Imamo nekoliko ideja što sve raditi u ožujku – mjesecu u kojem slavimo žene

Imamo nekoliko ideja što sve raditi u ožujku – mjesecu u kojem slavimo žene

Posljednjih se godina gomilaju pokreti koji skreću pozornost na problematiku ženskog položaju koji je, unatoč naporima i vremenima u kojima živimo, još uvijek nejednak onom muškaraca. Iako se stvari mijenjaju, ta promjena ide sporo, nedovoljno dinamično i malim koracima. Upravo je iz tog razloga i danas, u 2022. godini, Dan žena izuzetno važan trenutak u godini koji ne samo da slavi kulturna, društvena, politička i druga ostvarenja žena, već podsjeća da smo još uvijek daleko od cilja u kojem su žene izjednačene po svim osnovama s muškarcima – nešto što ne bi trebala biti utopija, već normalno stanje stvari.

Ožujak kao mjesec žena

Tijekom cijele godine s veseljem vam pišemo o uspješnim poslovnim ženskim pričama i ženama koje pomiču granice svojim djelovanjima, a ožujak u kojem se obilježava Dan žena, mjesec je u kojem želimo djelovati na dodatnoj razini i još intenzivnije osvijestiti važnost ovog mjeseca. U nastavku zato donosimo nekoliko ideja kako obilježiti Dan žena, ali i ispuniti narednih dvadesetak dana bilo malim gestama ili nešto većim pothvatima te podsjetiti sebe na važnost jednakosti i brojne inspirativne ženske ličnosti…

Pridružite se Noćnom maršu

Dizajn: Ena Jurkov

Upravo najbolja i najznačajnija uvertira u mjesec u kojem slavimo žene i podsjećamo na naša prava je sudjelovanje u Noćnom maršu, sad već tradicionalnom događaju koji ističe važnost feminizma, sustava koji štiti i podržava žene, a ne diskriminira te nastavka borbe za osnovna prava. Ove se godine marš održava pod parolom ‘Danas marš, sutra štrajk’ i podsjeća kako nostalgija i uspomene na ono izboreno nekoć nije dovoljno, štoviše, kako pišu u službenoj najavi, na nama je da se nastavimo boriti protiv ‘sistemskog ušutkavanja žena, za zdravstveni sustav koji nas ne tjera da zdravstvene usluge tražimo u susjednim zemljama i mizoginih zakona’, ali i drugih nejednakosti na svakodnevnoj razini. Marš će se ove godine održati na ruti od Trga žrtava fašizma preko Ulice Franje Račkog, Jurišićeve, Jelačićevog trga, Ilice, Gundulićeve, Masarykove, Tesline pa sve do Zrinjevca, a počinje u 18 sati.

Podržite feminističke i ženske udruge

U Hrvatskoj postoji nekoliko udruga i centara koji promoviraju ljudska prava, s fokusom na jednakost i ravnopravnost žena i manjina, ali i štite žene, pružaju im pomoć u situacijama kad je to potrebno i bezrezervno stvaraju sadržaj koji informira, educira i podsjeća na nepravde, statistike i okolnosti koje su jasan znak da borba za prava žena nije gotova. Neprestano rade na senzibiliziranju javnosti o problematici seksualnog ili bilo kakvog oblika nasilja prema ženama, a ožujak bi mogao biti dobar trenutak da se i sami uključimo u rad ovih udruga i podržimo ih bilo novčanim donacijama, uključivanjem u njihove kampanje i sudjelovanjem na događanjima i panelima koje organiziraju. Samo su neke od takvih udruga i organizacija Ženska soba, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Autonomna ženska kuća, a postoji i niz lokalnih udruga koje možete istražiti.

Posjetite super događaj u gradu

U ožujku će se u brojnim gradovima diljem Hrvatske održavati različita događanja na kojima će u fokusu biti upravo žene ili ženska ostvarenja. Primjerice, u brojnim kinima Kino mreža pripremila je svoje Ženijalne dane u sklopu kojih donosi ženske priče, nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću. U pitanju su filmovi poput Mala Mama kultne francuske redateljice i feminističke ikone Celine Sciamme, a cijeli program pogledajte ovdje. U pitanju ne moraju nužno biti eventi stvoreni s ciljem obilježavanja Dana žena, ali zašto ovog mjeseca ne biste poslušali uistinu inspirativne umjetnice, poduzetnice, kreativke? Knjižara Fraktura u ožujku ima interesantan popis događanja među kojima je, primjerice, event Poezija je za sve koja donosi u fokus djela umjetnica poput Andriane Škunce, Nataše Govedić i Sonje Manojlović, a gošće su jednako uspješne autorice poput Monike Herceg, Eveline Rudan i drugih.

