Sljedeći tjedan vas čeka dobra doza događanja u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani

Rijeka, Zagreb & Ljubljana

Sljedeći tjedan planirajte kratke izlete u ova tri grada jer vas čekaju odlični koncerti, izložbe, susreti sa zanimljivim kreativcima i umjetnicima, a dva odlična glazbena festivala će sigurno popuniti vaš raspored od-do.

Muzički biennale Zagreb donosi odličan program

Ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom sve do subote 13. travnja. Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi mbz.hr.

Jedan dio programa održat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti, i to u utorak 9. travnja. Program počinje već u podne na platou MSU-a instalacijom Alexa Mendizabala pod nazivom”Play A Listen”, koja će biti postavljena do kraja programa 9. travnja. Instalacija se sastoji od dvije postaje posvećene dvjema muzama – Euterpi, muzi glazbe i Uraniji, muzi astronomije. Posjetitelji će se na tim postajama moći poslužiti čepićima za uši, načinjenima od različitih materijala i kalibriranima tako da različito rezoniraju, stvarajući kolekciju zvučnih zapisa kao gustu teksturu koja polako vodi prema tišini.

U Foajeu će publika od 19:30 moći pogledati i poslušati “D#connected”, projekt Ane Horvat i Miodraga Gladovića, realiziran u suradnji s Glazbenim učilištem Elly Bašić koji je izveden i na samom otvaranju MBZ-a. Ana i Miodrag su, posebno za 30. MBZ osmislili aplikaciju kojom će mladi će glazbenici Grupe za novu glazbu, pod mentorstvom Maje Peyto Bošnjak, glazbu stvarati pomoću pametnih telefona i akustičnih instrumenata. Glazba će se zatim reproducirati kroz bluetooth zvučnike. Neobična sprega akustičnih instrumenata, glazbe i tehnologije učenicima će tako omogućiti da glazbu stvaraju „umreženi“ s ostalim pripadnicima ansambla ili pak „odspojeni“ od ostatka. Nadalje, svoj zvučni eksperiment moći će provesti u bilo kojoj vrsti prostora, statični ili u pokretu.

U 20:00 sati u Prostoru za povremene izložbe, nastupit će udaraljkaši Nicolas Sinković i Filip Merčep te će izvesti djelo Ivane Kiš i Maka Murtića, definitivno najzanimljivijih skladateljskih imena mlađe generacije. Udaraljkaši poznati po djelovanju u Sudar Percussionu istaknuli su da je posebnost njihovog nastupa na 30. MBZ-u upravo činjenica će koncert održati u MSU Zagreb. Na raspolaganju su imali cijeli muzej te su odabrali upravo dio u kojem će se glazba posebno istaknuti.

U 21:30 u Dvorani Gorgona, publika će moći pogledati audiovizualni performans Brucea McClura, umjetnika na razmeđi eksperimentalnog videa i eksperimentalne glazbe. McClure svojim posebno treperavim i posebno bučnim! – ‘proširenim’ nastupima s klasičnim 16mm projektorima i zvučnim efektima već dva desetljeća oduševljava publiku na festivalima i događanjima eksperimentalnih umjetnosti, te se s pravom može tvrditi da je upravo on istinski nastavljač (američke) avangardne umjetnosti s polovice i kraja prošlog stojeća.  Zanimljivo je da je McClure za Johna Cagea skupljao kamenje i stijene, iz kojih je nastao Cageaov projekt „A Collection of Rocks!“ čija je svjetska praizvedba bila upravo u Zagrebu 1985., u KD Vatroslava Lisinskoga.

Ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja, a održava se do subote 13. travnja. Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi mbz.hr.

Izložba Gledanje muzike na Impulse festivalu

Izložba “Gledanje muzike” otvorit će se u sklopu šestog izdanja Impulse festivala, 10. 4. u 19 sati u Galeriji SKC i po prvi puta cjelovito predstaviti radove u području grafičkog dizajna, usko vezane za koncertni program Distune Promotiona – nezavisne riječke booking i promo organizacije. Autori radova su dizajneri Antonio Karača i Petra Vrdoljak koji zajedno djeluju kao studio Radnja.

Osnovna krilatica Radnje je “Design solutions for growing business”, što ukratko opisuje svrhu njihova rada – korištenje dizajna za poboljšanje poslovanja i uspostavljanje prepoznatljivosti na ciljanom tržištu, u ovom slučaju glazbene industrije.

