Zagrepčani uživali na trećem Festivalu zdravlja uz poruku #uspori

Zagrepčani uživali na trećem Festivalu
zdravlja uz poruku #uspori

Brojni posjetitelji protekli su vikend u Maksimiru iskoristili priliku da uz brojne radionice, panel-diskusije, savjetovanja s liječnicima i druženje na prekrasnoj livadi ispred Vidikovca provjere ili poboljšaju svoje zdravstveno stanje na trećem Festivalu zdravlja. Program je otvoren u petak zanimljivim panelom Ljepota u službi zdravlja,  a otvorenju i koktel zabavi s prekrasnim pogledom na maksimirsku šumu  uživale su, uz ostale uzvanike, Bojana Gregorić Vejzović, Ana Begić Tahiri, Mirna Medaković Stepinac, Anita Matić Delić, Ana Maras Harmander, Jelena Pajić i Pamela Smoljanić.

Brojne besplatne radionice

Tijekom subote i nedjelje posjetitelji su imali priliku sudjelovati na brojni panelima te na besplatnim radionicama, a jedna od posjećenijih svakako je bila Mala škola uspješnog dojenja koju je vodila poznata doula i edukatorica Una Pašić Gregović.  Žene se suočavaju s različitim izazovima u svakoj dekadi svog života: od prve menstruacije, preko trudnoće i majčinstva do perimenopauze i menopauze. Kako adekvatno brinuti o svom zdravlju i ostvariti puni potencijal u svakoj životnoj dobi na zanimljivom panelu pod vodstvom Ide Prester, publici su približili farmaceutkinja Dubravka Musa iz Omnibiotica i ginekolog Oliver Vasilj.

“Disanje je automatski proces koji se odvija i prilagođava ovisno o situacijama, ali to ne znači da to radimo kako treba. Disanje je dobro za tjelesno i mentalno zdravlje. Bez disanja nema života, pluća su fantastičan organ koji izvršava izmjenu plinova i to se kontinuirano zbiva, to ide automatski. No pravilno dijafragmalno disanje je važno za čitav niz pozitivnih efekata od opuštanja za vrijeme, recimo, napada panike: s četrnaest, petnaest  pravilnih izdisaja i udisaja opušta se cijelo tijelo.” rekao je Igor Čerenšek mag. psih. bivši vrhunski sportaš s diplomom iz psihologije koju je stekao na Sveučilištu u Minnesoti, na panelu Živjeti punim plućima

Da je prehrana pola zdravlja, to svi znamo, a praktičnim savjetima iz kuhinje foodblogerica Doris Valković @foodoris pokazala je prisutnima da kuhati zdravo može biti jednostavno i lako. Glumica pa kuha, Anita Matić Delić oduševila je sve prisutne ljetnom zdravom salatom i desertom s jagodama, sve od organskih i cjelovitih namirnica. 

Uz visoke temperature koje su obilježile vikend, svakako je bilo edukativno prisustvovati panelu Koža pamti svaku zraku sunca te naučiti kako dobro zaštiti našu kožu, i uživati na otvorenom bez straha od fotostarenja i melanoma uz savjete dermatologinje Željane Bolanče i Maje Kurtanjek.  

‘U četrdesetima žene imaju jasniju viziju života’

Nedjeljno jutro započelo je nešto podnošljivijim temperaturama što je odlično došlo brojnim vježbačima na psihofizičkom treningu vijačom. Uslijedio je odmah zatim panel Život počinje u četrdesetoj na kojem se govorilo o promjena koje se događaju u ženskom tijelu te kako „biohakirati“ organizam i  (p)ostati zdrava, snažna i opuštena žena, ispunjena energijom i zadovoljna sobom. 

“U četrdesetima žene imaju jasniju viziju života, ali ipak postoje fizičke stvari koje idu prema dolje, ali možemo puno napraviti s prehranom i tjelovježbom. Genetika također dosta utječe”, rekla je Ljerka Jurić Karoli, magistra farmacije sa 17 godina radnog iskustva. Poznata voditeljica Antonija Blaće predstavila je svoj priručnik  #ljetobezparea, te otkrila svima kako zdravo smršaviti.  

Uz tijelo, bitan je i um

Redoviti posjeti liječnicima i sistematske kontrole, svakodnevno kretanje, smanjeni unos i povećani unos zdravih masnoće te više fokusa na plant based prehranu, samo su neki od savjeta koje su na panelu Zdravo srce = dug život iznijele kardiologinja Silvana Skoko Vidović i nutricionistica Jelena Miličević, koja je još savjetovala: “Poželjne namirnice su žitarice kao izvor ugljikohidrata, fitonutrijenata i topivih vlakna koja smanjuju kolesterol u krvi, raž, ječam, zob, jabuke, grah djeluju protektivno. Proteini sudjeluju u svim procesima u organizmu, poželjni su visoko kvalitetni izvori proteina, poput ribe, ali i oni biljnog porijekla primjerice mahunarki. Potrebna je ravnoteža, a mi više jedemo meso i fokusiramo se na mesnu prehranu i ne treba ga isključiti, nego ga jesti povremeno i iz zdravih izvora, neprerađeno”.

Pandemija, potres i nuspojave koje je to donijelo zasigurno je utjecalo na zdravlje svih nas, no najugroženija skupina su mlade djevojke, istaknula je psihologinja Nataša Jokić – Begić iz udruge Kako si, te nadodala kako je upravo zbog tog,  u suradnji s Bipom, nastao  hvalevrijedan projekt #prekrasnaiznutra. Na panelu je sudjelovala i Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreb. 

O zdravlju našeg duha i koliko je psiha važna za naše zdravlje općenito, razgovarali su i Bruno Šimleša, psihologinja Tamara Dabić Kempf i novinarka Martina Medverec. Nedjeljni program završio se nadasve zabavnom radionicom Babywearing fitnessa na kojem su brojne mame i tate vježbale s djecom u nosiljkama. 

Iza nas je još jedan zdravi vikend, čiji je ovogodišnji moto #uspori, poručio brojim posjetiteljima koliko je bitno zastati u svakodnevnoj rutini, pronaći vremena za sebe i disanjem, vježbanjem i pravilnom prehranom poboljšati kvalitetu svog života. Više o proteklom Festivalu zdravlja možete pogledati na službenim  IG i FB kanalima i na www.festivalzdravlja.hr

Foto: PR

Učitati još
Zatvori