Kako iskombinirati pekmez od pečenih šljiva i zdravi doručak

Kako iskombinirati pekmez od pečenih
šljiva i zdravi doručak

pekmezodsljiva2

Pekmez od pečenih šljiva i chia sjemenki

Vrijeme je svih finih jesenskih namirnica, a mi smo na blogu Delicious and Healthy by Maya pronašli savršen način da iskoristite šljive, a zatim ih ubacite u omiljeni doručak. Recept za pekmez od pečenih šljiva i chia sjemenki pronađite u nastavku te obavezno istražite kakve se delicije još na blogu kriju.

Ovaj je pekmez teško smjestiti u preciznu kategoriju jer radi se o pečenim šljivama s vrlo malo kokosovog šećera, chia sjemenki i začina. U njemu se nalaze samo tri žlice kokosovog šećera i dvije žlice chije u odnosu na kilogram voća. I ne može stajati predugo poput zimnice, možda dva tjedna u frižideru. Teško mi je točno procijeniti jer nikad nije uspio doživjeti više od tjedan dana u našem domu prije nego što je netragom nestao.

pekmezodsljiva4

Zašto je toliko dobar? Prije svega, šljive su nekako predodređene za pečenje ili kuhanje, zar ne? Fine su i sirove, ali pečene u kolačima, tartevima i pekmezima naprosto postaju božanstvene. Pogotovo ako se kombiniraju s aromama vanilije, cimeta ili đumbira. Nadalje, ovaj pekmez ne sadrži loše sastojke poput običnog šećera kojeg, osim toga, u klasičnim džemovima obično nalazimo u puno većem omjeru u odnosu na voće. Ja sam koristila kokosov šećer koji je puno kvalitetnijii izbor nego šećer od šećerne trske ili repe. Također nutritivnoj vrijedosti pridonosi i dodatak chia sjemenki (koje sadrže mnoštvo korisnih nutrijenata, uključujući topiva vlakna, minerale, vitamine te esencijalne masne kiseline), kao i moćni začini cimet i đumbira.

Mogla bih zauvijek nabrajati sve divne prednosti šljiva, ali krenimo na recept.

Za ovaj vam pekmez trebaju zrele šljive. Operite ih, uklonite koštice i narežite na četvrtine.

Smjestite ih u lim obložen papirom za pečenje (volim koristiti papir jer je šljive tako lakše premjestiti u lonac za kuhanje nakon pečenja). Puno kuhanja nije potrebno, ali ja ih prokuham nakon što dodam chia sjemenke i limunov sok.

pekmezodsljiva3

Za dvije staklenke od 350 ml trebat će vam:

1 kg šljiva
1 žličica cimeta
pola žličice đumbira u prahu
3 žlice kokosovog šećera
pola žličice vanilin šećera
prstohvat soli

2 žlice limunovog soka
2 žlice chia sjemenki

pekmezodsljiva1

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Operite šljive, izvadite koštice, narežite ih na četvrtine i položite na lim obložen papirom za pečenje.
Dodajte kokosov šećer, cimet, đumbir, vaniliju i prstohvat soli. Promiješajte da se začini dobro rasporede.
Pecite 15-20 minuta, ovisno o zrelosti voća i vašoj pećnici, dok ne omekšaju i puste sokove.
Prebacite u lonac, dodajte limunov sok i chia sjemenke. Ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još šećera.
Dok se smjesa zakuhava (minutu ili dvije), miješajte i istovremeno dodatno gnječite voće te pazite da se chia dobro rasporedi. Ona će zgusnuti pekmez.
Premjestite u čiste staklenke, pustite da se ohladi i spremite u frižider. Tako mogu stajati najmanje 10 dana, ako ih ne pojedete ranije.

Chia puding s pekmezom od šljiva

Chia puding s pekmezom od šljiva

A što se tiče kombinacije s doručkom, ovaj zdravi pekmez možete namazati na palačinke, vafle ili krekere. Posebno će fino biti ako ga ubacite u chia puding, a možete ga iskombinirati i s običnim jogurtom i domaćom granolom. Recept za bazični chia puding ovdje, a za granolu na ovom linku – ne možete pogriješiti ni u kojem slučaju. Mljac!

Domaća granola, jogurt i pekmez od pečenih šljiva

Domaća granola, jogurt i pekmez od pečenih šljiva

Foto: Maja Brekalo

Učitati još
Zatvori