Gledanje muzike termin je koji su osmislili kako bi sa što manje riječi opisali nit vodilju, prisutnu iza svakog plakata za pojedini event: “U dizajnu koncertnih plakata važno nam je predstaviti bend i muziku na primjeren način te vizualno prenijeti atmosferu benda, kako bi pozvali publiku da prisustvuje koncertu – pogleda i posluša muziku.” Aktivna suradnja s Distuneom na popularizaciji koncerata kao oblika zabave iziskivala je vizualni odmak od standardnog koncertnog plakata s fotografijom i tekstom, zbog čega su u radu odabrali formu znaka kao osnovni vizualni element.

Izložba prikazuje vizualne identitete proteklih glazbenih događaja kroz koncertne plakate, ali i pruža uvid u nove smjerove popularizacije glazbe kroz suradnju Distunea i Radnje. Izložba “Gledanje muzike” može se pogledati od 10. do 13. travnja u Galeriji SKC. Ulaz je slobodan svim posjetiteljima. Šesto izdanje Impulse festivala traje od 4. 4. do 13. 4. 2019. i kao u dosadašnjih pet izdanja, glazba će biti posvuda.

Studio 54 na Impulse festivalu

Sedma umjetnost nezaobilazna je stanica svakog Impulse iskustva pa ovog proljeća u sklopu šestog izdanja festivala, u suradnji s Art-kino Croatia s ponosom predstavljamo “Studio 54”, dokumentarni film redatelja Matta Tyrnauera o glasovitom njujorškom klubu na čijem su se podiju ispisale nepregledne stranice glazbene i šire pop-kulturne povijesti.

“Studio 54 bio je epicentar hedonizma 70ih – mjesto koje je ne samo redefiniralo pojam noćni klub, nego je na kraju simboliziralo čitavu eru. Njegovi suvlasnici, Ian Schrager I Steve Rubell, došli su niotkuda da bi uskoro predsjedavali novom elitom New Yorka. Danas, 39 godina nakon što je baršunasto uže po prvi puta postavljeno pred ulaz u klub, ovaj dokumentarac priča priču o najvećem klubu svih vremena.”

Tijekom 33 mjeseca, od 1978. do 1980., klub Studio 54 bio je mjesto na Manhattanu na kojem ste željeli biti (viđeni). Raj hedonizma, tolerancije, blještavila i glamura, u koji se prilično teško moglo ući, a bilo ga je gotovo nemoguće ignorirati zbog vijesti o onima koji su tamo viđeni koje su redovno punile dnevne trač kolumne. Steve Rubell i Ian Schrager, dva prijatelja iz Brooklyna, uspjeli su kreirati ultimativnu eskapističku fantaziju u srcu kazališnog okruga. Rubell je bio bonvivan koji je htio biti “svačiji frend” i fotkao se sa svakom zvijezdom dana koja bi se našla u klubu, dok je Schrager bio “čovjek iza kulisa”, kreativni mastermind koji je vješto bježao od svjetala reflektora. Studio 54 bio je instantni uspjeh i prava ‘zlatna koka’, ali ovaj san pogonjen drogama i seksom raspršio se u financijskom skandalu i propasti kluba.

U dokumentarnom presedanu, zahvaljujući direktnom pristupu Schrageru, koji po prvi puta priča cijelu nerafiniranu priču i prava je riznica rijetkih arhivskih materijala, Tyrnauer konstruira živopisan i veličanstven portret fenomena disco ere, pričajući priču o dvoje prijatelja koji se drže skupa kroz nevjerojatnu seriju uspona i padova.

Lunar: From Zagreb With Love

11. travnja u KIC klubu u Zagrebu, od 19 sati održat će se promocija knjige o radu jednog od najpoznatijih street art & graffiti umjetnika ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu.  Knjiga naziva Lunar: From Zagreb With Love donosi tridesetogodišnji presjek rada i djelovanja Slavena Kosanovića Lunara (i to na svim kontinentima!).

O radu će govoriti povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović, umjetnik i prijatelj Krešimir Buden 2Fast te sami autor. Više o djelima umjetnika možete saznati ovdje i na službenoj web stranici.

