Kako uštedjeti novac, a volite kupovati?

Kako uštedjeti novac, a volite kupovati?

Velika sezonska sniženja samo što nisu započela. S jedne strane dolaze u idealnom trenutku, jer većina nas još uvijek se nije otisnula na ljetovanje, a to predstavlja savršenu priliku za nabaviti sve one komade koji nam trebaju za godišnji odmor – sada po sniženim cijenama. No, isto tako, volite li kupovati, znate da biste se mogli zaigrati i na sniženjima potrošiti mnogo više novaca nego što ste planirali. Na taj ćete način možda čak potrošiti i dio budžeta rezerviran za ljetovanje. Kako izbjeći tipičnu zamku sada, ali i ubuduće? I spojiti svoju ljubav prema shoppingu s idejom štednje? Provjerite u nastavku.

Uračunajte troškove shoppinga u uobičajenu potrošnju

Svakog mjeseca po prilici znate koliko novaca vam treba da pokrijete osnovne životne troškove i kolika vam je uobičajena potrošnja. No, pišete li sve na papir, bit ćete još pametniji i unaprijed znati postoji li mogućnost da od prihoda tog mjeseca nešto i uštedite. U rokovnik zapišite koji vas sve računi očekuju u tom mjesecu, koliko novaca možete staviti ‘na stranu’, a kada je riječ o shoppingu, odredite svotu koju ste u startu spremni izdvojiti taj mjesec i stavite ju pod kategoriju ‘računi’. Na taj ćete način u budžetu imati rezerviran prostor za kupovinu i moći se razveseliti nečime, bez sustezanja.

Upoznajte svoje financije

Kako biste bolje upravljali vlastitim novcem i kako vam se ne bi događalo da vam on doslovno prolazi kroz prste, upoznajte svoje financije. Ponovno se vraćamo na olovku i papir – zapisujte sve što ima veze s novcem koji posjedujete. Osim plana potrošnje koji možete napraviti na početku mjeseca, iskoristite trik kojim se mnogi već koriste i svakodnevno pišite sve što ste potrošili. Iako vam se to možda ne čini zabavnim, regularno provjeravanje samih sebe kada je u pitanju potrošnja doista pomaže postići kontrolu nad vlastitim financijama. Osim toga, zapisujete li sve što ste potrošili, možda shvatite na koliko strana i na koliko često nepotrebnih sitnica odlazi vaš novac.

Recikliraj pa kupi

Želite obnoviti garderobu na sniženjima, no svjesni ste da su vam ormari još uvijek puni stare robe koju više ni ne nosite? Kako biste u shopping otišli mirne duše i bez repova iz prošlosti, a opet potrošili bez grižnje savjesti, ‘reciklirajte’ svoju garderobu. Pod ovim pojmom mislimo na to da prvo izvadite iz ormara sve one stvari koje ne nosite. Odvojite one koje su automatski za otpad od onih koje bi se još itekako mogle iskoristiti. Ove iz potonje kategorije prodate na buvljaku ili nekoj specijaliziranoj web stranici. Tako ćete ‘podebljati’ vlastiti budžet, riješiti se suvišne odjeće iz ormara, osvježiti garderobu i učiniti ju spremnom za ulazak novih komada. Osim toga, novac koji ste zaradili možete potrošiti u shoppingu, bez da narušavate postojeći financijski plan.

Napravite listu koje ćete se pridržavati

Sniženja su jedan veliki mamac za kupce. Barem jednom ste se iz shoppinga na popustima vratili sa sasvim nepotrebnim stvarima. Kako biste izbjegli impulzivnu kupnju i prosipanje novaca na nešto što uopće nećete nositi, napravite listu. Na njoj nek se nađu svi oni komadi koji vam trebaju i oni komadi koje biste mogli poželjeli kupiti. Balansirajte između ove dvije kategorije i priržavajte se zapisanog, kako vas shopping ne bi odveo u sasvim pogrešnom smjeru. Kupujte pametno i birajte klasike koje ćete nositi godinama.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori