Baš nam se jedu palačinke za doručak

Baš nam se jedu palačinke za doručak

Ovog se tjedna u Masarykovoj ulici u Zagrebu otvorila jedna sasvim drugačija palačinkarnica od onih na koje smo navikli. Le Mika donosi isključivo francuske recepte, crêpes od pšeničnog i galettes od heljdinog brašna. Na meniju je nebrojeno mnogo nadjeva, slanih i slatkih, od kojih smo degustirali nekoliko i odmah ih kod kuće poželjeli pripremiti.

A post shared by LEVI (@tlnique) on

Palačinke ili crêpes

Iako će Francuzi reći da su palačinke i crêpes nebo i zemlja, ipak razlike nisu toliko drastične. Palačinke u najrazličitijim oblicima postoje u cijelom svijetu, a nama najbliža varijanta stigla je iz Austro-Ugarske. Ona se pak razvila iz francuskog originala koji potječe iz Bretanje, pokrajine na sjeverozapadu Francuske. Oni u tijesto dodaju rastopljeni maslac koji daje svilenkastiji rezultat i cilj je ispeći što tanju palačinku. Također, razlike su u omjeru brašna i mlijeka, punjenju i prezentaciji.

Dok ćemo ih mi zamotati, Francuzi će svoje crêpes češće preklopiti. I puno pomnije razmišljati o sastojcima za punjenje ili preljev te će cjelokupna prezentacija biti puno elegantnija i okusno zanimljivija.

Doručak u krevetu

Ali odluka je na vama, ovog jutra možete pripremiti omiljeni obiteljski klasik prema receptu koji vam je sigurno prenijela mama, ili isprobati crêpes kakve radi poznata francuska blogerica Mimi Thorisson.

125 g brašna
2 jaja
prstohvat soli
350 ml mlijeka
2 žlice otopljenog maslaca + još nekoliko žlica za pečenje

Pomiješajte sve sastojke u glatko tijesto te stavite da stoji barem 2 sata. Na tavu prije pečenja svake palačinke stavite malo maslaca za još bolji okus te ispecite onako kako to inače radite.

Lijena subota bit će još bolja uz ovakav doručak, pogotovo ako se odlučite za opciju u krevetu!

Učitati još
Zatvori