Najljepši europski kafići u kojima želimo barem jednom popiti kavu
Najljepši europski kafići u kojima želimo barem jednom popiti kavu

Najljepši europski kafići u kojima
želimo barem jednom popiti kavu

View this post on Instagram

A post shared by Élan London ? (@elan_cafe) on

Kada putujemo na neku novu destinaciju, istraživanje mjesta koje posjećujemo neizostavan je dio avanture. S obzirom na to da se sezona zimskih putovanja bliži, mnogi su već krenuli planirati omiljene rute po Europi. Jutarnje šetnje i obilazak grada podrazumijevaju okrjepu uz toplu šalicu kofeina. No, ritual ispijanja kave nije samo šalica kave već i ugođaj interijera u kojem sjedimo. Kafići predstavljaju srce grada, a ukrašeni su različitim jezicima, kulturama i ljudima. Dekorirani izlozi, sezonski napitci i slatki zalogaji pozivaju nas da sjednemo i fotkamo baš svaki kutak. Ako ove zime planirate putovanje u neku od europskih metropola, u nastavku donosimo neke od najljepših kafića u kojima barem jednom želimo popiti kavu.

Europski kafići: New York Café, Budimpešta

View this post on Instagram

A post shared by New York Palace, DA (@newyorkpalaceda) on

Kultni New York Café je preživio nekoliko era, političkih sistema i turbulentnih povijesnih događaja. No, do danas je očuvao blještavilo, luksuz i sofisticiranost te ostao omiljeno mjesto okupljanja umjetnika. Početkom 20-og. stoljeća bio je jedan od najljepših kafića u Mađarskoj. Posebno popularan u krugu pjesnika, pisaca i urednika novina koji su svoja izdanja dovršavali na galeriji. Nakon Drugog svjetskog rata bio je zatvoren, a u novom ruhu osvanuo je 1954. godine. Interijer je uređen po uzoru na eklektiku iz doba talijanske renesanse. Nalazi se u sklopu hotela, a osim fine kave na meniju se nalaze i specijaliteti koji su bili popularni u doba Austro-Ugarske monarhije.

Cafe Letka, Prag

View this post on Instagram

A post shared by Cafe Letka (@cafeletka) on

Kavoljupci će se složiti da se užitak ispijanja savršene šalice kave podiže na novu razinu ukoliko se cijeli scenarij odvija u lijepom uređenju. Ako posjećujete Prag, Cafe Letka obavezna je stanica za jutarnju dozu kofeina uz doručak ili brunch. Rustikalni štih, visoki stropovi, hrapavi zidovi, kristalni lusteri i dodir nježnih pastelnih boja neće proći bez fotke za Instagram. Radno vrijeme nam se posebno sviđa, jer na šalicu kave možete svratiti čak do ponoći.

Élan, London

View this post on Instagram

A post shared by Élan London ? (@elan_cafe) on

Kraljevska prijestolnica dom je nekih od najljepših europskih kafića. London je omiljena destinacija u svako doba godine zbog spoja tradicije, kulture i energije koju pruža. Englezi su poznati po ritualu ispijanja čaja, ali ni kava im nije strana. Kafići koji nude poslijepodnevne čajanke uvijek su puni pa ćete za mnoge trebati i rezervaciju unaprijed. Jedan od najinstagramičnijih kafića definitivno je Élan, a smjestio se na nekoliko lokacija u luksuznim dijelovima grada. U šetnji gradskim ulicama, nemoguće je da vam izlog kafića promakne. S obzirom na to da je svaki detalj pomno isplaniran, popularnost mu je opravdana, a njihova filozofija je jednostavna – poslužuju samo najbolje.

Espai Joliu, Barcelona

View this post on Instagram

A post shared by Joliu ?☕️ (@espaijoliu) on

Ljubitelji industrijskog uređenja i botanike zaljubit će se na prvi pogled u plant concept store koji poslužuje najbolju kavu u Barceloni. Na prvi pogled kroz izlog učinit će vam se da se radi o rasadniku, no ovo je jedan od najpopularnijih kafića u gradu. Savršen spoj sivih zidova, drvenih stolova i zelenila biljaka savršeno se stapaju u interijer kafića gdje bismo rado popili jutarnju kavu.

Café de Flore, Pariz

View this post on Instagram

A post shared by Sophie, Moscow? (@sofikulin) on

Kultni kafići koji u sebi nose povijesnu priču oduvijek su bili zanimljivi. Tako se na popisu pronašao i Café de Flore, jedan od najstarijih Pariških kafića u kojem su kavu ispijali poznati filozofi i umjetnici. Otvoren je davne 1880-e, za vrijeme Treće Francuske Republike, a ime je dobio po božici cvijeća iz Rimske mitologije. Kultura ispijanja espressa u Parizu je dobro poznata, a promatranje prolaznika uz fini kroasan čak je proglašeno nacionalnim sportom.

Café Prückel, Beč

View this post on Instagram

A post shared by Prof. Markus Frenzl (@markusfrenzl) on

Kultni kafić, Café Prückel prije više od 100 godina pokrenuo je trend coffee house movement u Beču. Austrija je zemlja tradicije i kulture, simbol klasične glazbe, bogate povijesti, luksuza i elegancija koju ćete si najbolje ako popijete kavu baš ovdje. Konobari poslužuju kavu u otmjenim crnim frakovima sa svilenim mašnama oko vrata. Kafić je uređen u stilu pedesetih godina, a 2011. UNESCO ga je uvrstio na popis kulturne baštine. Nježna pastelno roza savršeno se uklapa u grandiozni prostor upotpunjen raskošnim baršunastim stolicama velikih naslonjača.

Caffè Scudieri, Firenca

View this post on Instagram

A post shared by @vanessadelp on

Pitoreskna Firenca može se pohvaliti brojnim kafićima koji poslužuju vrhunsku kavu. Jedan od njih posebno nam je privukao pažnju, a nazivaju ga institucijom za sebe – Caffè Scudieri. Smjestio se u povijesnom dijelu grada s terasom na samom trgu, a panoramski pogled s kata na Piazzu del Duomo malo koga će ostaviti ravnodušnim. Interijer kafića zrači luksuzom, a ukrašen je mramorom i grandioznim kristalnim lusterima. Predah od razgledavanja muzeja i divnih uličica u idućem posjetu Firenci definitivno planiramo ovdje.

Da Matteo, Gothenburg

View this post on Instagram

A post shared by @katarinagladun on

Švedski Da Matteo smjestio u srcu Gothenburga, a 2015. godine proglašen je i najboljim kafićem. Jedna od najpopularnijih ulica grada, Magasinsgatan dom je poznatog kafića. Susjedi znaju da je došlo jutro kad kvartom zamiriše svježe pečeni kruh i peciva. Savršena destinacija za fini doručak, osim ukusnim zalogajima može se pohvaliti i zavidnom kolekcijom kave u ponudi. Opojni miris koji se širi ulicom mami prolaznike, što objašnjava redove čekanja na jutarnju šalicu kave.

Foto: Instagram (@cafeletka, @anantarabudapest)

Učitati još
Zatvori