Ovo su neke od najljepših prirodnih plaža na Jadranu

Ovo su neke od najljepših
prirodnih plaža na Jadranu

plaže_sakarun

Dugi otok

Netaknute šume i plaže oduvijek su prednost naše obale. Daleko od gradske vreve leže mnoge prirodne lokacije, šljunčane, pješčane kamene… Neke od njih turisti su već turisti otkrili i učinili svjetski popularnima, no zahvaljujući raznolikoj i razvedenoj obali, mnoge su još uvijek nepoznate što vam olakšava da pronađete svoj komadić raja ovo ljeto. Mi smo teška srca odabrali samo neke u moru divnih prizora – pogledajte ih u nastavku.

LUBENICE, CRES

Lubenice su zapravo srednjovjekovni grad koji je predivna kulisa za fotografiranje zahvaljujući kamenim kućama, crkvi i tornjevima. U kontekstu Lubenica najčešće se spominje i plaža koji domaći zovu Sveti Ivan i do koje se dolazi strmoglavim putem od vrha brda gdje možete ostaviti auto. Put svakako nije najjednostavniji i pripremite tenisice želite li doći do same plaže – ali vrijedit će!

plaze-lubenice

Lubenice

SAKARUN, DUGI OTOK

Sakarun već godinama puni stupce domaćih i stranih medija svojom ljepotom, kristalno plavim morem i zelenilom koje ga okružuje. Ova plaža je pravo mjesto za obiteljsko uživanje, a s obzirom na pliku vodu djeca će možda i najviše uživati. Idete li usred ljetne sezone na Sakarun pripremite se na punu plažu, no odlučite li ići na more u 9. mjesecu zasigurno će doživljaj biti drugačiji.

plaze-sakarun

Sakarun

ZLATNI RAT, BOL, BRAČ

Zlatni rat možda je i najpoznatija plaža u Hrvatskoj zahvaljujući svojem prirodnom obliku koji se mijenja isključivo sa strujama i vjetru. Plaža zaista izgleda kao na svim fotografijama i razglednicama, jedino što je ljeti posjećuje više znatiželjnika i ljubitelja sunca i mora.

zlatnirat1

Zlatni rat

SKRIVENA LUKA, LASTOVO

Skrivena luka jedna je od najvećih uvala na otoku Lastovu i toliko skrivena da se ne vidi sa otvorenoga mora. Jedno je to od najtoplijih mjesta na otoku zbog čega povremeni požari nisu rijetkost no vegetacija ima dovoljno da se sakrijete u hlad kada je sunce najjače. U blizini se nalazi i svjetionik Struga, sagrađen 1839. te podsjeća na stara vremena kada su se moreplovci oslanjali upravo na njih.

PROIZD, KORČULA

Ovaj otočić nalazi se u neposrednoj blizini Vele Luke na Korčuli. Sjeverna strana otoka je ona koju svakako trebate posjetiti. Bili boci naziv je plaže koja se sastoji od bijelih stijena i tirkiznog mora – treba li vam više od toga?

plaze-proizd

Proizd

ŠUNJ, LOPUD

Doći do uvale Šunj svakako je jedna avantura. Prije svega trebate se ukrcati na trajekt koji će vas iz Dubrovnika odvesti na Lopud, a potom ćete morati još malo pješačiti da biste stigli na same uvale. Iako ovo čitajući vjerojatno gubite želju za odlaskom nemojte odustati. Probudite avanturista u sebi i zaputite se na Lopud jer jednom kada dođete u uvalu shvatiti ćete kako se sav vaš trud isplatio.

PLAŽA BLAĆE, LIMUNI, MLJET

Pješčana laguna duga je oko kilometra i zaštićena je niskim stijenama prema otvorenom moru do je sa druge strane okružuje borova šuma. Put do nje je makadamski no isplati se potruditi jer je plaža predivna, a s obzirom da je dubina vode u laguni oko metra, idealno je mjesto za djecu.

Limuni-Blace slider

Blaće

KRALJIČINA PLAŽA, NIN

Ako volite nepregledne pješčane plaže tada je za vas svakako pravo mjesto Kraljičina plaža u Ninu. Nekoliko barova, pogled na Velebit i pijesak dokle vam pogled seže, najbolje od najboljeg rekli bi mnogi.

nin-kraljicina-ivan

Kraljičina plaža

RT KAMENJAK, ISTRA

Rt Kamenjak također je poznat kao poluotok Premantura, najjužnija točka Istre. Kamenjak je istureni poluotok, prosječne širine od oko jednog kilometra i dužine oko šest kilometara. Razvedena obala Kamenjaka sastoji se od brojnih uvala i raznim plažama tvori područje izuzetne prirodne ljepote.

plaze-rtkamenjak

Rt Kamenjak

SPIAZA, SUSAK

Otoka Susak može posjetiti dnevnim brodovima iz Malog Lošinja te tamo provesti dan i diviti se ovom pješčanom otoku. Prepoznatljivost otoka krije se u žućkastoj prašini, predivnoj otočkoj nošnji i naravno pijesku od kojega se i otok sastoji. Spiaza krije svoju specifičnost u temperaturi te dubini mora. Naime, kako biste došli do većih dubina potrebno je prehodati barem pola kilometra, a uz to more je tamo uvijek toplije što vam omogućuje da sjednete u more i ljenčarite nekoliko sati u plićaku.

 

Tekst: Stella Denačić

Foto: Creative Commons

Učitati još
Zatvori