O pole danceu, njegovim prednostima i razbijanju predrasuda govore jedna trenerica i jedna polaznica

Sigurno vam se zna dogoditi da nakon napornog radnog dana poželite negdje izbaciti svu negativnu energiju iz sebe kako bi se osjećali bolje. Pogotovo u proteklih godinu dana u kojima smo proživjeli i još uvijek proživljavamo razne stresove. Tjelovježba je definitivno nešto što će vam u tome pomoći. Redovito vježbanje i bavljenje sportom ima razne benefite za naše fizičko i psihičko zdravlje, samo se trebate odlučiti za pravi trening.

Posljednjih nekoliko godina, među ženama je sve popularniji pole dance, odnosno ples na šipci koji mnoge biraju kao omiljenu vrstu rekreacije. Međutim, unatoč njegovoj popularizaciji i činjenici da je 2017. službeno postao sport, oko pole dancea još uvijek postoje mnoge predrasude. Razgovarali smo zato sa stručnjakinjom u području plesa i sporta na šipci Anitom Simikić koja je razbila sve mitove i predrasude o ovoj rekreaciji. Svoje iskustvo s nama je podijelila i Sandra Mašek koja se pole danceom bavi oko 6 godina.

Što je zapravo pole dance, kome je namijenjen, koje su sve prednosti i benefiti plesa na šipci i na kraju, kako je ova rekreacija promijenila odnos žena prema svom tijelu i izgradila njihovo samopouzdanje – čitajte u nastavku.

Anita Simikić: “Pole dance je mješavina raznih plesnih i akrobatskih stilova. U njega se jednostavno morate zaljubiti”

 • Diplomirani ste kineziolog, stručnjakinja u području plesa i sporta na šipci, svili i akrobacija na obruču, bili ste prvakinja Hrvatske u sportskom aerobiku i plesu na šipci, trenerica ste… Jesam li uspjela nabrojati sve čime se bavite? 🙂 Kada je započela vaša ljubav prema plesu?

Manje više jeste, sve ste nabrojali. Još sam zaposlena kao koordinator grupnih treninga u Orlando fitness gupaciji te s jednom ambicioznom malom skupinom radim razne showove. Moja ljubav prema plesu je od malih nogu, samo kroz razne načine kretanja.

 • Pole dance je još do prije koju godinu bio veliki tabu. Možete li nam objasniti što je zapravo pole dance?

Pole dance je široki pojam. Trenutno postoji jako puno stilova i varijanti. Ono što je nas inspiriralo i za čim smo krenuli je taj artistički i sportski smjer. Neki tvrde da je ples na šipci nastao u striptiz klubovima i zaista se možda može nešto povezati s tim. No, ako pogledate cirkusante, vidjet ćete razne stupove i šipke po cirkusima po kojima se izvode akrobacije. Postoje neki zapisi da se akrobatika na velikim bambusovim štapovima izvodila na kineskim dvorovima u vrijeme drevnih careva pa je od tuda nastala ta cirkuska disciplina.

Također, imate i tradicionalni indijski sport koji se zove Mallakhamb gdje prvi zapisi datiraju iz 1135. godine, a gdje se izvode razne vratolomije i figure na jednom drvenom stupu. Prava istina je da je moderni pole dance mješavina raznih plesnih i akrobatskih stilova i nedavno je priznat kao sport od Svjetske sportske organizacije.

 • Kako se ta akrobatska vještina odmaknula od “stigme” egzotičnog plesa na šipci? Postoje li još uvijek predrasude oko toga unatoč tome što je 2017. pole dance službeno postao sport?

Od tzv. “stigme” se pole dance odmaknuo na način da je sve više raznih natjecanja, uključili su se plesači, gimnastičari, cirkusanti. Počelo se razvijati u svim smjerovima, radi se s djecom, uvelo se u generalni fitness…. Pole dance je postao rekreacija i trenutno je dostupan svima.

 • Pole dance djeluje dosta komplicirano i teško nekome tko se nikad nije okušao u tome. Tko se sve može baviti ovom vrstom plesa? Jesu li potrebne neke fizičke predispozicije, dobra forma ili slično?

S obzirom da je ušlo u fitness svijet, prilagođeno je da se sa šipkom može baviti bilo tko. Od najmanjeg uzrasta pa sve do najstarijeg. Treninzi su koncipirani da ne treba nikakvo predznanje ili fizička sprema. Ovaj stil jedino morate voljeti.

 • Koje su sve prednosti i benefiti pole dancea?

Pole dance vam jača muskulaturu, povećava fleksibilnost, povećava samopouzdanje i mentalnu snagu te je izvrsna socijalna komponenta gdje se ekipa zbliži na jedan poseban način.

