I ove godine se održava Noćni marš na Dan žena

I ove godine se održava Noćni
marš na Dan žena

Prosvjedni marš na Dan žena u Zagrebu će se održati petu godinu zaredom, ovaj put sloganom ‘ŽIVIO FEMINIZAM! ŽIVIO 8. MART!’. Okupljanje počinje u 17.30 sati na Trgu žrtava fašizma, gdje će pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa biti izveden performans “Patrijarhat siluje”.
Povorka prema Zrinjevcu kreće oko 18.00 sati.

U proglasu organizatora feminističkog kolektiva fAKTIV se navodi: 
Osmi mart naš je dan: dan kada slavimo svaku borbu, svaki glas, svaki prkos, svaki otpor. Peti Noćni marš slavimo glasno na ulicama naših gradova, svjesne da se za svoja prava i živote moramo izboriti same i da ta borba traje cijelu godinu. Svaka nepravda koju osjetite na vlastitoj koži vrijedna je borbe. I u toj borbi žene nisu same. Ponavljamo što je rečeno na velikom prosvjedu za 8. mart u Španjolskoj – “Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor”. Jer jedino tako, u solidarnom čoporu, možemo se suprotstaviti onima koji nam pokušavaju oduzeti izboreno.

Feminizam koji danas slavimo bori se za sve žene i sve ugrožene, prokazuje različite vrste izrabljivanja u kapitalističkom sustavu, ne bježi od sistemske kritike, radi na političkom organiziranju žena, svjestan je ekoloških problema, antifašistički je i nepokolebljiv. Borimo se za djevojčice i djevojke, za penzionerke, borimo se za radnice, izbjeglice i migrantkinje, transrodne osobe, borimom se za beskućnice i za sve žene koje se danas ne mogu boriti za sebe. Na najveći praznik žena stajemo jedna uz drugu i vičemo DOSTA. Dosta je nasilja u našim domovima. Dosta je boli i poniženja u ustanovama javnog zdravstva, dosta je uskraćivanja zakonom zajamčene zdravstvene skrbi. Dosta je tereta njege za djecu i starije od koje država pere ruke, tereta koji se prikazuje kao ljubav ili “ženski posao”. Dosta je gaženja radničkih prava, zatiranja antifašističkih vrijednosti, napada na slobodu medija, rezanja nezavisne kulture, diskriminiranja LGBTIQ+ zajednice. Dosta je ušutkavanja i zastrašivanja.

Marširajmo za svakodnevne borbe unutar četiri zida, na radnim mjestima, u ginekološkim ordinacijama, rodilištima, školama. Marširajmo za borbe koje su bile i borbe koje će tek biti.

Marš će se odvijati na ruti: Trg žrtava fašizma (okupljanje od 17.30 sati) – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori