Gimnazija Sisak prikuplja donacije kako bi se učenici što prije vratili u svoje klupe

Gimnazija Sisak prikuplja donacije kako bi se učenici što prije vratili u svoje klupe

Osam mjeseci nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji tlo i dalje podrhtava, na što nas je i ponovno podsjetio neugodni potres u noći s 16. na 17. kolovoza. Svakodnevica stanovnika sisačkog područja narušena je zbog pandemije, a potresi i nastala šteta su je dodatno otežali i izuli cijelo područje iz cipela. Lice županije je promijenjeno, brojni stanovnici i dalje su bez krova nad glavom dok njihovi domovi i razne institucije čekaju početak obnove. 

Među njima je i zgrada Gimnazije Sisak koja je toliko stradala da je privremeno neupotrebljiva i čeka je detaljna obnova. Zbog toga su učenici i djelatnici morali iseliti iz prepoznatljive zgrade u centru Siska te posljednje polugodište provesti u zgradi Strukovne škole Sisak. Sisačka gimnazija nadolazeću školsku godinu po prvi puta u više od 100 godina neće dočekati u svojoj školi. 

Gimnazija Sisak nastala je 1919. godine kao Realna gimnazija, u sadašnju se zgradu uselila 1936. godine, a kroz povijest su je pohađali i brojni kulturni i znanstveni djelatnici, uspješni Hrvati kao što su Zrinka Tamburašev, članica istraživačkog tima koji je izumio antibiotik poznat kao Sumamed te Branislav Vlahović, direktor NASA-inog Centra za zračno svemirske uređaje, istraživanje i obrazovanje. 

Učenici i djelatnici Gimnazije kažu kako su pronašli razumijevanje i oslonac jedni u drugima kroz teške trenutke u posljednjih godinu dana, a solidarnost i podršku pokazali su i drugi gimnazijalci iz cijele Hrvatske slanjem paketa, malih znakova pažnje i riječi podrške. Iako je i ovo teško razdoblje donijelo određena znanja i naučio ih prilagoditi se, djelatnici i učenici Gimnazije jedva se čekaju ponovo vratiti u svoje hodnike i učionice. No, s obzirom na zahtjevnost građevinskih radova i dostupna financijska sredstva, nisu sigurni kada mogu očekivati povratak. 

Duga tradicija Gimnazije ostavila je traga na sve one koji su kroz nju prošli i upravo su zbog toga djelatnici škole, sadašnji i bivši učenici odlučili pokrenuti akciju prikupljanja donacija za obnovu zgrade. Kako bi Gimnazija ponovo stala na svoje noge i nastavila pridonositi gradu i županiji obrazovanjem novih mladih generacija, gimnazijalci i djelatnici škole obratili su se sugrađanima na svojoj web stranici: 

„Ne znamo što nam nosi budućnost, ali smo spremni na bitku za što skoriji povratak u sigurnu školu. Za to nam je potrebna svaka moguća pomoć. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu obnoviti školu i da je zajedno učinimo otvorenom za izazove koje pred nas stavlja vrijeme u kojem živimo.“

Svi koji su u mogućnosti doprinijeti obnovi zgrade Gimnazije Sisak, to mogu učiniti uplatom na kunski račun: 

IBAN: HR7624070001188006282

BIC: OTPVHR2X 

Želimo im sreću i što brži povratak u školske klupe!

Učitati još
Zatvori