Danas možete donirati krv i učiniti dobro djelo

Danas možete donirati krv i
učiniti dobro djelo

Danas je dan kad bi svi mogli učiniti jedno dobro djelo, a pogotovo oni A pozitivnih i Rh negativnih krvnih grupa. Naime, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu vas poziva da dođete u Petrovu 3 na dobrovoljno darivanje krvi. Dobrovoljno darivanje krvi u transfuzijskim ustanovama i  na akcijama koje organiziraju Gradska društva Crvenog križa provode se i dalje svakodnevno kako bi  osigurali dostatne količine krvnih pripravaka i funkcioniranja zdravstvene skrbi.

Darivanje krvi – postupak i stanje zaliha

Stanje zaliha krvi u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu koji prikuplja preko 50 posto krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova, nije idealno. Na fotografiji ispod je prikazano trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama. Optimalne količine su između vrijednosti označene kao premale [plava linija] i prevelike zalihe krvi [žuta linija]. Ako su trenutačne količine krvi vaše krvne grupe ispod oznake premale zalihe ili joj se približavaju, odazovite se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj u prostorima provođenja akcije darivanja krvi nalažu se najviši higijenski standardi. Strogo se pridržava mjera udaljenosti između osoba, najmanje jedan do dva metra. Također, osigurani su punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, djelatnici nose zaštitne maske i mjeri se temperatura svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Navedene mjere poduzete su kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija. Također, moli se darivatelje da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih vrsta neverbalnog komuniciranja poput rukovanja.

Važno!

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec, bile u kontaktu s osobama koje su zaražene koronavirusom ili se nalaze u samoizolaciji, imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje, kao niti one osobe koje su imale infekciju SARS-CoV-2. Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na period od najmanje 28 dana.

Radno vrijeme ustanova u kojima možete darovati krv možete vidjeti ovdje.

Foto: hztm.hr, Unsplash

Učitati još
Zatvori