Naš poznati fotograf poziva vas da snimite vrhunski kadar i osvojite vrijedne nagrade

Naš poznati fotograf poziva vas da snimite vrhunski kadar i osvojite vrijedne nagrade

Tomislav Može fotografijom se bavi 12 godina, a njegovi radovi objavljeni su u većini renomiranih domaćih i svjetskih magazina. Zahvaljujući značajnom radu, ove se godine našao u žiriju lokalne verzije Huawei Next Image natječaja na kojoj će se birati najimpresivnije fotografije hrvatskih korisnika Huawei pametnih telefona.

O kvaliteti najbolje govore radovi koje je moguće pogledati na njegovoj osobnoj Instagram stranici @tomislavmoze ili kroz stranicu njegovog projekta pejzažne fotografije @ctrl_esc_ gdje prevladavaju mobilne fotografije. U ovom intervjuu otkriva kako snimiti fotografiju koja će impresionirati žiri, te na što obratiti pozornost kako bi vam fotografije izgledale bolje.

Što će po tebi presuditi prilikom odabira pobjedničke fotografije Next Image natječaja?

Kako sam već škicnuo radove moram reći da će presuditi nijanse, ima puno odličnih fotografija i vjerujem da će finalna odluka biti jako teška. Puno stvari može utjecati na to koliko je fotografija dobra – kadar, tehnička kvaliteta, sadržaj, svjetlo. Vjerujem da će najbolji rad imati sklad svega spomenutog.

Može li sudjelovanje u Next Image natječaju pomoći pri početku karijere?

Mislim da definitivno može, mnogi fotografi su pobjedama na natječajima stekli hrabrost i samopouzdanje da pokušaju od fotografije napraviti karijeru. A afirmacija njihovog rada od ljudi koji su već uspjeli u Hrvatskoj i šire je odličan “push”.

Tomislav je zadnjih 10 godina fokusiran na komercijalnu reklamnu fotografiju te surađuje s brojnim kompanijama kao fotograf njihovih reklamnih kampanja. Ipak, u slobodno vrijeme zadnjih nekoliko godina najčešće fotografira pejzaže dok luta prirodom sa svojim psom Gokuom.

Što bi savjetovao ljudima koji se žele početi baviti fotografijom?

Moj savjet bi bio da puno fotografiraju, gledaju što drugi rade i, ako im je dostupna literatura o fotografiji i njenoj povijesti, da puno, puno čitaju. Tako će se najbolje razvijati kao autori.

Kako komentiraš kvalitetu današnjih kamera na mobilnim uređajima?

Svaka nova generacija kamera na mobilnim uređajima me uvijek toliko pozitivno iznenadi. Osobno mi se često dogodi da, iako nosim svoj profesionalni fotoaparat, odlučim snimiti fotografije svojim Huaweijem P30 Pro jer je kvaliteta dosegla rezoluciju dostatnu za prilično dobar print, a kameru uvijek zapravo imam u džepu i veselim se što svake godine dolazi nešto bolje.

Za fotografiranje koristiš i Huawei P40 Pro, kakva su tvoja iskustva s najnovijim Huawei flagshipom?

Kada koristim svoj P40 Pro najviše uživam u odnosu kompaktnosti i kvaliteti koju mi donosi, ako govorimo o njegovim foto mogućnostima. Tako imam pri ruci kameru širokog vidnog kuta koju često koristim kada snimam pejzaže, tzv. normalnu kameru koristim gotovo uvijek, a 5x i 10x zum uvijek dobro dođe sa svojom nevjerojatnom kvalitetom. Pametni telefon ima i odličnu mehaničku stabilizaciju slike, što mi omogućuje da uvijek snimim oštre fotografije bez nošenja stativa. Tu je i pregršt načina snimanja, iako često koristim pro mode, gdje si sve postavke mogu sam posložiti kako mi odgovara te na taj način kreativno utjecati na samu fotografiju. Često se odlučim i za AI mode koji aparat nudi jer jednostavno daje odlične boje i ekspoziciju, a dopušta mi da fokus prebacim na sadržaj kadra i lovljenje trenutka. Iako sam već godinu dana intenzivni  korisnik Huaweijevih „Pro“ uređaja iz P serije, još uvijek otkrivam nove načine kako iskoristiti mnogobrojne načine snimanja jer su to vrhunski alati, a na nama je da nađemo način kako ih što kreativnije iskoristiti.

Tomislav Može ističe kako mu na P40 seriji pomaže i noćni način snimanja koji dopušta višestruku ekspoziciju kadra iz ruke u slabom osvjetljenju, zahvaljujući kojoj je moguće snimiti i vidjeti ono što golim okom nije vidljivo. Noćni način često pomaže i po danu jer omogućuje veći dinamički raspon, što može biti korisno kod situacija sa snažnim odnosom svjetla i sjene.

Sve ove načine snimanja Huawei korisnici mogu iskoristiti i na Next Image natječaju koji je u punom jeku, a za ovogodišnje izdanje već je pristiglo preko 20 tisuća radova iz svih dijelova svijeta. Natječaj je otvoren na lokalnoj Huawei forum stranici, za sve vlasnike Huaweijevih uređaja koji su pozvani da kroz razne perspektive otkriju vizualnu ljepotu oko sebe kroz pet različitih kategorija:

  • Blizu daleko: Koristite kameru svog pametnog telefona za snimanje skrivenih dragulja i različitih perspektiva – bilo da ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.
  • Laku noć: Snimite zabavne trenutke noću ili pri slabom svjetlu. Odrazite atmosferu trenutka i budite kreativni.
  • Zdravo, živote!: Slika vrijedi tisuću riječi – zato zabilježite i podijelite emociju ili inspiraciju koju crpite iz svoje svakodnevice.
  • Lica: Eksperimentirajte s identitetom i snagom portretne fotografije. Snimite lica vama dragih osoba.
  • Pripovjedač: Iskoristite niz fotografija koje odražavaju emociju kako bi ispričali svoju osobnu priču. Priča mora sadržavati 3-9 fotografija.

Najbolji radovi imaju priliku osvojiti čak 10.000 dolara iz Huawei Next Image fonda, Huawei P40 Pro, te druge vrijedne nagrade, dok hrvatski korisnici ove godine imaju duplo više razloga za prijavu obzirom da se paralelno održava i lokalna verzija natječaja na kojoj imaju veću mogućnost osvajanja nagrada. Rok za prijavu fotografija je 31. srpnja u 23:59, dok je prijave moguće izvršiti preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori