Ove godine rezervirajte jedan dan za posjet Bajkovitom Adventu u Ogulinu

Ove godine rezervirajte jedan dan za posjet
Bajkovitom Adventu u Ogulinu

Vrijeme oko Božića je posebno vrijeme u godini kad oko nas sa svih strana mirišu cimet i med, a grije nas topli čaj ili kuhano vino. Iako je zima i hladno svi vole prošetati gradskim ulicama kako bi upili osjećaj adventa i Božića, podružili se sa obitelji i prijateljima. A veliki broj ljudi voli i uzeti vikend za sebe i otputovati u neko novo mjesto i doživjeti i osjetiti malo drugačiji advent od onog kojeg imaju „doma“.

Ogulin je svakako najbajkovitije mjesto u Hrvatskoj, ne samo jer je rodni grad Ivane Brlić Mažuranić, najpoznatije hrvatske spisateljice i domaćin Ogulinskog festivala bajke, već i zato jer njegova čarobna priroda postane još ljepša i zavodljivija. A vrijedne ruke svih Ogulinaca se udruže i organiziraju Bajkoviti Advent u Ogulinu koji je zamišljen kao nastavak Ogulinskog festivala bajke. Glavnu festivalsku pozornicu čini Park kralja Tomislava na kojem se održava većina programa, od paljenja adventskih svijeća svake nedjelje do dječjeg dočeka nove godine i onog pravog, u ponoć.

Svaki vikend kroz to čarobno vrijeme u godini Ogulin postaje dom domaćima i pretvara se u čarobnu šumu, baš kao onu iz pripovijetke Šuma Striborova. U centru grada se nalazi i klizalište na kojem mogu uživati i veliki i mali, a svečano se otvara 23. prosinca. Badnjak je poseban dan koji se svečano slavi u gradu te sve posjetitelje očekuje niz iznenađenja na taj dan. Glazbeni program i prigodna podjela jela od ribe.

Ivanina kuća bajke u to vrijeme slavi i svoj rođendan te uvijek razveseli svoje posjetitelje brojnim zanimljivim sadržajima. A ove godine je nominirana i za nagradu Živa koja se dodjeljuje za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik te je 13. prosinca prigodno i pripremila kao velika slavljenica brojna iznenađenja za sve koji je posjete na njen rođendan.

Kako je Ogulin po mnogočemu poseban tako je poseban i po jaslicama koje je izdradilo Pučko otvoreno učilište Ogulin u suradnji s akademskom slikaricom Marijom Trdić Ćuk, a koje će se nalaziti uz sam gradski park. Jaslice čine skulpture izrađene od slame a glavni cilj je bila izrada božićnih jaslica u prirodnoj veličini, isključivo prirodnim materijalima (slama, špaga, željezna konstrukcija i kameno postolje).

U nedjelju 12. prosinca se priprema Stoljetni pohod na Klek pod vodostvom HPD Klek, a koji će sve sudionike odvesti u carstvo vještica i vila na svoju stoljetnicu, kako postojanja tako i alpinizma u Hrvatskoj, a Ogulin je poznat i kao kolijevka planinarstva.

Trebali li Vam više razloga za posjet ovom magičnom gradu u srcu Hrvatske? Jedan svakako bajkoviti advent je i više nego dovoljan, osobito kada znate da uz malo snijega koji je pao ovih dana dolaskom ulazite u bajku kakvu još vjerojatno nište doživjeli. Vidimo se u Zavičaju bajke – Ogulinu.

Foto: PR, Izvan Fokusa

Učitati još
Zatvori