November to remember: Izazovite sami sebe i provedite jedan dan u offline svijetu

Umjesto da bude mračan, tmuran i prepun briga, studeni je na Journalu mjesec za pamćenje. U sklopu našeg specijala November to remember cijelog vam mjeseca donosimo prijedloge kako si barem malo uljepšati kraj godine i ovu po svemu atipičnu godinu i zimu. Puno smo pisali kako si uljepšati studeni kod kuće uživajući u serijama i filmovima na Netflixu, ali sad je došlo vrijeme da izazovete sami sebe. Digitalni detox motivira nas da barem na jedan dan zaboravimo Instagram i Facebook, scrollanje po vijestima i gledanje YouTubea dok ne utonemo u san. Usredotočimo se na stvarni svijet, ljude oko nas i uživanje s vlastitim mislima.

Iskoristite offline challenge kako bi nadoknadili vrijeme za sebe i odmaknuli se od ekrana koji nas ionako bombardiraju na svakodnevnoj bazi. Nije rijetkost da zbog zaokupljenosti događajima online, vijestima i komentarima ispod istih, malim milijunom fotki na Instagramu, jednostavno propuštamo ono što zaista živimo. Odvojite 24 sata samo za realnost i uživajte u iskustvu!

Opustite se uz knjigu

Knjiga, dekica i neki topli napitak vjerojatno su najljepša kombinacija za hladne dane. Znamo da tijekom često listamo svakojake portale, strane i domaće, ali knjiga ima posebnu težinu. Vrhunske knjige vode nas na putovanja sa fantastično razrađenim likovima, a ponekad nam doista mogu promijeniti pogled na svakodnevicu. Ako ne znate za kojom bi knjigom posegnuli, provjerite dosadašnje Journalove knjige tjedna.

Posebno bismo, ipak, istaknuli knjigu ‘Educated’ uz koju ćete otkriti sasvim drugačiji svijet i izgraditi novu perspektivu na stvari koje možda dosad niste ni doživljavali.

Počastite se kućnim SPA tretmanom

Stres kojim nam je neprimjetno obavijen svaki dan ponekad stavi njegovanje izgleda u drugi plan. Umjesto da se počastimo beauty tretmanom, radije bingeamo beauty community na YouTubeu bez previše razmišljanja. Digitalni detox odlična je prilika da konačno izdvojite vrijeme za njegovanje – ne toliko zbog izgleda, koliko zbog osjećaja samopouzdanja i opuštanja. Pripremite domaću masku za lice, napunite kadu i uživajte u kućnom SPA tretmanu.

Nije na odmet ni posjetiti profesionalne salone, a najpopularnije tretmane kojima se možete počastiti otkrijte ovdje.

Zabavite se uz društvenu igru

Nema boljeg trenutka od sadašnjeg za izvaditi i obrisati prašinu sa silnih društvenih igara koje smo nakupili tijekom odrastanja, a možda smo ih posljednji put igrali prije mnogo godina ili tijekom prve karantene. Ovih dana kad zapravo u širokom luku zaobilazimo velika okupljanja i gužve, društvene igre najbolji su način da provedemo vrijeme s prijateljima. Iako je lako doći u napast i društvenu igru ‘skinuti’ na mobitel, radije ponesite pravi primjerak. Ovdje smo okupili najpopularnije društvene igre koje baš nikad neće dosaditi.

Eksperimentirajte s kuhanjem

Niti jedan digitalni detox ne može proći bez kuhanja! Vrijeme uz seriju i dostavu zamijenite originalnim receptom. Journal vam redovito donosi recepte za najukusnije deserte i slana jela koja možete pripremiti sami i počastiti obitelj i prijatelje. Osim što ćete uživati u hrani, vrlo je vjerojatno da ćete se i zabaviti dok pokušavate rekreirati posebno osmišljene recepte, ali i opustiti te ne misliti na svakodnevicu. Divna je to prilika da pozovete svoje najbliže na večeru i provedete kvalitetno vrijeme s njima.

Izradite poklone

Gotovo da smo zaokružili studeni i ušli u najljepši, ali i najstresniji period godine. Inače bismo od početka prosinca obilazili shopping centre, manijakalno tražili prave poklone za naše najmilije, ali ova je godina i po tome drugačije. Vjerojatno će mnogi od nas posegnuti za web shopovima. No, digitalni detox možete nadopuniti izrađivanjem poklona za Božić. Ovih blagdana personalizirajte stvari kojima ćete razveseliti prijatelje i obitelj: sami uredite kutijice za poklone, izradite svijeće, nakit, slike…Možda vam se čini prerano, ali bit ćete zadovoljni kad krajem prosinca nećete jurcati gradom ili u nekoliko navrata ići na poštu po poklon pakete.

Prošećite prirodom

Stvar za kojom vjerojatno najviše vapimo je šetnja prirodom koja je baš uvijek dobra ideja. Iskoristite neki od narednih slobodnih dana za boravak u prirodi i ručak na nekim od omiljenih destinacija. Međutim, čak i obična šetnja u obližnjem parku ili pak u drugom dijelu grada, može vas opustiti, a posebice ako pozovete društvo. Možete ovo vrijeme iskoristiti i za uživanje s kućnim ljubimcem i umjesto uobičajene rute šetnje posjetiti neki nepoznati dio grada.

Spakirajte odjeću za doniranje

Dan bez ekrana i društvenih mreža može vam poslužiti i za konačno čišćenje i sortiranje ormara. Iako pospremanje možda ne zvuči kao aktivnost za pamćenje, uz dobru glazbu i brojne trikove za sortiranje odjeće možete se odlično zabaviti i uživati u rezultatu. No, ono najljepše što možete učiniti je odvojiti odjeću koja je očuvana, a vi je više uopće ne nosite. Donirajte ju onima kojima je potrebna, a garderobu koja više nije za nošenje ili ima oštećenja odnesite na mjesta koja se bave recikliranjem odjeće.

Volontirajte

Učinite sebi i drugima kraj godine ljepšim volontiranjem na nekoj od brojnih akcija. Bez obzira postoji li konkretni cilj akcije ili je potrebno pomagati nekoj umjetničkoj, sportskoj i obrazovnoj organizaciji, to je najbolji način da 2020. godini dodate lijepu priču i iskustvo. Kakvih sve projekata ima možete provjeriti na stranicama Volonterskog centra u Zagrebu, ali i stranicama ostalih lokalnih centara.

Foto: Pexels

0