Nakon ovoga ćete promijeniti pristup ‘meni se to ne može dogoditi’

Nakon ovoga ćete promijeniti pristup
‘meni se to ne može dogoditi’

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om, no neka rizična spolna ponašanja dovode i do većeg rizika. Testiranje i rano otkrivanje infekcije je stoga važno, jer je liječenje u tom slučaju uspješnije i sprječava se širenje HIV-a. HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa kampanjom ‘Meni se to ne može dogoditi’ želi naglasiti važnost rane prevencije i prepoznavanja svih vrsta rizika.

U partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva i ove godine organiziraju obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a 1. prosinca. Na taj način nastoje se izbjeći neželjene posljedice. Spolnost je važan i lijep dio ljudskog života, stoga se ovogodišnjom kampanjom dopunjuje znanje kojima mladi raspolažu te šalje poruka da je važno na vrijeme prepoznati rizike. U nastavku pročitajte više.

HUHIV kampanja nakon koje više nećete razmišljati isto

Cjelovit pristup prevenciji bolesti i unapređenju zdravlja važan je smislena kampanja za prevenciju HIV-a i AIDS-a. Cilj promocije je promicanje odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja. Također naglašava se i tužna realnost diskriminacije osoba koje žive s HIV-om. HUHIV integriranim pristupom povezuje Svjetski dan AIDS-a s kampanjom ‘Meni se to ne može dogoditi’. Njome se ističe da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima, što može povećati i vjerojatnost upuštanja u rizično spolno ponašanje.

U HUHIV info šatoru koji će se postaviti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a svi zainteresirani moći će razgovarati s psiholozima i savjetnicima udruge HUHIV, te mnogim drugima. Tu će biti i studenti medicine iz udruženja CroMSIC. Volonteri obučeni u ‘smajliće’ i razne emotikone mladima i građanima dijeliti će edukativne i informativne materijale. Vršnjački edukatori će voditi i edukativne radionice za srednjoškolce. Sadržaj će biti namijenjen prvenstveno mladima (očekujemo oko 400 mladih) koji će dolaziti na šator gdje će dobiti edukativne i promotivne materijale te nakon toga ići u obližnje dvorane na interaktivne radionice o spolnom zdravlju.

Komunikacija emotikonima

Kampanja ‘Meni se to ne može dogoditi’ provodi se tijekom studenog i prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. U kampanji se koristi digitalna komunikacija emotikonima, koju današnje generacije mladih razumiju i svakodnevno koriste. Stoga je HUHIV lansirao i posebnu aplikaciju za pametne telefone. Unutar šatora će uz osiguranog voditelja, na raspolaganju će biti razni zabavni rekviziti za slikanje. Na raspolaganju su emotikoni i oblaci sa #porukama ispred atraktivnog zida u skladu s modernim trendovima mladih generacija. Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a na Trgu Petra Preradovića 1. prosinca 2018. Nosite crvenu vrpcu u znak podrške, pridonesite zdravlju mladih i svih građana, promovirajte zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja i stvaranje generacije ‘bez AIDS-a’.

Foto: Unsplash, HUHIV, YouTube

Učitati još
Zatvori