I vi možete pomoći stručnjacima u analizi potresa i nastale štete putem ove Facebook grupe

I vi možete pomoći stručnjacima u analizi potresa i nastale štete putem ove Facebook grupe

Kako bi se što bolje prikupili i analizirali podaci vezano uz potres koji je pogodio Zagreb, seizmolozi su kreirali službenu Facebook grupu Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Naziv njihove grupe je Zagrebački potres 2020 – vaše info za seizmologe, a ona je javna i dostupna za sve građane. Međutim, admini upozoravaju da, uz sve druge poslove koje trenutno rade, nisu u mogućnosti odgovarati na sve objavljene komentare pa mole građane za razumijevanje.

Što više informacija o potresu na jednom mjestu

Vaše slike i videi su jako bitni seizmolozima, stručnjacima i znanstvenicima koji proučavaju potrese, stoga vas pozivaju da u grupi iste podijelite s njima. ”Vidjeli smo da već ima grupa koje ih prikupljaju – hvala adminima tih grupa! Ovu smo napravili mi, djelatnici Seizmološke službe jer želimo imati što više informacija na jednom mjestu i da smo sigurni da će tu i ostati”, napisala je u objavi jedna od adminica grupe, seizmologinja Marija Mustač.

Uz svoje fotografije vas mole da napišete što točniji opis vezano uz to gdje ste ih snimili i kada. Također, važno je da naglasite je li šteta nastala nakon glavnog potresa ili kasnije. Građani se mole i da ispune upitnik kojem možete pristupiti ovdje. Grupa je javna da svi mogu jednostavno dijeliti fotografije i informacije. Također, građani se pozivaju na pristojnost i na to da se ne ljute ako admini nešto obrišu iz grupe.

Informacije će se pravovremeno nadopunjavati te će vas u grupi obavještavati o svemu što brže mogu, ali imajte na umu da je njih malo, a posla je jako puno. Izvješća o potresima možete pratiti i ovdje.

Online prijava za pregled građevine nakon potresa

GDi je za Ured za upravljanje hitnim situacijama izradio aplikaciju Prijava za pregled građevina nakon potresa. Mole se građani da na sljedećoj poveznici popune prijavu jer će se na taj način pomoći ubrzati proces procjene štete. Ured, kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite, su radili cijelu noć. Zaprimljeno je oko pet tisuća prijava za brzu procjenu štete. Građani se mole za strpljenje jer će timovi građevinara obići građevine prema prioritetima.

Foto: Unsplash, Facebook

Učitati još
Zatvori