Zanimanje budućnosti: Sara Foršek otkrila nam je kako je to biti voditeljica održivosti u poznatoj banci

Sara Foršek, voditeljica održivosti, RBA banka, zanimanje budućnosti

Postoje ona zanimanja koja su nam takoreći ‘svakodnevna’ i o njima više previše ni ne razmišljamo… A postoje i ona koja u nama izazivaju znatiželju i intrigu, te se o njima redovito želimo više informirati i educirati.

U posljednje vrijeme to su svakako zanimanja budućnosti i one ne tako tradicionalne profesije, kao i opisi poslova na kojima, mogli bismo reći, svijet ostaje. Upravo takva je i pozicija Sare Foršek unutar RBA banke, koja već neko vrijeme ondje vrši funkciju voditeljice održivosti.

Održivost je definitivno ‘vruć’ pojam u tvrtkama i medijima ovih dana, no što ona zapravo predstavlja te kako preći iz riječi u djela i ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš i društvo u cjelini, Sara je otkrila u razgovoru za Journal.hr!

 • Živjeti, ali i poslovati odgovorno, naša je najveća odgovornost u moderno doba, budući da smo danas više suočeni s neizbježnim pitanjem: kakav ćemo svijet ostaviti novim generacijama? Ti u tom kontekstu imaš jako zanimljivo radno mjesto, ono voditeljice održivosti – kako promišljaš svoju ulogu, ali i karijeru na mjestu voditeljice održivosti u RBA?

Prije dvije godine objeručke sam prihvatila biti voditeljica održivosti u banci. Iako se često poistovjećuje sa „zelenim“, održivost je puno više i uključuje zagovaranje i djelovanje u području ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, dostupnosti obrazovanja te dostojanstvenog rada. Svaka odgovorna korporacija ubrzo će pitanje održivosti staviti u fokus svojeg poslovanja.

Moj pogled na održivost, ujedno je i moja motivacija – biti primjer i nositelj pozitivnih promjena u društvu, kao individualac i kao dio organizacije koja je strategiju održivosti uključila u svoju poslovnu strategiju.

 • Svakodnevno čitamo o održivosti u medijima, nema sumnje da je to danas jedan od najčešće spominjanih termina, no što ona znači u praksi?

Iz perspektive voditeljice održivosti u praksi to znači svakodnevno educirati kolege te inicirati i promovirati projekte koji imaju pozitivan utjecaj na zajednicu, djelatnike i okoliš. Banka kao dio lokalne zajednice, nastoji slušati potrebe koje iz nje proizlaze te se aktivno uključiti i ponuditi odgovor koji će podignuti kvalitetu života u društvu.

Pogledajmo dva važna projekta u kojima ove godine sudjelujemo: Boranka – pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije i „Na sunčanoj strani“ –  projekt Zelene energetske zadruge čiji je krajnji cilj podržati ljude u Hrvatskoj da u svoje domove uvedu solarnu energiju. Ovakvi projekti dugoročna su investicija za lokalnu sredinu, obitelji i buduće generacije.

Održivost nam mora postati filter kroz koji ćemo provući svaku našu privatnu i poslovnu odluku.

Trebamo se zapitati „Od kakvih je materijala šivana moja odjeća?“ ili „Je li ova namirnica došla iz organskog uzgoja?“ ili „Hoće li ova poslovna odluka imate negativne posljedice za okoliš?“. Ako odgovor ne prolazi filter održivosti, jednostavno – ne prolazi dalje.

 • Kako izgleda jedan tvoj uobičajeni radni dan?

Pozicija voditeljice održivosti integralni je dio Ureda Uprave. Ovo stavljam u kontekst jer želim naglasiti kako je Uprava prepoznala značaj ovog radnog mjesta te se snažno opredijelila za održivost kao postulat poslovanja. Znate i sami da ukoliko želite provesti ideju, podršku morate dobiti od onih koji donose najvažnije odluke za organizaciju. 

Upravo naš tim Uprave snažno vjeruje u održivost te podržava i sudjeluje u različitim inicijativama koje kolege iz organizacije provode.

Tako smo nedavno imali i Green Finance Day – internu online konferenciju na kojoj smo okupili kolege iz Hrvatske i Austrije te razmijenili ključne perspektive o tome što nas čeka u skoroj budućnosti. Naime, nastavno na Zeleni plan EU, banke su pozvane da pruže podršku njegovoj primjeni te se okrenu održivom financiranju. To konkretno znači ulaganje banaka u zaštitu socijalnih prava, unapređenje upravljačkih praksi u korporacijama te očuvanje okoliša.

Također, moje dnevne aktivnosti usmjerene su i na recikliranje unutar organizacije, upotrebu energije, smanjenje onečišćenja, poticanje alternativnih načina dolaska na posao i ono najčešće „samo reci ne printanju“ kampanji.

