Žene koje nas inspiriraju u 2022. godini

Žene koje nas inspiriraju u 2022. godini

Danas tradicionalno obilježavamo Međunarodni dan žena; dan tijekom kojeg se prisjećamo svih žena koje su izborile ono što danas imamo i uživamo, odajemo počast onima koje su nam oblikovale djetinjstvo, život i svijet koji poznajemo, a pažnju skrećemo i na žene koje nas neprestano inspiriraju svojim radom, pothvatima, umjetnošću i autentičnošću. Iako se promjene događaju, one su pretjerano spore i nedovoljno intenzivne pa ćemo u ožujak kao mjesec žena zakoračiti noćnim maršom koji kreće večeras u 18 sati, a do tad otkrijte, istražite i podržite neke od žena koje su nas posljednjih mjeseci uistinu oduševile svojim radom i inspirirale.

Grof Darkula

Grof Darkula jedan je od onih Instagram profila koje redovito pratimo. Kako kaže sam za sebe on je “influencer koji nikome ne ide na živce, brend ambasador koji te dariva svaki tjedan, motivacijski govornik koji ne prodaje maglu. “ Inspirativan, motivirajuć i realan, Grof Darkula progovara o društveno važnim i odgovornim temama. Ne znamo tko stoji iza profila, ali osjećamo da je žena i zahvaljujemo joj na aktivizmu.

Bad Daughter

Bad Daughter je, nakon Lovely Quinces, nova glazbena inkarnacija Dunje Ercegović. Kroz solo projekt Bad Daughter poigrava se unutar granica indie pop žanra dajući mu svoju nešto tamniju, ali i dalje plesnu i pitku viziju. Po prvi puta će tako Bad Daughter uživo predstaviti hvaljeni prvijenac koji je osvojio nagrade za najbolji album 2021. godine. Nakon što je više od 40 domaćih urednika i novinara “Let Me Panic” skupno izabralo za album godine, uslijedilo je i priznanje regionalne udruge nezavisnih diskografa RUNDA za najbolji regionalni album po glasovima 50 izdavača i profesionalaca iz glazbene industrije. Sve je potvrđeno na nedavnim Rock&Off nagradama kada je Bad Daughter osvojila one za album godine, kao i Pop&Off izvođača godine.Volimo Dunju i sve njezine projekte.

Samo nežno prema sebi

Dizajnerica i edukatorica Jana Oršolić stoji iza brenda „Samo nežno prema sebi“. U ovim za identitet i samopouzdanje teškim vremenima, rad na sebi od izuzetne je važnosti. Sve nedaće i brige kroz koje svakodnevno prolazimo iznimno su dug i težak proces kako bi došli do konačnog cilja – prihvaćanja sebe i samim time samoostvarenja. U tome nam mogu pomoći brojne knjige, radionice predavanja ali i neki ljudi koji se kriju iza maštovitih platformi. Svaki dan osmijeh na lice izmami nam jedan zanimljiv projekt koji dolazi iz susjedne Srbije. Inspiracija nam je bila do sada, a bit će nam, vjerujemo i u godini pred nama.

Tea Jurišić

Ova hrvatska umjetnica i ilustratorica, svojim predivnim muralima ukrašava zidove diljem Hrvatske. Osim toga redovito sudjeluje u raznim projektima koji imaju za cilj opće dobro, a najčešće uključuju dječji ili osmijeh marginaliziranih skupinama. Gotovo uvijek je sudionik oslikavanja kaznionica u projektima koje organizira HDLU, s Melindom Šefčić kao voditeljicom projekata.

Melinda Šefčić

Melinda Šefčić umjetnica je koja svojim društveno-angažiranim radom odskače od drugih. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima. Članica je HDLU-a i HZSU-a, te je član Upravnog odbora HDLU, Zagreb. Posljednjih nekoliko godina vodi projekte kojima je glavni cilj revitalizacija bolnica i kaznionica, a mnoge od njenih šarenih radova možete vidjeti na vanjskim i unutarnjim zidovima KBC-a Rebro, gdje smo ovih dana prošetali s njom i porazgovarali o njezinim motivima, hrabrosti i ustrajnosti da umjetnošću mijenja svijet.