 • Po vašem mišljenju, kako je ova rekreacija promijenila odnos žena prema svom tijelu i izgradila njihovo samopouzdanje?

Karakteristika ove discipline je da se vježba u kratkim hlačicama i topiću. Uz kontrolu vježbanja, svaka žena počinje prihvaćati sebe upravo onakvom kakva je i kroz razvoj sposobnosti gradi i jača svoje samopouzdanje. Trebamo shvatiti da smo mi svi različiti i po tome posebni. Na ovaj način vježbanja svaka žena prihvati svoju osebujnost i gradi sebe.

 • Rekli ste mi da je ples na svili u posljednje vrijeme popularniji od plesa na šipci. Po čemu se oni razlikuju?

Trendovi se mijenjaju i svako malo krene veći odaziv na drugu disciplinu. Trenutno je kod nas bila veća posjećenost na svili, što ne znači da je u svijetu tako. Mi smo kod nas uveli Aerial silk-Hammock koji se sastoji od jedne tkanine i podsjeća na ljuljačku za razliku od “klasične” svile. Što je pristupačnije početnicima. Vježbači su to prepoznali i krenulo je.

 • Tko sve dolazi na vaše treninge? Plešu li i muškarci?

Nema šprance i pravila tko dolazi kod nas. Popularizacijom i ulaskom u generalni fitness dolaze razni ljudi. Neki od znatiželje žele samo probati, neki zalutaju, a neki dođu ciljano. Prava istina je da se morate zaljubiti u ovu vrstu vježbanja i to vam u jednu ruku postane način života. Kod nas vježbaju i muški.

 • Kako je situacija s pandemijom i sve što se posljedično događalo utjecalo na održavanje vaših treninga?

S obzirom na teško psihičko stanje određenog dijela vježbačica uzrokovano zatvaranjem uslijed pandemije virusa Covid-19, bitno je bilo održati kontinuitet treninga i držati tijelo u pogonu. Pa smo organizirali razne zamjenske varijante treninga online. Najčešće su to bile varijante istezanja, a često smo radili i vježbe snage. Razni kondicijski treninzi su također bili poželjni, kao i trening balansa koji može održati dobru stabilnost uma i tijela. Takvi treninzi se mogu bez problema odvijati preko Zoom platforme.

Vježbači brzo shvate da u nedostatku određenog rekvizita ne smiju klonuti duhom i moraju održati formu na drugi način. Neki su se uspjeli snaći pa su si priuštili željeni rekvizit kod kuće pa su na našu sugestiju trenirali zračne discipline u svom domu. Osim samog treninga za tijelo, odlika dobrog trenera je i taj psihološki pristup koji je možda ispred ovoga prije navedenog. Svaka vježbačica i vježbač su posebna i jedinstvena individua i važno je pronaći što je određenom čovjeku potrebno u datom trenutku.

 • Teretane i fitness centri su se nedavno ponovno otvorili, jesu li se vaši klijenti vratili treninzima? Kako treninzi sada izgledaju s obzirom na sva nova pravila?

Otvaranjem fitness centara vratio se veliki broj vježbača. Vrlo mali broj još uvijek ima određenu skepsu. Vrlo je važno znati da je konkretno u našem slučaju OrlandoFit vrlo sigurno mjesto za trening jer se kontrolira broj vježbača u prostoru ulaskom kroz sustav koji je kontroliran elektronski preko tripoda na samom ulazu. Tako u svakom trenutku znamo koliki je broj vježbača u prostoru. Isto tako je važno dati podatak da se prostor i rekviziti konstantno dezinficiraju te postoji veliki broj dezinficijansa koji se upotrebljavaju prema pisanim preporukama stožera.

Konstantno preporučujemo i upozoravamo članove da drže distancu i da budu svjesni situacije dok treniraju. Na samom grupnom treningu se prije i poslije, kao i za vrijeme samog treninga, rekvizit i prostirka dezinficiraju te se održava distanca da bi se što više izbjegao kontakt i smanjila mogućnost prijenosa aerosola. Vježbačice i vježbači su se lako prilagodili i za sada funkcioniramo izvrsno.

Sandra Mašek: “Izražavanju kroz pole dance nema kraja i uvijek možeš biti još snažnija, još fleksibilnija, još fluidnija”

 • Zašto baš pole dance? Koliko dugo se time baviš?

Bavim se pole danceom nekih 6 godina. Zapravo sam startala sasvim slučajno. U tom životnom periodu započela sam s nekim promjenama u prehrani i htjela sam pridodati tome i fizičku aktivnost. Nekoliko cura iz šire ekipe je već treniralo. Tada je to bilo dosta novo kod nas i meni se ideja jako svidjela pa sam odlučila pokušati.

