Osnovan Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja

Inicijativa #SPASIME

#SPASIME je građanska inicijativa nastala s ciljem borbe protiv rastućeg vala obiteljskog nasilja. Pokrenuta je kao Facebook grupa, zatim je 16. ožujka 2019. godine organiziran prosvjed na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Nakon prosvjeda je Inicijativa krenula prema Vladi i nadležnim institucijama s konkretnim zahtjevima za unapređenje zakonodavnog okvira i postojeće prakse kod postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja, a s ciljem prevencije i adekvatne zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

FOND #SPASIME PRUŽA POMOĆ ŽRTVAMA OBITELJSKOG NASILJA

Tri mjeseca od samog pokretanja i prosvjeda Inicijativa #SPASIME i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Temeljna svrha Fonda #SPASIME pružanje je konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći.

Jelena Veljača, jedna od pokretačica Inicijative #SPASIME poziva sve građane da sudjeluju u akciji i pozivom na broj 060 9003 daju svoj doprinos podršci žrtvama. „Bitno je da žrtve budu hitno zbrinute financijski, pravno i liječnički te da im se pruži razgovor sa stručnjakom ili osigura siguran smještaj daleko od lica nasilnika. Svatko ima pravo na siguran život, a svi imamo pravo na društvo bez nasilja“, rekla je Veljača.

Jelena Veljača

Građanima su također omogućene izravne uplate na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 i donacije putem stranice Indiegogo (https://igg.me/at/fond-spasime). Uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva, SWIFT je HPBZHR2X. Akcija prikupljanja sredstava trajat će do kraja srpnja 2019.

Una Zečević Šeparović
Jelena Kovačić
Nerma Mehadžić
Sanja Sarnavka
Ivan Blažević
Ana Pecotić
Anica Tomić
0