Marendin u restoranu Pelegrini za obrazovanje mladih kuhara

Humanitarne akcije oduvijek su privlačile pozornost kao hvale vrijedan pothvat za pomoć drugima. Restoran Pelegrini u organizaciji Coca-Cole HBC Hrvatska i zaklade ‘Budi Foodie’ u šibenskom restoranu održali su humanitarni marendin. Njime su prikupljena sredstva za obrazovanje i stručno usavršavanje mladih talenata u gastronomiji. Zanimljivu zakladu Budi Foodie utemeljio je Rudolf Štefan, vlasnik i glavni kuhar Pelegrinija, jednog od najboljih hrvatskih restorana.Restoran je odnedavno i nositelj jedne Michelinove zvjezdice, a zaklada je osmišljena kao projekt za obrazovanje i usavršavanje mladih talenata u gastronomiji i ugostiteljstvu. Obuka i profesionalno usavršavanje u najboljim svjetskim restoranima i akademijama će pridonijeti daljnjemu razvoju i podizanju kvalitete hrvatske ugostiteljske ponude.

Pelegrini u suradnji s Coca-Colom

Coca-Cola HBC Hrvatska znatan dio prihoda ostvaruje u ugostiteljstvu i turizmu zbog čega neprestano pomaže njihov razvoj. Istodobno je u svojim društveno odgovornim projektima među ostalim usmjerena na mlade i razvoj njihovih vještina i talenata kako bi se povećala zapošljivost mladih te im pomogla u izgradnji uspješnih karijera. Svoju suradnju sa zakladom Budi Foodie opisali su kao logičan korak koji objedinjava nastojanja da se pridonese razvoju hrvatskoga turizma i pomogne mladima u profesionalnome razvoju. Hrvatska se i ovog ljeta suočila s nedostatak obrazovane radne snage što predstavlja problem za daljnji razvoj turističkog i ugostiteljskog sektora. Coca-Cola HBC Hrvatska jedna je od najvećih tvrtka u industriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj, a ujedno je i ovlaštena punionica tvrtke The Coca Cola Company koja se u Hrvatskoj počela proizvoditi 1968.

Budi Foodie

Budi Foodie želi omogućiti stvaranje novih generacija vrhunskoga ugostiteljskog profesionalnog kadra. Također potiče se pozitivan stav među mladim ljudima o gastronomiji i ugostiteljstvu te im se ukazuje da je to izvrstan karijerni odabir koji omogućuje dinamičnu radnu okolinu, kreativno izražavanje, neprestano učenje te razmjenu znanja i iskustava s kolegama iz inozemstva. Marendin u restoranu počeo je tvrdim i meko kuhanim jajima i pršutom, na koje se nastavio bogati slijed ribljih jela – kamenice, dagnje s porilukom i pancetom, marinirane srdele s povrćem, riblja marinada s grahoricama i tart od dagnja. Nakon toga su posluženi i juha s lešo mesom, bakalar na brudet, ragu od sipe, jota, piletina i paprika. Marendin je završen uz lisnato tijesto i kremu  od smokava te slatke bajame i limun. Piće dobrodošlice bio je koktel nadahnut kultnim Bellinijem, a uz desert se savršeno uklopio džin The Botanist, pojačan ličkim kozjim sirom,  Schweppes Citrus Tonic, sok od limuna, bitter od šljive i pjenu od hvarskoga rogača u koktelu Goat on the rocks.

Foto: Hrvoje Jelavić

 

0