Nova filmska ekranizacija novele Jane Austen

love and friendship

U svjetska kina ovih je dana stigla nova filmska ekranizacija prema djelu Jane Austen, jedne od najpoznatijih britanskih književnica prema čijim su novelama dosad snimljeni brojni filmovi i televizijske serije, poput naslova Pride & Prejudice (Ponos i predrasude) i Sense and Sensibility (Razum i osjećaji). Ovog puta, predmetom obrade u holivudskim studijima bila je njena novela Lady Susan, koju je mlada Jane Austen napisala sredinom 1790-ih, doradila u 1805., da bi ista bila objavljena tek 1871. od strane njena nećaka, Jamesa Edwarda Austena-Leigha.

Smještena u 90-e godine 18. stoljeća, ranije od većine njenih djela, radnja ove duhovite novele, a po novome i filma Love & Friendship, prati mladu udovicu i manipulatoricu Lady Susan Vernon (glumi ju Kate Beckinsale) koja dolazi na imanje obitelji pokojnog supruga, kako bi opovrgnula glasine o svojim udvaračima koje kruže visokim društvom.

love and friendship2

Boraveći ondje, Lady Susan odlučuje pronaći novog supruga za sebe, kao i za svoju kćer Fredericu (Morfydd Clark), a u tome joj pomaže Alicia Johnson (Chloë Sevigny), njena beskrupulozna prijateljica i osoba od povjerenja, udana za Mr. Johnsona kojeg glumi Stephen Fry. Zaplet filma događa se kada Lady Susan baci oko na zgodnog Reginalda DeCourcya (Xavier Samuel), dok je zabavni i vrlo bogati Sir James Martin (Tom Bennett) u njenim očima potencijalni partner za kćer Fredericu.

Film nastao pod redateljskom palicom Whita Stillmana, tek se nekoliko dana prikazuje u američkim kinima, a filmsku je kritiku već osvojio svojim neospornim humorom, stoga će definitivno oduševiti i sve obožavatelje djela Jane Austen.

Foto: Love & Friendship Movie

 

 

0