Koliko nas je promijenila pandemija koronavirusa?

Pandemija koronavirusa donijela je izazove koje smo teško mogli zamisliti, a scenarij koji podsjeća na filmove katastrofe pretočio se u stvarnost i odrazio na živote svih nas. U takozvanom “novom normalnom”, 2020. upoznali smo i riječ lockdown te sve što ona sa sobom donosi, točnije sve što odnosi, a popis je bio dug.

Noćni izlasci, koncerti, treninzi u teretanama, kave na terasama omiljenih kafića i mnogobrojni drugi sadržaji u jednom su trenutku postali prošlost. Uredi, škole i vrtići preselili su se unutar zidova naših domova, a sva interakcija u virtualni svijet. Laganim tempom vraćamo se obrisima nekadašnje svakodnevice, a kako ih je sama pandemija promijenila, otkrile su nam radijska voditeljica Nina Slišković Goleš te ekonomistice, ali i poznate domaće influencerice, Vildana Mrša i Dajana Civadelić.

Nina Slišković Goleš

Lockdown me dočekao posve nespremnu. Donio mi je promjenu za 180 stupnjeva, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu i posve mi izokrenuo život. U pandemiji sam zatrudnjela, a istodobno mi je posao, kao i mnogima, stagnirao. Iako je trudnoća u vrijeme globalne krize daleko od idealne situacije, moje je iskustvo, danas kada pogledam unatrag, zapravo bilo lijepo. Pružilo mi je priliku da se primirim i posložim prioritete”, prisjetila se Nina Slišković Goleš.

Ipak, bez obzira na izazovnu situaciju s kojom smo se svi globalno suočili, iz nje smo izišli jači, ističe Nina, koja je u veljači ove godine postala majka.

“Nikad nismo bili dalji, a istodobno nikad nismo bili bliži. Fizička udaljenost donijela je emocionalnu blizinu i svi zajedno dobili smo priliku da se osvrnemo na stvari koje su uistinu važne – vrijeme s roditeljima i prijateljima, male stvari koje su nam silom prilika postale nedostupne poput običnog obreda ispijanja kave s društvom u najdražem kafiću”, rekla je.

Ipak, smatra, našli smo način kako da zaobiđemo prepreke. “Pandemija i razna ograničenja koja je donijela nisu nas spriječili da uživamo. S prijateljima smo se družili na daljinu, nazdravljajući pred ekranom. Umjesto kafića, otkrili smo kavu za van, pronašli omiljeno mjesto u prirodi i ipak nastavili s omiljenom navikom”, rekla je Nina.

Dodala je kako je i sada, kada su terase ponovno otvorene i život se dijelom normalizirao, zadržala upravo tu naviku: “Čak i sada, kada su se stvari dijelom vratile na staro, prijateljice i ja iz lockdowna smo izišle s novom navikom – svoje prijepodnevne kave pijemo u prirodi, bez buke i glazbe, na svježem zraku koji godi i djeci”.

Vildana Mrša

Poput Nine, i Vildana Mrša koronakrizu dočekala je na pragu majčinstva. “Moje osobno iskustvo lockdowna obilježila je trudnoća, a istodobno i osjećaj neizvjesnosti. Svake vijesti i nove brojke iznova su budile nervozu pa sam u neko doba iz života izbacila medije”, kazala je Vildana.

Najgori su bili, prisjetila se, prvi dani u novim okolnostima: “Najteže nam je pala potpuna izolacija. Bili smo zatvoreni u malom stanu, suprug je radio od kuće, naš dvogodišnji sin odjednom se više nije mogao igrati sa svojim prijateljima. Zato smatram da su mala djeca pravi heroji pandemije. Oko njih se događalo nešto što nisu mogli razumjeti i odjednom su ostali zatvoreni u četiri zida”.

Kako bi svojem dvogodišnjaku omogućila koliko-toliko normalnu svakodnevicu, svakog dana zajedno sa suprugom Vildana je smišljala najrazličitije igre.

“Osim po izazovima koje je donijela, prošlu godinu pamtit ću i po kreativnosti. Svakog dana sinu smo kreirali nove zabavne igre. Jednom bismo terasu pretvorili u kamp sa šatorom, drugi put ljepljivim vrpcama oblijepili stan radeći male autoceste. Uveli smo i ranojutarnje šetnje uz more kako bismo izbjegli susrete s ljudima te s plaže skupljali kamenčiće pa ih bojili u razne boje”, prisjetila se.

Kako joj je u trudnoći bilo prijeko potrebno i vrijeme za sebe, svakog dana priuštila bi si i svojih pet minuta izvan stana.”Obično bih u svojem obližnjem Studencu uzela kavu, sjela na klupu i slušala podcaste ili samo gledala u more. Kako druženja, osobito za trudnice, nisu bila preporučljiva, otkrila sam da društvo mogu biti i sama sebi.”

Upravo joj je ta spoznaja najvrednija iz lanjske godine. “Vjerujem da nisam jedina kojoj je pandemija koronavirusa pokazala da dosta tema imamo i sami sa sobom te da su i trenuci samoće dobri i korisni”, zaključila je.

Dajana Civadelić

Poput Nine i Vildane, i za Dajanu je život tijekom pandemije bio razdoblje učenja i promjena.

“Po najnovijem novom, život računam iz perspektive prije i poslije korone. Iako, još smo uvijek u razdoblju pandemije i uistinu mogu reći da jedva čekam da ova priča bude jednom zauvijek iza nas. Da nije svako zlo za zlo, ovo razdoblje pamtit ću po bonus-vremenu koje sam provela sa svojom dvogodišnjom kćerkicom kod kuće i po pokretanju nekih novih poslovnih priča koje su baš sada došle na red, u najbolje ili najgore vrijeme za biznis, to ćemo još vidjeti”, rekla je.

Više nego ikad, ističe, pokazalo joj se da je život nepredvidljiv i da svaki dan treba što je više moguće iskoristiti: “Vjerujem da je sada pravi trenutak u kojem svi trebamo pogledati unutar sebe i checkirati neke stvari, upravo sam to i sama napravila i na kraju priče ostajem zahvalna za cijelo iskustvo i više pažnje posvećujem malim stvarima koje me vesele”.

Nakon iskustava koje su naše sugovornice podijelile, mogli bismo zaključiti kako je pandemija koronavirusa, osim svima vidljivih promjena u okruženju, donijela i mnoge unutarnje, osobne transformacije. Dopustila nam je da zastanemo, okrenula nas je natrag sebi i dala nam priliku da se prisjetimo što je uistinu važno.

Ponuda TO GO u Studencu

Topli napitak za van i svježe pecivo idealna su kombinacija za slađe jutro ili tek predah od dinamične svakodnevice. U Studencu je svibanj posvećen upravo ponudi TO GO, a cijeli mjesec kupce očekuju posebne akcijske ponude izabranih toplih napitaka i pekarskih delicija. Također, od sada ljubitelji proizvoda TO GO po svoj napitak i pecivo mogu doći u novootvoreni Studenac u središtu Zagreba (Ul. kneza Mislava 1). Život je slađi uz ponudu TO GO, život je lakši uz Studenac!

Foto: PR

0