Tips & Tricks za kupovinu na Hreliću by Krameraj

Tips & Tricks za kupovinu na
Hreliću by Krameraj

Hrelić je najveći zagrebački sajam rabljene robe, omiljen među generacijama već generacijama. Svake nedjelje i srijede ovaj zagrebački sajam privuče brojne ljubitelje antikviteta, ljude željne humora i druženja u maniri nekadašnjih okupljanja na sajmovima. Na Hreliću možete pronaći doista sve. Možda je najpametnije i razmisliti po što idete jer bi se u suprotnom kući mogli vratiti s doista bizarnim predmetima. Od automobila, bicikala, starih ploča, komoda, bista, bundi, svih mogućih i nemogućih antikviteta, igračaka, rabljene kozmetike pa i donjeg rublja. Hrelić je doista pravi buvljak. Ako ste relativno novi u cjenkanju i kopanju i nemate ideju kako krenuti, pomoći ćemo vam savjetom Maje Kranjec. Ova stilistica interijera koja na Instagramu vodi profil Krameraj, dva puta mjesečno je na Hreliću i podijelila je s nama tips and tricks kako kupovati.

  • Koliko dugo ideš nedjeljom na Hrelić i otkud je krenula ta ideja?

Prvi put sam na Hrelić otišla prije desetak godina, a aktivno odlazim već 4-5 godina, u prosjeku dva puta mjesečno. Ideja se rodila iz želje da imam unikatne predmete u svom domu, da iskoristim staro i second hand i svojim primjerom pokažem drugima da postoji ljepota i posebnost u starim, odbačenim predmetima i da se savršeno mogu uklopiti u svaki dom. Mišljenja sam da naš dom treba odražavati našu osobnost i ukus, a vjerujem da ih najbolje možemo izraziti ako kombiniramo novo i staro, sakupljano kroz godine. Tako uređujemo svoj vlastiti muzej doživljaja i uspomena koje pričaju ti dragi predmeti.

  • Koje zanimljive predmete ondje pronalaziš?

Imam slabu točku na svijećnjake, vaze, vrčeve, posuđe, okvire i slike, u biti na dekorativne predmete i nema nedjelje kad se ne vratim doma s bar jednim od tih komada. Hrelić volim jer tamo mogu naći kvalitetne i unikatne komade, posebnije od svih onih masovno proizvedenih koje nude dućani i to po znatno niskoj cijeni. Moji pratitelji jako vole izvještaje o ulovima i uvijek se dive komadima koje pronalazim i mole me da i njima pronađem iste takve. A čar i prokletstvo Hrelića je to da je vjerojatnost da ćeš pronaći isti takav predmet ponovno skoro nikakva. Zato treba biti jako odlučan kod kupnje jer, čim se okreneš, netko drugi može taj predmet imati u rukama.

  • Koji ti je najdraži, a koji najčudniji predmet koji si tamo kupila?

Uf, to je stvarno teško pitanje. Ne mogu izdvojiti najdraži, ali imam nekih top 15 komada koji su u stalnom postavu na mojim policama. Tu spadaju umjetnička djela nepoznatih autora s motivima mrtve prirode, svijećnjaci od mesinga i keramike, ručno rađene vaze i vrčevi i par oslikanih tanjura. A jako draga mi je i galerija od prešanog cvijeća koju sam izradila pomoću okvira koje sam našla za 10 kuna. To je dokaz da zbilja nije potrebno puno za efektan i lijep kutak u domu.

Pod najčudnije predmete definitivno spada vintage keramička figurica jelena, kao one koje su popunjavale vitrine naših baka. Vjerujem da većina ljudi ne bi ni dvaput pogledala tako nešto s obzirom na suvremene stilove koji su prisutni danas, ali mislim da sam pokazala da može odlično funkcionirati u lijepo dekoriranom prostoru.

  • Tvoji tips and tricks za kupnju na Hreliću?

Na Hrelić treba doći dobro opremljen torbama različitih veličina, od onih manjih platnenih do one Ikeine plave torbe, jer nikad ne znaš na kaj ćeš naletjeti i koliko će biti veliko. Zapravo, idealno bi bilo uzeti kolica za plac jer je nakon nekog vremena teško hodati s punim torbama. Nije loše uzeti i malo novina ili folije za zamatanje lomljivih predmeta i par gumenih rukavica. Treba pripremiti i sitne novce jer prodavači često nemaju za razmijeniti krupne novčanice. Preporučujem da se dođe ranije, u toplijim mjesecima oko 7 pola 8, kad još nije tolika gužva i veća je ponuda stvari. Kasnije, prema podnevu, su više skloni spuštati cijene nego rano ujutro, ali i ponuda je manja. Što se tiče cijena, nikad ne treba pristati na prvu jer uvijek ima prostora za pregovaranje, ali treba biti realan i ne ići prenisko. Ja se vodim onom da nešto vrijedi onoliko koliko smo spremni platiti za to, tako da, ako vam se nešto na prvu jako svidi, bez razmišljanja kupite! Jer u suprotnom vam ostaje žal za predmetima koje vrlo vjerojatno više nikad nećete pronaći.

Foto: Krameraj

Učitati još
Zatvori