Počastite se ili darujte umjetnost hrvatskih kreativki

U Hrvatskoj uistinu imamo pregršt ženskih poduzetnica koje možete podržati upravo kupnjom njihovih proizvoda. Od beauty brendova preko uspješnih modnih biznisa pa sve do kreativki čije specifične proizvode nerijetko priželjkujemo u svom interijeru, brojne Hrvatice danas svoje proizvode prezentiraju na Instagramu, a o nekim smo vam više puta s oduševljenjem pisali. Proizvodi koje nudi originalni su, nisu masovno proizvedeni i to im, bez dileme, daje šarm i posebnost, a činjenica da nose hrvatski potpis veliki je razlog zašto u njih rado investiramo.

Uistinu ih je mnogo, a samo neke koje bismo rado istaknuli iz svijeta modnih imena su Fasada studio koja nudi moćne i elegantne ručno rađene komade iz vizije Patricije Sladić, nakit s potpisom brenda My Mon Mon iza kojih su Dina Šavorić i Ela Filipec, zatim brendovi oduvijek intrigantnih ženskih imena iz svijeta mode poput ILIYA Ene Čuček i LFPcollection Ane Bacinger. Polako su sve brojniji i hrvatski beauty brendovi iza kojih stoje ženska imena; primjerice ‘ard natural cosmetics iza kojeg stoji Katarina Mešić, fitoaromaterapeutkinja ili pak BooLab koji predvodi Osječanka Martina Karalić. Bogat je i popis hrvatskih kreativki koje izrađuju razne umjetnine, bilo da je u pitanju keramika ili se bave ilustracijama i printevima. Tek djelić imena koje bismo voljeli spomenuti si Dunja Ignis u čiju smo se keramiku zaljubili, kao i u proizvode Filipe Sorko i brenda Chia Cups te brenda Terra Ceramica za koji stvara Tea Radić, a tu su i slow craft proizvodi Lune Džidić među kojima je keramika, oslikana svila, printevi i nakit, kao i Dilemma posters iza kojih stoji Ema Juretić.

Napravite ženski movie-night

U ožujku možete organizirati i fantastičan movie-night za koji već imamo spreman popis filmova. Odaberite filmske priče s inspirativnim ženama u fokusu ili pak one snimljene po stvarnim događajima i ženama koje su u jednom trenutku u povijesti doista pomaknule granice. Movie night možete organizirati u krugu prijateljica, ali štoviše, ovo su filmovi koje bi morala pogledati (a u njima će zasigurno i uživati) i muška polovica društva. Izvrstan je ovo način da se dobro zabavite, a pritom educirate i kroz filmsku priču koja će vas uroniti u različite ženske borbe ili pak revolucionarne ženske likove – otkrijete nešto novo. Samo su neki od ultimativnih prijedloga filmovi Hidden Figures, Carol, The Help, Cleo from 5 to 7, Promising Young Woman, Erin Brockovich i mnogi drugi.

Organizirajte svoj book club s inspirativnom pričom

Osim filmskim repertoarom, mjesec u kojima je naglasak na ženskim ostvarenjima i pričama možete obilježiti i svojim internim book clubom! U Journal Book Clubu prošle smo godine čitali brojne bestseller romane spisateljica kojima se možete inspirirati i odabrati upravo jednu od tih knjiga kao savršeno književno djelo za ožujak. Naša je preporuka upravo bilo koja knjiga velike autorice Elif Shafak koja često progovara o marginaliziranim skupinama ljudi ili pak romani mlađe Sally Rooney. Okupite nekoliko prijatelja ili prijateljica, odredite datum druženja, svatko neka pripremi svoje teme i pitanja za razgovor i organizirajte večer posvećenu ženskoj književnosti.

Foto: Pexels, Instagram, Facebook

Učitati još
Zatvori