Restoran uz vinariju gdje je sve domaće

Restoran uz vinariju gdje je sve domaće

restoranaugust4

U Moslavini, samo 50-tak minuta i 50-tak kilometara od Zagreba, u sklopu Vinarije Tušek otvoren je restoran & bar August. Tamo ćete pronaći sve domaće – moslavačku kuhinju s jelima na kojima su odrasle generacije no spravljenima uz korištenje suvremenih tehnika i znanja. U cilju je poštivanje namirnice – domaće, sezonske i lokalne – kako bi se gosti vratili mirisima i okusima iz doba kad je hrana zaista imala okus.

Kako sami kažu, čini im se da se danas puno razbacuje frazama autentično, organsko, eko, od polja do stola, s farme na tanjur: “Mislimo da je pomodarskih teorija puno previše i zato smo za August odabrali tri principa kojima se vodimo: sezonsko i lokalno, kvalitetno i kontroliranog podrijetla te suvremenim tehnikama da bi se očuvalo najbolje od namirnice”.

restoranaugust1

Moslavački čardak u kojem je smješten restoran i hotel izvorni je primjerak autohtone moslavačke arhitekture i jedini takav očuvan. Iznimno je rijedak jer si ga je mogla priuštiti samo izuzetno bogata obitelj, za tadašnje pojmove. Moslavačke seoske nastambe odlikuju, naime, niski stropovi, mali prozori i mala kvadratura – zbog visokih troškova izgradnje i održavanja, osobito grijanja. A ovaj čardak pomalo se čak i razmeće – erker na prvom katu iznad glavnog ulaza ima jedino estetsku funkciju. O starosti kuće može se samo nagađati, a usmena predaja govori da su najstariji dijelovi stari gotovo 200 godina. Arhitektonski projekt preseljenja kuće izradio je arhitekt Davor Salopek, priznati stručnjak upravo za autohtonu arhitekturu. Da se razumijemo, preseljenje znači: rastaviti kuću od krova do temelja, komad po komad, dasku po dasku, gredu po gredu… utovariti na desetke kamionskih prikolica i prevesti 16 km dalje te ponovno sastaviti dasku po dasku od temelja do krova. Preseljenje je trajalo gotovo 5 godina.

restoranaugust5

restoranaugust6

Prvo poluvrijeme odigrali su Nena i Štef Tušek a 2016. vinariju preuzima sljedeća generacija – Dijana i Marko Sušac. Uz poštovanje prema naslijeđenom i jasnog pogleda u budućnost krenuli u sljedeću etapu pojačani stručnim timom koji je na svom terenu u vinogradima i podrumima na nekoliko kontinenata, a 2016. otvoren je restoran August sa zaštitnim znakom u obliku ježa, kojeg je za njih osmislila i nacrtala poznata hrvatska umjetnica OKO.

restoranaugust15

Koja jela bi Vam mogla biti dobar motiv za sjesti u auto i doći do Vinarije Tušek i restorana August? Raca – domaća patka pripremljena pravilno je meka, sočna i za prste polizati, uvijek pripremljena na najmanje dva načina. Štrukli – znamo da ste možda skeptični jer štrukle ste sigurno jeli mnogo puta i na mnogo mjesta, ali ove ćete staviti na vrh svoje liste oblizeka kad ih jednom probate. Tjestenine & co. – vanjkuši, trganci, nudleki i šufnudli, domaći rezanci, hajdina kaša, tačkrli … ovaj dio špajzkarte možda restoran i najviše razlikuje od sličnih mjesta, a najbolje ocrtava duh moslavačkih jela. Prividno jednostavna, naoko siromašna ali iskonska jela za dušu. Ne dajte se zavarati – najjednostavnije je najteže. Kad radite jelo od tri sastojka, nema prostora za pogrešku niti za lošu namirnicu.

restoranaugust9

Više o restoranu i rezervacijama doznajte na njihovoj službenoj stranici i ne propustite ovdje svratiti kad krenete izletovati okolicom glavnog grada.

restoranaugust8

restoranaugust7

restoranaugust3

restoranaugust2

restoranaugust10

restoranaugust11

Foto: Damir Fabijanić, restoran August

 

Učitati još
Zatvori