Jelena Bando: By the Bay

Jelena Bando je dobro poznato ime na domaćoj umjetničkoj sceni. Ova umjetnica osim što stoji iza priznatog festivala ilustracije 36 Mountains, autorica je radova koji krase mnoge zagrebačke i hrvatske prostore.

Njezini najnoviji radovi bit će izloženi na izložbi zanimljivog naziva By the Bay u Ravnikar Gallery Space u Ljubljani, a otvorenje je planirano za 11. travnja. Izložba će biti dostupna za javnost u radnom vremenu galerije do 7. svibnja. Kako radove i izložbu vidi Andrea Šarić, autorica predgovora izložbe, pročitajte u ulomku niže:

“Najnovija serija radova umjetnice Jelene Bando predstavlja kritički osvrt na njezin nedavni boravak u Vijetnamu. Skupom crteža i slika, Jelena nastoji pružiti dojmove o najpopularnijoj turističkoj destinaciji u Vijetnamu, zaljevu Ha Long. Ovo mjesto čudesne ljepote, koje ostavlja nezaboravan dojam, nalazi se u sjeveroistočnom Vijetnamu i pod zaštitom je UNESCO-a. Njegova specifičnost su tisuće impozantnih vapnenačkih otočića obraslih prašumom, koje je moguće posjetiti isključivo brodom, u turističkom aranžmanu.

The Strange

U četvrtak 11. travnja The Strange nastavljaju s promocijom posljednjeg materijala pod imenom ‘Echo Chamber’ u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Prije The Strangea, nastupit će i jako zanimljiv rječki kantautor White On White, koji kroz glazbu stvara komorni, intimistički ambijent osobnih ispovijedi i životnih iskustava.

Preko The Walkaboutsa , The Bambi Molestersa i My Buddy Moosea potom via Seattle- Ljubljana – Zagreb – Sisak – Rijeka, put je koji će vas dovesti do supergrupe The Strange i njihovog tek objavljenog i hvaljenog albuma ‘’Echo Chamber’ koji nosi 10 elegantnih pjesama kroz koje se provlače žanrovi od indie rocka, Americane i alter-countryja pa do garage rocka i Baroque popa.

Dodatnu energiju ovom albumu koji tjera da ga se sluša i opet i opet i opet, dale su i lijepe gitarske melodije, bogato razgranana brass sekcija kao i topla produkcija Antonija Gramentierija koji trenutno slovi za jednog od najcjenjenijih producenata i gitarista talijanske mlađe generacije.

Let 3 u Saxu

Ekskluzivno-intimni koncert Leta 3 u Saxu rasprodan je dva tjedna prije održavanja pa nije bilo izbora nego ponuditi još jedan termin. Za subotu, 13. travnja nema više ulaznica, novi datum je dan prije, petak, 12. travnja. Bend je najavio trosatnu svirku s kojom će nas provesti kroz svoju bogatu povijest i s pjesmama sa svih albuma, a ovo će im ujedno biti najmanji klupski koncerti u Zagrebu koji su odsvirali. Broj ulaznica je ograničen na 350 i mogu se kupiti u Saxu tijekom radnog vremena kluba. Cijena im je 80 kuna u pretprodaji, na dan će ako ih ostane koštati 100 kuna.

Let 3 već preko 30 godina fascinira i šokira na ovaj ili onaj način. Bilo svojim u najmanju ruku neobičnim scenskim nastupima, bilo svojom laganom opsjednutošću falusom („babin“, „živi“, „Marko“ ili jednostavno „u čelo“) ili nekim od svojih spomenika kao što je onaj posvećen Angeli Merkel pri obavljanju određenih radnji.
Nedavno su objavili i singl s Vucom “Golub Vaso“, a Siniša je suradnju opisao kao “Bas bubanj u trbuh, doboš u čelo, vokali režu oči, to je: heavy rokija!“. Uz prstohvat bizarnosti ovo ukratko sublimira lik i djelo ovih Riječana. Tri sata hitova kao što su „Dijete u vremenu“ (RIP Šaban Šaulić), „Izgubljeni“, „Kontinentio“, „Mamne baneta“, „Profesor Jakov“ osigurat će potoke znoja u Saxu i nezaboravnu svirku, to je jedino sigurno. Članovi bena su basist i vokal Damir Martinović (Mrle), vokal Zoran Prodanović (Prlja), gitaristi Dražen Baljak (Baljak) i Matej Zec te Ivan Bojčić na bubnjevima.

0