Slavna pariška avenija Champs-Élysées postaje nevjerojatan gradski vrt

Slavna pariška avenija Champs-Élysées
postaje nevjerojatan gradski vrt

Najpoznatija pariška avenija, ujedno i jedna od najpoznatijih i najljepših avenija na svijetu – slavna Champs-Élysées – transformirat će se u “izvanredan gradski vrt”. Potvrdila je to pariška gradonačelnica Anne Hidalgo koja je dala zeleno svjetlo za realizaciju projekta pod nazivom “Poljane mogućnosti”. Riječ je o projektu vrijednom 250 milijuna eura kojim će se 1.9 km duga avenija u središnjem dijelu Pariza potpuno transformirati.

Kampanju za obnovu Elizejskih poljana je 2018. započeo Odbor Champs-Élysées. “Legendarna avenija izgubila je svoj sjaj tijekom posljednjih 30 godina. Parižani su je postupno napustili, a u novije vrijeme bila je i glavno poprište sukoba ‘žutih prsluka’ s policijom, prosvjeda i drugih događanja tijekom aktualne zdravstvene i ekonomske krize”, priopćio je Odbor Champs-Elysées koji je u međuvremenu zatražio i mišljenje javnosti kako bi se odabrali najkvalitetniji prijedlozi oko toga kako bi avenija trebala izgledati.

Novi izgled Elizejskih poljana

Ovim se projektom planira smanjenje površine namijenjene za automobilski promet te pretvaranje i uređenje cesta u pješačke i zelene zone. Ozelenjavanje avenije također ima za cilj i poboljšanje kvalitete zraka. Glavni arhitekt na projektu, Philippe Chiambaretti, duž avenije namjerava posaditi preko tisuću stabala, čime bi se zelene površine sa sadašnjih 32.000 četvornih metara povećale na 95.000. Vrtovi Elizejskih poljana proširili bi se velikim ‘centralnim parkom’ i povezali se s rijekom Seine i njenim dokovima.

U realizaciju projekta krenut će se nakon Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine čiji je domaćin upravo Pariz, a završetak radova očekuje se do 2030. Planovi uključuju i redizajn trga Place de la Concorde na jugoistočnom kraju avenije, što bi trebalo biti završeno prije Olimpijskih igara.

Gradonačelnica Hidalgo izjavila je da je ovo jedan od projekata kojim želi transformirati Pariz “prije i poslije 2024. godine”, u što je uključeno i pretvaranje područja oko Eiffelovog tornja u “izvanredan park u srcu Pariza”.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori