Uz 4 lake navike do boljeg tjelesnog i mentalnog zdravlja

Svatko od nas teži ka zdravlju, kako onom tjelesnom tako i mentalnom. Zdrave navike kojima doprinosimo boljem zdravlju dugoročno povećavaju i kvalitetu našeg života. Bolesti današnjice zbog načina života iz dana u dan rastu. Tjelesni simptomi sve se češće ‘zataškavaju’ tabletama, a o mentalnom zdravlju još uvijek se nedovoljno govori. Na tržištu knjiga svakodnevno se susrećemo s naslovima koji nam govore kako živjeti život, kako biti sretan, kako smanjiti stres i slično. Rješenje se često nalazi u malim stvarima koje svakodnevno valja prakticirati, a rezultati će se vrlo brzo manifestirati.  Naravno, na neke stvari poput onih genetskih ne možemo utjecati, ali životni stil igra veliku ulogu u cjelokupnoj slici mentalnog i tjelesnog zdravlja. Koje navike možemo svakodnevno prakticirati kako bi se osjećali dobro i bili zdraviji, pročitajte u nastavku.

Navike za dobro jutro

Bez obzira na to smatrate li se jutarnjim tipom ili ne, o važnosti doručka stalno se piše. No, o važnosti hidratacije piše se još više. Buđenje mnogi ne mogu zamisliti bez mirisa jutarnje kave. Kava na prazan želudac ipak nije tako dobra ideja s obzirom na to da je tijelu nakon spavanja i posta potrebna hidratacija. U jutarnje navike ubacite redovno konzumiranje mlake vode s limunom. Supermodeli se zaklinju u magično djelovanje ovog napitka za kožu, kosu i zdravlje. Iscijedite limun u čašu mlake do tople vode i popijte na tašte kako bi probudili tijelo i pokrenuli probavni sustav. Preporučuje se ne konzumirati doručak i kavu pola sata nakon toga. Limun je bogat vitaminom C, jača imunitet i čisti tijelo od toksina. Limunska kiselina djeluje pozitivno na probavu, čisti jetru te alkalizira organizam.

Lijepe misli

O mentalnom zdravlju danas je još uvijek ne govori dovoljno. Mnogi ljudi vode bitku s anksioznošću, depresijom i negativnim mislima, ali im je neugodno o tome pričati s drugima. Dokazano je da negativne emocije oslabljuju funkcije mnogih unutarnjih organa. Stoga je važno svakodnevno raditi na sebi i iskoristiti svaki trenutak za pozitivne promijene.  Jedan od prvih koraka u treniranju uma da misli pozitivno je zahvalnost. Uvijek ćemo imati bar jednu stvar zbog koje možemo biti sretni. Dišite duboko, kisik je neophodan za obnovu stanica i izbacivanje toksina koji potiču anksioznost. Okružite se ljudima koje volite, prorijedite kontakte s onima koji djeluju toksično, radite stvari koje vas istinski ispunjuju i ubrzo će vam se promijeniti perspektiva gledanja na svijet. Vidjeti dobro čak i u lošem, tajna je sretnog i smirenog života.

Hrana koja vas zaista hrani

Stara izreka kaže da je hrana lijek, stoga ju tako trebamo i doživljavati. Ne možemo jesti ‘otrov’ i očekivati da se osjećamo dobro i budemo zdravi. Pametnije izbore u prehrani svakodnevno možemo prakticirati kako u restoranima tako i u kući. Trendovi u industriji zdrave prehrane često nam diktiraju što je ‘zdravo’, a što ‘nezdravo’. Na posljetku je ipak najbitnije slušati vlastito tijelo i pratiti promijene na njemu. Dijete za mnoge zvuče zastrašujuće. Mnoge od njih traju određeno vrijeme i poluče rezultate, ali dugoročno nisu održive ako se navike životnog stila ne promijene. U posljednje vrijeme sve više se potiče pristup mindful metode uz koju ćete uživati u svemu što volite, ali morate obratiti pažnju na nutritivne vrijednosti i proces uživanja u svakom zalogaju.

Par koraka i svježi zrak

Jesen je savršena za aktivnosti na otvorenom. Postepeni pad temperature i jesenske boje koje su zavladale ulicama jednostavno nas mame na svježi zrak. Sjedilački način uredskog života, vožnja prijevoznim sredstvima i sjedenje pred televizijom ne čine nam uslugu kada je u pitanju zdravlje. Hodanje je aktivnost koja se često podcjenjuje, no samo pola sata dnevno dovoljno je za poboljšanje cirkulacije i rada srca.  Dodajte k tome pravilno disanje na prohladnom jesenskom zraku i iskoristite prirodu i parkove za poboljšanje zdravlja. Za zdraviji život nije potrebno mnogo i nije potreban velik budžet. Sami kreirajte svoj ‘feel good’ osjećaj, zdravlje će vam biti zahvalno.

Foto: Instagram

0