Postoji li tradicionalan hrvatski doručak?

Postoji li tradicionalan hrvatski doručak?

Engleski, francuski tradicionalan doručak…

Potaknuti tradicionalnim britanskim doručkom, pa i francuskim, odlučili smo istražiti što bi to bio tradicionalan hrvatski doručak i postoji li tako nešto. Najpoznatiji doručak u svijetu vjerovatno je onaj britanski, tj. engleski – kao da je nastao u Slavoniji – sadrži grah, kobasice, slaninu, jaja, gljive i toast. Francuski doručak obiluje croissantima najmaštovitijih nadjeva od čokolade, džemova ili vanilije, dok mediteranski doručak na stol donosi ukusnu fritaju, rajčicu ili patlidžane sa zdravim maslinovim uljem.

Raznolikost hrvatske kuhinje

Iako smo mala zemlja, kulinarski smo jako raznolika – kontinentalni dio Hrvatske pod direktnim je utjecajem austrijske, mađarske i turske kuhinje. Tako da dominiraju zapravo austrijska, mađarska i turska jela ili njihove varijacije. U kontinentalnoj Hrvatskoj doručak se najčešće sastojao od palente, kavovine te kukuruznog kruha s masti. Vremenom jaja kao osnovna namirnica počinju dominirati stolom te se pripremaju na sve moguće načine kao ukusan, zdrav i energijom nabijen doručak. Čak je i uzrečica Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje! bila u službi doručka.

Dalmatinski doručak je ipak jedna druga priča – kao i sve mediteransko, on je lakši, s manje masnoća, više okusa i kao da je preuzeo ono slađe od kontinentalnog i starog mediteranskog doručka – šnita kruha s margarinom ili maslacem i pekmezom, pecivo isto s voćnim džemom, punjeno marmeladom ili pekmezom te varijacije fritaje. U Dalmaciji je omiljen doručak dugo bio obrok od inćuna, maslina i kruha, dok se u Istri tradicionalno jela fritaja sa šparogama ili tartufima. Od slatkih varijacija doručka, palačinke su kod nas zastupljene na svakom stolu. Najjednostavnije, punjene sirupom ili džemom, brzi su i slatki doručak, a često i dnevni desert ili užina.

Stare navike ponekad teško nestaju

No, nekih starih, zdravstveno baš i ne najsretnijih navika, mnogi se još sjećaju. Nakon drugog svjetskog rada namirnice su bile oskudne tako da se koristilo ono što se imalo kod kuće, a na slavonskom selu i ostatku kontinenta kruh, mast i šećer te kruh, mast i crvena paprika bili su brzinski to go doručak ili užina u kojoj se ama baš svatko davio. U morskim krajevima tada je kruhu direktan suparnik bila palenta (kukuruzna krupica) s mlijekom ili jogurtom. Vremenom su se te navike razvojem i bogaćenje gospodarstva mijenjale, tako da hrvatski današnji doručak izgleda kao kombinacija američkog i srednjoeuropskog doručka. Danas doručkom dominiraju žitarice, naresci i namazi, kruh te jaje na sto i jedan način.

Izgleda da je zapravo hrvatski doručak kombinacija svega i svačega i da svaki dio Hrvatske nosi svoje navike. Današnji hrvatski tradicionalan doručak ne postoji, no prilika je to koju svi foodieji i gastronomi trebaju iskoristiti – možda na prvu ne zvuči primamljivo, no probajte se vratiti starom hrvatskom doručku na koji dan. Možda vam moderne varijacije okusa padnu na pamet, istražite ih… Možda je vrijeme za novi tradicionalan hrvatski doručak?

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori