Ova zemlja ima potencijalno rješenje za rješavanje nekih loših navika

Ova zemlja ima potencijalno rješenje za
rješavanje nekih loših navika

Kako se bliži kraj godine svi se nekako više okrećemo sebi i počinjemo razmišljati o nekim lošim navikama koje smo po putu usvojili, a kojih bi se definitivno htjeli riješiti. Nekada ne moramo čekati novu godinu kako bi smo donjeli odluku koja je dobra za naše zdravlje. Već danas možete početi razmišljati o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, tjelovježbi, boravku na zraku, prestanku pušenja i drugim aktivnostima koje će vam pomoći da se osjećate bolje, a pritom i bolje izgledate. Neke zemlje mogle bi nam u tome biti potencijalni uzor, primjerice Ujedinjeno kraljevstvo. Naime ondje se trenutno događa poprilična revolucija kada govorimo o rješavanju loših navika. Velika Britanija uskoro bi mogla postati prva zemlja u kojoj bi se e-cigarete mogle početi izdavati na recept kao lijek za prestanak pušenja.

Elektroničke cigarete na recept

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) ovih danaobjavljuje ažurirane smjernice kojima bi se otvorio put medicinski licenciranim e-cigaretama, da budu propisane od strane liječnika, na recept, svim pušačima duhana koji žele prestati pušiti. Proizvođači e-cigareta tako se mogu obratiti MHRA-i i predati svoje proizvode na postupak regulatornih odobrenja kao što je to slučaj s drugim lijekovima dostupnim u zdravstvenoj službi.

Alternativa pušenju

E-cigarete sadrže nikotin i nisu bez rizika, no stručne ocjene iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a jasno reguliraju da su manje štetne od pušenja. Ipak medicinski licencirana e-cigareta morala bi proći puno rigoroznije sigurnosne provjere od drugih lijekova. Ako proizvod na kraju dobije odobrenje MHRA-e, liječnici bi tada mogli odlučiti od slučaja do slučaja je li prikladno prepisati e-cigaretu na recept kako bi pacijentima pomogli da prestanu pušiti. Istraživanja pokazuju da su e-cigarete bile najpopularnija pomoć za prestanak pušenja u Engleskoj u 2020. godini.

Smanjenje zdravstvenih razlika

Pušenje je i dalje vodeći uzrok prerane smrti koji se može spriječiti, a iako je ukupna stopa u Velikoj Britaniji niska, u Engleskoj još uvijek ima oko 6,1 milijun pušača. Gotovo 64.000 ljudi umrlo je od pušenja u Engleskoj 2019. godine, a Ured za unapređenje zdravlja i nejednakosti (OHID) podržava napore za podizanje razine javnog zdravlja i osiguravanje da zajednice diljem zemlje imaju jednake zdravstvene ishode. Smanjenje zdravstvenih razlika – uključujući stope pušenja i dulje održavanje boljeg zdravlja ljudi, dobro je za pojedince, obitelji, društvo, gospodarstvo i NHS.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori