Trikovi i savjeti Marie Kondo pomoću kojih će vaš dom zablistati

Trikovi i savjeti Marie Kondo pomoću
kojih će vaš dom zablistati

Za Marie Kondo, poznatu Japanku koja je čišćenje i organizaciju doma pretvorila u pravu umjetnost, sigurno ste čuli. Još je 2004. godine izdala knjigu „The Life-Changing Magic of Tidying Up“ te izazvala veliki interes i stekla popularnost diljem svijeta. Tako je dobila i svoj reality show u kojem posjećuje američke obitelji i podučava ih tajnama organizacije i pospremanja.  Marie Kondo u svojoj se ‘filozofiji’ vodi jednom mišlju, a to je da iz doma i života treba izbaciti sve ono što nam ne donosi radost.

Strastveni obožavatelji jedva su dočekali Netflixov show koji je prikazan u 2019. godine. Naime, simpatična Marie Kondo na entuzijastičan i opušten način promijenit će vam perspektivu gledanja na dosadašnje obavljanje kućanskim poslova. Okupili smo najbolje trikove o japanskoj umjetnosti čišćenja doma uz koje će svaki dom zablistati.

Marie Kondo: umjetnost čišćenja i organizacije doma

Svoju konzultantsku tvrtku pokrenula je s 19, a sada u dobi od 34 godine dospjela je među 100 najutjecajnijih ljudi prema časopisu Time. Njezine knjige odmah se rasprodaju, a svaki njen video postaje pravi okidač za binge-watching. Ako razmišljate o proljetnom čišćenju, Marie Kondo ima odlične savjete uz koje ćete u cijelom procesu i uživati. Prije svega najvažnije je odrediti namjeru, a umjesto da čistite prostoriju po prostoriju, Marie je kreirala 5 kategorija: odjeća, knjige, papiri, komono (razne sitnice) i sentimentalne stvari.

Odajte počast domu u kojem živite

Sigurno ste čuli da je poželjno prakticirati zahvalnost svakodnevno jer se time postiže osjećaj zadovoljstva. Marie Kondo otišla je korak dalje i istaknula je da bismo domu prije pospremanja trebali odati počast. Također, vrijedi zahvaliti svim stvarima kojih se rješavamo na tome što su nas svo vrijeme vjerno služile. Prije čišćenja odvojite nekoliko minuta da sjednete i razgledate prostoriju, zamislite ju u budućnosti i osjetite emocije koje osjećate u čistom i urednom, budućem domu.

Odjeća

 • Prije nego li se uhvatite pospremanja ormara, svu odjeću izvadite na krevet ili pod. Ovo će vam olakšati vizualizaciju i osjećaj za obujam garderobe koju posjedujete prije nego odlučite što više ne želite.
 • Organizirajte torbe uz pomoć ‘bag-in-bag’ metode. U veću torbu stavite manju, a ručke uvijek ostavljajte prema gore kako bi vidjeli u kojoj torbi se nalazi ona koju trebate.
 • Čarape i ručnike zarolajte i položite na dno police u redove, a izbjegavajte ‘motanje’ čarapa u loptu.
 • Marie Kondo predlaže da obuću organizirate tako što će glomaznije cipele ići pri dnu ormara, a one lakše prema vrhu, možete ih razvrstati i prema boji.
 • Ako živite s više ukućana, obavezno odvojite dijelove ormara, a svatko je odgovoran za svoj dio.
 • Grudnjake preklopite na pol s naramenicama skrivenima između i slažite ih jedan na drugi.

Knjige

 • Kada kupujete novu knjigu ili jednostavno organizirate policu, zapitajte se želite li dotični naslov sa sobom ponijeti i u budućnost, nakon čitanja.
 • Organizirajte ih prema veličini ili boji na za to predviđeno mjesto.

Papiri

 • Okupite apsolutno sve papire i dokumente koje imate u domu i posložite ih na stol.
 • Razvrstajte ih u 3 kategorije: u tijeku, bitno, razno.
 • Zahvalite i bacite sve one koji vam više ne koriste.
 • Zaobiđite držanje u kuvertama i košuljicama, Marie Kondo svoje papire slaže u tri kutije kako bi uvijek bili uredni i pregledni.

Komono (razne sitnice)

 • Sve punjače, slušalice, USB i prijenosne baterije držite u kutijama. Raspetljajte žice i držite ih odvojeno, uštedjet ćete si mnogo vremena.
 • Blagdanske dekoracije ne stavljajte u crne vreće, izaberite prozirne kutije kako bi uvijek znali gdje se što nalazi kada dođe ono doba godine.
 • Isto vrijedi i za pospremanje ostave i kuhinjskih elemenata, koristite prozirne kutije koje se lijepo slažu jedna uz drugu s prozirnim poklopcima za bolju preglednost.

Sentimentalne stvari

 • Poznati trik Marie Kondo ‘spark joy’ organizaciju ove kategorije dodatno će olakšati. Svi imamo barem jednu stvar za koju nas vežu uspomene i to treba poštivati. Kada odlučite da je vrijeme za rastanak od dotičnog predmeta, zapitajte se dali vam donosi sreću i naravno, zahvalite mu.
 • Isto učinite i s fotografijama, pogotovo ako imate nekoliko sličnih. Pokušajte se prisjetiti datuma ili godine kako bi ih lakše razvrstali.
 • Marie Kondo svoje slike drži u kutijama i dekorativnim albumima koji ujedno služe i kao ukras na policama.

Ljepota KonMari metode i načina pospremanja je da u cijelom procesu nema žurbe. Uzmite si vremena, otvorite prozor ili upalite svijeće, a ako niste sigurni za neku stvar uvijek joj se možete vratiti drugi dan, jer ne morate sve završiti u jednom čišćenju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori