Novo ruho najljepšeg zagrebačkog prolaza Oktogona

Ne možemo zamisliti šetnju gradom u kojoj barem jednom ne prođemo kroz prolaz koji je toliko utkan u Zagrebački identitet. Oktogon je u toliko dugom nizu godina i obnavljanja postao zaboravljen u svoj onoj svrsi u kojoj je nekada bio, a to je da Zagrepčanima pruži miran trenutak od vreve samog centra grada. S trgovinama i restoranima, uličnim sviračima i skelama činio je prolaznu kulisu svakoga od nas tko je odlučio presjeći put od Cvjetnog na Trg pogotovo u danima kada bi u gradu vladala kiša. Danas su skele maknute, vrijedni radnici očistili su tragove i on je sada zasjao u svom punom sjaju, baš onako kako zaslužuje. 

Oktogon u svom punom sjaju

Dovoljno intiman da možete sabrati misli u nekoliko desetaka metara dugoj šetnji, a opet toliko prisutan s prigušenim zvukovima vanjskog svijeta koji spajaju dva najvažnija trga u samom srcu Zagreba. Sada je napokon slobodan, svjež, prozračan, a njegova kupola sada je napokon razlog da dignemo glavu i zadržimo je nekoliko sekundi uživajući u njezinoj ljepoti. 

Jedan od simbola grada 

Cijela je zgrada izgrađena prema projektu hrvatskog arhitekta Josipa pl. Vancaša, a unutar njega je po uzoru na ondašnje europske gradove, izgrađen i Oktogon, prvi zagrebački natkriveni pješački prolaz sa središnjom staklenom kupolom i vitrajima. Podovi pasaža pokriveni su kvadratnim pločicama u dvije boje, koje su položene u polja orubljena bordurama od kojih jedna nosi motiv meandra. U dvorištu prolaza nalazio se i spomenik psu. Tijekom gradnje palače Prve hrvatske štedionice na gradilište je dolutao izgladnjeli pas kojeg su radnici hranili i s vremenom se udomaćio. Prema priči pas Pluto nastradao je pred sam kraj izgradnje, vjerojatno u sukobu s razbojnicima. Radnicima i arhitektu Vancašu to je teško palo, pa se kao uspomenu na Pluta izradila spomen ploča. Spomen ploča je 2013. premještena u Ulicu Mirka Bogovića.

Foto: Ana-Marija Topolčić

0