Sara Foršek, voditeljica održivosti, RBA banka, zanimanje budućnosti
 • Kada govorimo o pojmu održivog razvoja, on podrazumijeva mnogo više od zaštite okoliša, zar ne? Što sve strategija održivosti podrazumijeva u slučaju tvog kolektiva?

Tako je. Održivi razvoj želi stvoriti ravnotežu između ekonomskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva današnjeg društva pod izazovima kao što su klimatske promjene, siromaštvo, glad, nezaposlenost. Upravo UN globalni ciljevi održivog razvoja 2030., vodilja su nam kako to postići. I naša matična kuća RBI u Austriji potpisnik je povelje UN Global Compacta.

I sada se možemo pitati „Što jedna banka ima s klimatskim promjenama ili smanjenjem CO2 emisija?“. Itekako ima. 

Banka ima nekoliko uloga kako pridonijeti ostvarivanju UN ciljeva: kao investitor u održive projekte, edukator i primjer dobre prakse te kao društveno odgovorna institucija.

Također,  imati osviještene i angažirane kolege koji kažu „da“ na društveno korisne projekte, velika su snaga za organizaciju koja se okrenula održivosti. Upravo zato kreirali smo platformu „Yellow goes Green“ kojom želimo postati primjer dobre prakse korporacijske kulture koja osnažuje svoje djelatnike da budu nositelji pozitivnih promjena u društvu.

 • Kako nastojiš odmaknuti RBA od drugih tvrtki koje su održivost možda čak prepoznale kao neki komercijalni trend, a ne kao stvarnu potrebu za promjenom poslovanja i dosadašnjih obrazaca ponašanja? Na kojim projektima sada imate fokus?

Održivost nije make up, već prava slika organizacija. Konkretno djelovanje s pozitivnim utjecajem, ono je što čini razliku.

Financiranje ženskog poduzetništva jedan je od primjera održivog poslovanja.

Tu smo aktivni već par godina i sustavno gradimo našu priču – podupiremo žene poduzetnice. Također, uz financiranje zelenih projekata, posebna pažnja se pridaje podupiranju onih klijenata koji su u tranziciji, odnosno onih koji žele osnažiti svoje održivo poslovanje. Građanima koji žele investirati svoje financije u održive projekte, Raiffeisen Invest to i omogućava, pokretanjem prvog fonda održivoga razvoja u Hrvatskoj.

I društveno odgovorni projekti kao što je Boranka ili Na sunčanoj strani „dokaz“ su u kojem smjeru idemo. Također, unutar banke snažno potičemo rodnu ravnopravnost te imamo gotovo jednak omjer muških i ženskih menadžera, brinemo za zdravlje te kontinuirano ulažemo u edukaciju naših djelatnika.

Sara Foršek, voditeljica održivosti, RBA banka, zanimanje budućnosti
 • Kada se govori o održivosti, mnogi su skloni prebaciti odgovornost na nas same, na pojedince, no je li pojedinac od kojeg sve mora početi ili su to u prvom redu tvrtke koje trebaju početi od sebe, pokazati dobar primjer, usvojiti bolje prakse?

Održivost je osobni izbor, a još je ohrabrujuće kada vam tvrtka u kojoj radite to priznaje, podržava i gura naprijed. Javne politike, europske direktive te svjetske prakse održivosti, postat će vidljivije kroz sljedećih godinu dana te usporedno s time, održivost kao prioritet neće bit rezerviran za određene industrije, već pravac poslovanja i djelovanja od kojeg nema odstupanja.

Uzmite primjerice poznatu dizajnericu Stellu Mccartney kao lidericu u modnoj industriji koja osobna opredjeljenja živi kroz svoj rad, koji je u potpunosti fokusiran na održivost. Ona za sebe kaže da je „agent of change“ te da pomiče granice kako bi luksuzne proizvode napravila na način koji odgovara svijetu u kojem danas živimo i budućnosti: lijep i održiv. Bez kompromisa.

Svatko od nas u brojnim sferama života donosi samostalnu odluku koja je vezana za održivost „Hoću li reciklirati?“ „Hoću li dopedalirati do posla?” „Hoću li uzeti šestu plastičnu vrećicu u dućanu?“. Na ta pitanja sami dajemo odgovor.  

 • Kako prakticiraš održivost u privatnom životu?

Tako što održivost uvijek nosim sa sobom! Ili recimo to ovako:

 1. Sve račune dobivam u digitalnom obliku
 2. Prilikom čišćenja stana koristim krpe
 3. Printanje je veliki – NE! I kolege to dobro znaju
 4. Recikliram 
 5. Bježim od plastike
 6. Pazim da kupujem odjeću od održivih ili recikliranih materijala
 7. Osvještavam svoje prijatelje i obitelj o održivosti

Foto: Sanja Jagatić

0