Jeste li zavirili u nove izloge Saše Šekoranje?

Zagrebački umjetnik Saša Šekoranja stanovnicima grada poznat je po svojem izražajnom izlogu u Ilici gdje je uvijek zanimljivo zaviriti i vidjeti koja se nova cvjetna instalacija pojavila. Saša za svoj izlog kaže “…izlog od 20-tak metara je prostor u kome gotovo svakodnevno izlažem i na neposredan način komuniciram s prolaznicima.”

šekoranja_banane

Ovoga puta, inspiriran kampanjom ‘Svakog dana jedna Derby banana’ odlučio je za svoju sljedeću instalaciju upotrijebiti banane. Postavio je u izlog cijelu granu banane ukrašenu s cvjetovima orhideje u istoj boji te je svaku bananu označio s datumom. Nakon što se banana pojede njezina kora se baci na pod kako bi se pratio razvoj sazrijevanja i truljenja.

šekoranja_kale

Za banane se kaže da su izvor sreće. Naime, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas može opustiti, poboljšati nam raspoloženje i pomoći nam da se osjećamo sretnije.Banana će nahraniti i vaše živce, obranit će vas od depresije i stresa, ali i dati vam toliko potrebnu energiju kada osjetite prve znake umora i kada vam tijelo i um ne reagiraju na način na koji biste vi htjeli.

šekoranja1

Bogata je željezom te nizom vitamina koje pospješuju kvalitetnije i bolje funkcioniranje ljudskog organizma, a u mnogim slučajevima banane su se pokazale kao odličan nadomjestak za tablete te pomogle u otklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba poput anemije, žgaravice ili poremećaja rada crijeva.

šekoranja2

Iako su se kroz vrijeme pojavile mnoge predrasude o banani kao voću koje je prepuno kalorija, prava istina je da jedna banana sadrži 89 kalorija i da zbog svojih bogatih vlakana može pridonijeti boljoj probavi. Koliko je korisna banana najbolje pokazuje činjenica da je u svojoj svakodnevnoj prehrani konzumiraju mnogi vrhunski sportaši jer dvije banane pomažu održavanju šećera i energije 90 minuta.

šekoranja6

Saša Šekoranja je, kao i do sada, za svoju instalaciju upotrijebio prirodno cvijeće i bilje koje mu je vječna inspiracija i podloga kreativnom izražavanju i sastavni, neodjeljivi dio njegovog umjetničkog stvaralaštva. Njegov rad s prirodnim biljem uspješno je nadovezan na crteže i slike čime Šekoranja stvara prostorne kompozicije i umjetničke radove. Oduvijek ga je zanimalo organsko, njegov razvoj, propadanje, prolaznost biljaka te propitkivanje njihovog očuvanja kroz stalno vraćanje temama i motivima herbarija i staklenika.

šekoranja4

Prateći životni ciklus bilja, kao što je u slučaju trenutne instalacije u izlogu – praćenje životnog ciklusa banana – Saša Šekoranja kreira uz kontinuiranu igru i eksperiment. Njegov rad je ekspresivan, na prvi pogled jednostavan, no sadržajno kompleksan i oblikovan njegovim osnovnim elementima – biljem, cvijećem i crtežom.

šekoranja5

šekoranja8

šekoranja7

0