Jeste li ikad probali poffertjes – male nizozemske palačinke?

Jeste li ikad probali poffertjes –
male nizozemske palačinke?

Palačinke su u proteklih godinu-dvije doživjele pravi ‘boom’, Zagreb je doživio otvaranje nekolicine palačinkarnica, a slatkoljupci su u potrazi za sve više vrsta ove omiljene slastice. Jedna od njih je i poffertjes, tradicionalni nizozemski ulični desert, popularan koliko i naše fritule, koji se na štandovima servira sa šećerom u prahu, ponekad maslacem, te jagodama i šlagom kad je sezona.

Izgledaju kao male američke palačinke, a budući da se rade s kvascem imaju laganu, spužvastu strukturu. Tradicionalno su se izrađivali s heljdinim brašnom, a danas se često heljda miješa s pšeničnim brašnom. Za njihovu pripremu potrebna je posebna izdubljena tava za 15-tak palačinkica, ali nije ih nemoguće ispeći ni na običnoj teflonskoj tavi, samo odgovarajuću količinu smjese treba staviti na vruću površinu. Moguće je razlijevanje, ali neka vas to ne obeshrabri.

Poffertjes ćete uskoro moći probati i u slastičarnici Zacrêpe koja će se otvoriti na zagrebačkim Vrbanima, u Palinovečkoj 19a. Do tada ih isprobajte kod kuće s receptom u nastavku!

Sastojci (za 15-tak poffertjes):
100 g pšeničnog brašna (ili 50 g pšeničnog + 50 g heljdinog)
pola vrećice sušenog kvasca
30 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 ml toplog mlijeka
1 jaje
ekstrakt vanilije
maslac za premazivanje tave
Šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje (ili čokolada ako vam je draže)

Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac u zdjeli te na dnu formirajte udubinu. Sa strane umutite jaje, toplo mlijeko i vaniliju, ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima te pomiješajte tako da ne bude grudica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mjesto da kvasac reagira. Zagrijte tavu (nije važno što nemate pravu tavu za poffertjes – zabavite se s običnom teflonskom tavom), rastopite maslac te žlicom oblikujte male palačinkice. Kad se mjehurići pojave s jedne strane okrenite na drugu dok lagano ne posmeđi. Servirajte toplo s dodacima kojima želite – tradicionalno se posipaju šećerom u prahu i malo maslaca ili jagodama i šlagom, no pustite mašti na volju i uživajte.

Učitati još
Zatvori