Journal biljka mjeseca: Orhideja kraljica cvijeća 
Journal biljka mjeseca: Orhideja kraljica cvijeća 

Journal biljka mjeseca: Orhideja
kraljica cvijeća 

Orhideje su definitivno najpopularnije sobne biljke i često ih vidimo na prozorima stanova i kuća. Dolaze u različitim bojama i oblicima i zanimljivog su izgleda. Postoji oko 30 tisuća vrsta, a ne uspijevaju jedino na arktičkom ledu i u pustinjama. Upravo zbog svoje posebnosti i profinjenosti orhideje su najčešće stanovnice domova ljubitelja cvijeća, idealne su za poklon i zato smo ih odabrali kao Journal biljke mjeseca studenog.

Orhideje – kraljice cvijeća

Cvijeće je često odabir kada nekome želite pokloniti nešto posebno. Orhideje zbog svog atraktivnog izgleda spadaju upravo u takvu skupinu i zato ćemo ih često vidjeti na policama supermarketa i vrtnih centara. Iako su lako dostupne orhideje nisu prejednostavno za održavanje, zato ćemo često čuti da ljudi imaju problema s baš njihovim uzgojem. Kako su ovo biljke koje imaju posebne zahtjeve, važno je osigurati im sve što im treba za rast i razvoj kako bi dugo imali lijepe biljke na svojim prozorima. 

Njega i uzgoj 

Orhideje traže dosta svjetlosti, lako su prilagodljive, a najprikladniji im je polusjenovit položaj. Po boji lista i cvijeta možemo otkriti imaju li naše orhideje višak ili manjak svjetlosti. Najidealnije bi bilo da ih smjestite na sjeverni prozor, ali dobro će uspijevati i na istočnom. Temperatura ovisi o vrsti orhideje, ali generalno se one ne bi trebale spuštati ispod 16  °C. Orhideje vole svjež i vlažan zrak, manje ih zalijevamo i češće prskamo i tu je jako važno da koristimo odstajalu vodu. 

Različita namjena 

Osim kao sobne biljke orhideje su omiljene i u raznim cvjetnim aranžmanima. Možemo ih vidjeti u brojnim buketima, smještene u razne poklon kutijice, ali i u varijanti ukrasnih cvjetnih zidova (gdje se koriste njihovi veliki listovi i zanimljiv korijen). Orhideje su često slikarski motiv i motiv na vezovima, kao i na odjeći i keramici. Prema staroj kineskoj tradiciji orhideja je simbol sreće, ljubavi i harmonije, a iste te osobine trebala bi uvesti u vaš dom. Ona je i simbol plodnosti prema feng shui načelima zato se u istočnjačkim zemljama često poklanja mladim parovima kojima se želi mnogo harmonije. 

Učitati još
Zatvori