Od danas građani na Sljeme mogu žičarom

Od danas građani na Sljeme mogu žičarom

Jučer je svečano u promet puštena nova žičara Sljeme, a od danas ju mogu koristiti svi građani. Eto idealnog prijedloga za vikend izlet.

Stara žičara Sljeme

Kakav bi to vikend bio bez da se rano ujutro pripremaju sendviči, topla odjeća i gojzerice i planira put na Sljeme? Zagrepčani su generacijama svoje rekreacijske i sportske aktivnosti usmjeravali na vrh zagrebačke gore, a vožnja žičarom je svima nama bila posebna atrakcija. Stara žičara Sljeme Zagrepčane je na vrh Medvednice vozila od 1963. do 2007. kada je zatvorena zbog kvara na elektromotoru kojeg nije imalo smisla popravljati. Imala je prometnu dužinu od 4017 m, a visinska razlika perona donje i gornje stanice bila je 670 m. U 90 kabina mogle su se voziti četiri osobe, a cijena vožnje do vrha iznosila je samo 11 kuna.

Nova žičara Sljeme

Nova žičara ima 84 gondole, a u svaku se može smjestiti 10 putnika. Vožnja traje petnaestak minuta. Visinska razlika je oko 750 metara nadmorske visine. Brzina je oko 20 kilometara na sat. Nosivost jedne gondole je 800 kilograma. Opremljena je nosačima za skije i bicikle, te ima ugrađeni Wi-Fi. Cijene će biti poprilično skuplje, a ovisit će o brojnim faktorima. Ovdje potražite radno vrijeme i cijenu karte.

Foto: zicarasljeme.com

Učitati još
Zatvori