 • Kako bi opisala pole dance nekome tko ne zna što je to?

Opisala bih to prije svega kao sport, kroz koji se neprestano povezuju elementi fitnessa, plesa, fleksibilnosti i snage na šipci.

 • Pole dance djeluje dosta komplicirano i teško nekome tko se nikad nije okušao u tome. Tko se sve može baviti ovom vrstom plesa, odnosno rekreacije? Jesu li potrebne neke fizičke predispozicije?

U tome i jest čar pole dancea. Nisu ti potrebne nikakve određene fizičke predispozicije. U pole danceu uvijek možeš pronaći nešto za sebe i nešto novo te nešto na čemu možeš raditi. Mene je najviše osvojio jako brzi napredak. Kada sam ja počinjala, došla sam s nula posto snage u rukama. Već u prvom mjesecu treniranja izvježbala sam držati cijelu svoju težinu naopako (što i nije baš lako). Skroz ludo.

 • Koje su sve prednosti pole dancea?

Osim ovog brzog napretka koji te natjera da se zaljubiš, po meni najveća čar je što u izražavanju kroz pole dance nema kraja. Vječno se smišljaju novi pokreti, nova povezivanja, novi elementi, novi stilovi.. Uvijek možeš biti još snažnija, još fleksibilnija, još fluidnija… Recimo, na početku sam isključivo vježbala snagu i pokušavala svladati elemente. Bez puno povezivanja i plesa. Sada učim više plesati, improvizirati i manje se oslanjati na čiste elemente na šipci. Moj put je izgledao tako. To je također jedna od čari, svatko svoju priču gradi određenim tempom. Prednost mu je i što su grupe male pa vlada nekakva obiteljska atmosfera. Jako se podupiremo međusobno i slavimo uspjehe svake od nas i taj osjećaj je divan. Dosta stresa tamo nestane. Meni je jedna od najljepših priča koju vežem uz pole dance ta, da sam odmah na početku stekla jednu od najboljih prijateljica. Upoznale smo se na mom prvom treningu, ‘kliknule’ i od tada niti jednu sezonu nismo trenirale odvojeno. S prijateljstvom smo, naravno, nastavile i izvan treninga. Upravo se takve stvari događaju u toj divnoj zajednici.

 • Kako je ova rekreacija promijenila tvoj odnos prema vlastitom tijelu i izgradila tvoje samopouzdanje?

Nisam na početku doživljavala to kao nešto jako senzualno i seksi. Dok se pokušavaš namjestiti u neki težak element stvarno si sve, samo ne zavodljiva i predivna. Bilo mi je to kao nekome običan odlazak u teretanu. Idem na trening, ali na šipci. Naravno, što sam bila u boljoj fizičkoj kondiciji, imala sam i više samopouzdanja. Pole dance gradi lijepe vretenaste mišiće i meni su žene iz tog svijeta predivne. Neka odlična kombinacija plesačica i bodybuilderica. Kasnije kroz ples sam dodatno osvijestila svoje tijelo i uživam istraživati što još na tom području mogu. Danas imam skroz drugačiji feeling nakon treninga gdje sam i otplesala svoju koreografiju/ideju. Miješa mi se taj osjećaj moći koju žensko tijelo ima i senzualnosti koju tek izražavam.

 • Tko sve dolazi na treninge, plešu li i muškarci?

Na treninge pretežito dolaze žene. Žene koje dolaze uopće ne mogu svrstati u neke dobne skupine, jer mislim da ih u ovom momentu ima uistinu svih dobnih skupina. Muškaraca je jako malo. Ja osobno znam samo za jednoga koji aktivno pleše i podučava u Splitu.

 • Što bi savjetovala ženama koje bi se možda okušale u ovoj vrsti rekreacije, a možda nemaju hrabrosti?

Moj savjet je da se nemaju čega bojati. Zabavno je i nikada nije isto, što često bude problem u ostalim vrstama treninga. Zamislite da vam nikada ne ponestane ideja što raditi i da uvijek možete drugačije. Lijepo izgleda (ponekad, haha) i ok, zna biti bolno (nisam rekla da je lako), ali isplati se zbog onog osjećaja nakon. Čak i masnice nazivamo ‘pole kisses’, jer znamo da su to samo sitne oznake da moramo još mrvicu više raditi. Dobra je stvar što skoro svaki studio nudi besplatan probni trening pa svakako preporučujem da ga iskoristite i dođete vidjeti u čemu je toliko magična stvar. Vjerujem da će vam brzo biti jasno.

Foto: Sanja Jagatić; privatna arhiva

1