Kako pametnije raspolagati svojim novcem?

Kako pametnije raspolagati svojim novcem?

My Earnings Log

Ne postoji odrasla osoba koja se barem jednom u životu nije zapitala gdje je nestao novac od netom dobivene plaće. Štoviše, većina se nas to pita na svakodnevnoj bazi i mnogi su već osmislili sisteme za praćenje prihoda kako bi što pametnije raspolagali svojim budžetima. To je, naime, esencija svakodnevnog funkcioniranja da bi održali svoju financijsku neovisnost, da se ne bi nepotrebno zaduživali i da bi naposljetku nešto i uštedjeli.

Osobna prezaduženost veliki je problem u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Preventivno moramo preuzeti odgovornost za svoje znanje o osobnim financijama jer se ono, nažalost, ne uči u školama, iako je riječ o znanju koje je od ključne važnosti za svakog čovjeka, neovisno o njegovoj struci i zanimanju – važnost koja posebno dođe do izražaja nakon što izađemo iz škole/fakulteta i započnemo sa samostalnim životom. Srećom, financijska disciplina je vještina koju možemo naučiti.

Nedavno provedeno istraživanje pokazuje da je u Europi u prosjeku tek 52 % odraslog stanovništva financijski pismeno, što je razmjerno nisko u usporedbi s drugim razvijenim zemljama, kao što su SAD, Australija i Kanada, dok je u južnim i istočnim europskim državama taj postotak još niži, a u Hrvatskoj iznosi 44%.

My Earnings Log

Koje su navike potrebne za uspješno upravljanje novcem?

Postoje četiri vrste ponašanja koje pogoduju uspješnom upravljanju novcem, odnosno postizanju financijskog uspjeha, a to su:

1) učinkovito redovito upravljanje novcem, odnosno izrada budžeta, u koje ulaze navike i odluke koje su često nesvjesne,

2) financijsko istraživanje i traženje informacija kako bi se donijele financijski ispravne odluke,

3) financijsko planiranje i postavljanje ciljeva što usmjerava i strukturira osobne odluke o novcu,

4) pridržavanje donesenih financijskih odluka što je konačan korak između namjera i željenog rezultata.

My Earnings Log

My Earnings Log – vaš osobni asistent

Sa svime time na umu, razvijen je My Earnings Log – tiskani džepni financijski planer za vođenje osobnih i/ili obiteljskih financija te planiranje kućnog budžeta s preglednim, funkcionalnim i svima prilagodljivim tablicama. Osmislila ga je Snježana Beronja kako bi korisnicima pomogla razviti gore navedene navike iz prve i treće točke.

My Earnings Log pruža praktičnu pomoć jer sadrži tri rubrike za praćenje i planiranje osobnih i/ili obiteljskih financija:

1. mjesečnu rubriku za vođenje evidencije prihoda te redovitih i izvanrednih mjesečnih rashoda,
2. tjednu rubriku za svakodnevno praćenje potrošnje i novčanog ponašanja,
3. rubriku za dugoročno planiranje, tj. za planiranje većih izdataka kao što su ljetovanje, skijanje ili drugo putovanje, kupnja namještaja, otplata duga i sl.

My Earnings Log

Zašto je My Earnings Log dobra ideja?

1. Pomoći će vam definirati vaše financijske ciljeve. Ako ne znate ili nemate financijske ciljeve, ne možete ni očekivati da će se vaša financijska situacija promijeniti nabolje, zar ne?

2. Pomoći će vam da vidite jesu li vaši financijski ciljevi realni i ostvarivi, posebno s obzirom na komponentu vremena. Većina nas ima više ciljeva nego financijskih sredstava.

3. Pomoći će vam utvrditi kako vlastitu potrošnju dovesti u sklad s osobnim ciljevima. Ako imate negativan novčani tok, šanse su male da ćete moći ostvariti svoje ciljeve.

4. Pokazat će vam koje novčane pogreške trenutačno radite. Analiziranjem ne samo potrošnje, nego i svojeg ukupnog financijskog stanja otkrit ćete pogreške.

5. Omogućit će vam da pratite svoj napredak u ostvarenju ciljeva.

6. Imat ćete više samopouzdanja u pogledu novca. Pokazalo se da prosjeku 52 % onih koji imaju plan osjećaju „veliku razinu samopouzdanja“ kada je riječ o upravljanju novcem, dok se samo 30 % onih koji nemaju plan tako osjeća. Ljudi koji imaju plan općenito osjećaju da imaju kontrolu nad svojim financijama i stječu osjećaj discipliniranosti.

7. Pomoći će vam u izgradnji ušteđevine. Pokazalo se da oni s planom imaju više ušteđenog novca i u većem su postotku vratili svoje ukupne dugove na kreditnoj kartici od onih bez plana.

8. Poboljšat će vašu kvalitetu života.

My Earnings Log

My Earnings Log

Odličan poklon za nadolazeće blagdane

Osim praktičnih kvaliteta, My Earnings Log je ujedno i stylish planer dostupan u dva modela, oba s 280 stranica, ali džepnih dimenzija tako da ga uvijek možete nositi sa sobom. Vremenski pokriva godinu dana i idealan je dar za Božić kako bi osoba kojoj poklanjate uspješno započela novu godinu.

Dostupan je u knjižarama Prosvjete u Zagrebu te knjižarama Znanja u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu, a možete ga kupiti i online putem stranice myearningslog.com.

Foto: My Earnings Log

Učitati još
Zatvori