Najljepša vrata Zagreba

Sva vrata su na svoj način posebna. Svaka vrata imaju svoju priču, svaka priča ima svoja vrata. Njihovu ljepotu, detalje i boje prenosi nam putem fotografija Sonja König, autorica projekta Vrata Zagreba.

vrata zagreba

‘Vrata Zagreba su projekt kojim se putem fotografija, predstavljaju vrata našeg glavnog grada. Nekada su to stara, za obnovu spremna vrata, ponekad s prekrasnim ručno izrađenim ornamentima. Ponekad se pred vratima nađe zaljubljeni par na rastanku, a katkad poštar ili dimnjačar. Sve je to Zagreb, sve su to Vrata Zagreba’ kaže König.

vrata zagreba

Putem Instagrama i Facebook stranice (Vrata Zagreba/Doors of Zagreb) svakodnevno se objavljuju fotografije jednih vrata, opisuje autorica ovog projekta, saborska zastupnica König koja na pitanje što ju je potaklo na pokretanje zanimljive ideje odgovara ‘Ljubav prema fotografiji i Zagrebu, ali i želja da se ljepote grada približe svima’.

U svakodnevnoj žurbi često ne primjećujemo zgrade kraj kojih prolazimo, a kamoli njihove detalje. ‘Želja mi je zato, objavom fotografija, prenijeti njihove ornamente, ljepotu i boje’, objašnjava König navodeći i činjenicu da se otvorena vrata kao simbol dobrodošlice nalaze i na grbu Grada Zagreba.

vrata zagreba

U svom daljnjem razvoju Projekt Vrata Zagreba želi uključiti što više sudionika, te se pozivaju svi koji žele objaviti fotografiju svojih ili nekih drugih vrata da to učine putem društvenih mreža Vrata Zagreba. ‘Voljela bih uvrstiti projekt u turističku ponudu Grada Zagreba te proširiti ideju i na druge gradove, a u planu je i proširenje projekta zapisom razgovora i pričama ljudi iza vrata, odnosno onima koji kroz njih prolaze, jer svaka vrata imaju svoju priču, svaka priča ima svoja vrata!’ ističe autorica projekta kojem želimo uspjeh i sreću.

0