Pridružite se globalnom virtualnom izazovu #GreenSailTakes5

Pridružite se globalnom virtualnom
izazovu #GreenSailTakes5

Green Sail, hrvatska neprofitna organizacija koja već nekoliko godina radi na razvoju održivog turizma u nautičkom sektoru pokrenula je virtualnu kampanju Green Sail Takes 5! kako bi se obilježio ovogodišnji Svjetski dan oceana koji se globalno slavi 8. lipnja.

Organizacija Green Sail poziva na globalnu akciju čišćenja koja će pomoći zaštiti naših mora i oceana u svega pet minuta. Kampanja potiče sve zainteresirane na kratku pauzu 8. lipnja, bez obzira gdje žive u svijetu, tijekom koje će sakupiti pet komada otpada i na društvenim mrežama objaviti fotografiju svog doprinosa tagirajući #GreenSailTakes5.

Svake godine, 8. lipnja, ljudi iz cijelog svijeta obilježavaju važnost očuvanja naših mora i oceana. Obilježavanjem Svjetskog dan oceana podsjećamo se na nezamjenjivu ulogu koju mora i oceani imaju u svakodnevnom životu, na neophodne resurse koje nam pružaju i našu osobnu povezanost s njima. Dan je stoga rezerviran za podizanje globalne svijesti o neosporivoj važnosti koju oceani i mora imaju za održivi razvoj svih živih bića.

Uzimajući u obzir da više od 90% otpada koji se nalazi u našim morima i oceanima dolazi s kopna, svaki komad otpada s kopna, bez obzira na to koliko velik bio, može imati ogroman utjecaj na čistoću naših voda. Bilo da se baci izravno u more, odleti s kopnenih odlagališta u odvode i rijeke ili se prenese kanalizacijskim cijevima iz svakodnevnih predmeta iz kućanstva, upravo su naša mora i oceani konačno odredište takvog smeća. Odvajanjem pet minuta i sudjelovanjem u kampanji kako bi se uklonio otpad na kopnu, svaki sudionik može neizravno pridonijeti čistoći naših voda te pomoći da naša mora i oceani ostanu čisti i u budućnosti.

Imajući na umu najnoviju globalnu zdravstvenu pandemiju prilikom planiranja kampanje, organizacija Green Sail željela je pokrenuti ujedinjenu ekološku akciju, mobilizirajući međunarodnu zajednicu i turističku industriju na zajedničko sudjelovanje u ostvarivanju pozitivnih ekoloških rezultata. Iako je Green Sail kao udruga organizirala nekoliko lokalnih akcija čišćenja u prošlosti, ovo je prvi takav svjetski virtualni pokret koji omogućuje sudjelovanje svima bez obzira na lokaciju. Kampanja #GreenSailTakes5 povezuje istomišljenike u internetskoj zajednici što olakšava virtualno i međunarodno provođenje akcije te olakšava lokalnim zajednicama i pojedincima širom svijeta sudjelovanje, poštujući pritom sigurnosne propise drugih zemalja zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

Sudionici su pozvani da ovogodišnji Svjetski dan oceana učine drukčijim od svih dosadašnjih. Ovo je sjajna prilika da se sudionici okupe s obitelji, prijateljima, susjedima, kolegama ili da se čak uključe kao pojedinci kako bi pokupili najmanje pet komada otpada iz svoje lokalne zajednice. Za svaku osobu koja uzme petominutnu pauzu taj dan, preostat će pet komada otpada manje koji bi bez ovakve inicijative mogli završiti u našim morima i oceanima.

Svatko se može uključiti u inicijativu pridruživanjem Facebook grupi gdje se redovito dijele korisne informacije o sudjelovanju u izazovu i gdje sudionici mogu komunicirati i prije samog događaja. Grupi su se već sada pridružili istomišljenici iz Hrvatske, BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Meksika, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Češke Republike, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Estonije, Kambodže, itd. koji sudjeluju u izazovu za zaštitu naših mora i oceana!

Dodatne detaljne informacije o ovoj virtualnoj inicijativi mogu se naći na službenoj stranici organizacije Green Sail i službenoj Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori