatima, nemogućnost ponavljanja kadra, što fotografiranju daje slobodan i spontan osjećaj na koji smo već zaboravili. Izvlače se iz prošlosti jer samo Polaroid fotografije imaju taj unikatan stil koji se ne može uređivati niti umnažati. Trenutak kojeg ste fotografirali imate točno u tom obliku i ostaje vam zauvijek, a u tome leži njegova čar.

polaroid

U moderno doba korisnici Polaroid fotoaparata počeli su se sve više igrati sa stiliziranjem fotografija te su društvene mreže prepune raznoraznih kompozicija koje ujedno izgledaju retro, a to ujedno označava i novi oblik digitalizacije starinskog tipa fotografije. Upravo ono što je u trendu u eri opsjednutoj fotografijom i različitim vintage filterima, može se dobiti uz pomoć Polaroida i sličnih uređaja, a tržište je to otvorenih ruku prihvatilo tim više što su same kamere dostupne po pristupačnim cijenama od oko 100 dolara, ovisno o modelu, što je inicijalno puno dostupnije od digitalnih fotoaparata. Više ćete morati uložiti u film, ali ni to ne sprečava zaljubljenike u ovaj oblik fotografije da sve više razvijaju Polaroid pokret. Svi znamo da trendovi koštaju, na vama je da procijenite biste li se upuštali u priču instant fotografije, no jedno je sigurno – nosi posebnu čar zabave koju digitalne kamere ne mogu pružiti.

polaroid

polaroid

polaroid

Foto: Polaroid Instagram

0