Puštanjem ružičastih balona obilježen 23. Dan ružičaste vrpce
Puštanjem ružičastih balona obilježen 23. Dan ružičaste vrpce

Puštanjem ružičastih balona obilježen
23. Dan ružičaste vrpce

Danas je u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, od Hrvatskog narodnog kazališta krenula povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke, ali i sve one koji se hrabro bore s tom zloćudnom bolesti.

Iva Radić i doc. dr. sc. Vesna Ramljak

Povorka hrabrosti zaustavila se na Cvjetnom trgu, gdje je prigodnim programom obilježen 23. dan ružičaste vrpce.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, pozdravila je okupljene građane ispred Hrvatskog narodnog kazališta i poslala poruku svim ženama da pravovremeno odlaze na preglede dojki.

Povorka hrabrosti
Vesna Ramljak, Joško Klisović i Europa Donna Hrvatska

“Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini od raka dojke preminule su 722 žene. Sretni smo jer je već nekoliko godina smrtnost u padu no ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da je postotak novooboljelih mladih žena (20-33 godine) porastao za gotovo 3%. Cilj ove javnozdravstvene manifestacije je, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.” – rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Antonija Blaće

Upravo zato Europa Donna Hrvatska konstantno radi na edukaciji žena i podizanju svijesti o bolesti i važnosti redovitih pregleda.

Bruno Šimleša

Dan ružičaste vrpce podržale su i brojne poznate osobe iz svijeta politike i javnog života priključivši se humanitarnoj akciji. Na Cvjetnom trgu su se obilježavanju tako pridružili Antonija Blaće, Marko Kutlić, Bruno Šimleša, Joško Klisović i mnogi drugi.

Marko Kutlić

Foto: Luka Cerovina

Učitati još
Zatvori