Ida Prester

Žena, majka, glazbenica, poduzetnica, umjetnica, aktivistica. Kroz svoje društveno pojavljivanje daje veliku inspiraciju svima nama. Žena može biti sve i za sve imati vremena te tako biti inspiracija svim drugim ženama. Posljednjih dana pokazala je veliko srce aktivirajući se i oko izbjeglica u Ukrajini što nam je definitivno inspiracija i za godinu pred nama.

Antoneta Alamat Kusijanović

Kad govorimo o svijetu filma, žena koja je bez sumnje dominirala je Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica filma Murina koji je ljetos trijumfirao u Cannesu i nastavio prikupljati brojne nagrade, a prikazivao se na nizu velikih filmskih festivala. Antoneta je prošle godine dobila i prvo dijete, a u razgovoru nam je otkrila da će nakon zasluženog odmora krenuti razmišljati o novim projektima. Prisjetimo se, Murina je coming of age filmska priča u kojoj glumi još jedna inspirativna mlada žena, Gracija Filipović u ulozi Julije, djevojke koja živi na otoku u patrijarhalnoj obitelji i okruženju iz kojeg ima poriv pobjeći. Dijalozi, estetika, gluma, montaža – u svim aspektima Murina je oduševila, a Antoneta Alamat Kusijanović podignula ljestvicu hrvatskog filma na novu razinu.

Monika Herceg

Na brojnim književnim događanjima proteklih smo mjeseci viđali Moniku Herceg, jednu od trenutno najjačih hrvatskih autorica poezije. Njezine su pjesme prevedene na desetak jezika, a početkom ove godine otkrila je da njezina zbirka pjesama Početne koordinate dobiva američko izdanje. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, tek su joj 32 godine, a uvijek nas iznova impresionira u književnim razgovorima u ulozi moderatorice ili intervjuima. Monika se kroz svoju poeziju dotiče vlastitog životnog iskustva, onih osobnih, ali često vrlo univerzalnih iskustava s kojima se lako povezati i s kojima često rezoniramo na dubljoj razini. Ona govori o našem okruženju, okolnostima, odrastanju i prostoru koji nas bez sumnje oblikuju.

Tisja Kljaković Braić

Hrvatska umjetnica već godinama stvara svoje poznate karikature i iznova oduševljava načinom na koji svakodnevicu pretvara u znakovitu umjetnost. Međutim, jesen nam je obilježila njezina velika izložba u Klovićevima dvorima u Zagrebu koju smo vam u više navrata preporučili. Tisjina djela puno su više o karikatura Oni, štoviše, upravo su nas različite faze njezina slikarstva ‘kupile.’ U međuvremenu je u splitskom HNK-u počela igrati predstava po Tisjinoj knjizi U malu je uša đava, a u 2021. izbacila je i proširenu zbirku ilustracija Oni 2. Sve u svemu; malo je reći da jedva čekamo vidjeti što će nam ova vrhunska likovna umjetnica pripremati u 2022. godini I čime će nas, bez sumnje, inspirirati.

Iva Vitić Gameiro

Nedavno smo imali priliku razgovarati s Ivom Vitić Gameiro, prvakinjom baleta u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu koja je i posljednjih mjeseci zaredala uspjehe. Ovog je mjeseca otplesala glavnu ulogu u baletu Giselle na koji smo vas u sklopu naše nove rubrike i vodili, a u studenom je dobila nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u baletu upravo u Orašaru u kojem je plesala Klaru i ulogu Šećerne vile. Iako pleše već dvadesetak godina, Iva uvijek iznova impresionira svojim plesnim ulogama pa smo je tako u posljednje dvije godine gledali u najpopularnijim baletima kao što su Ponos i predrasude, Orašar, Decadence, a odnedavno i Giselle.

Marina Redžepović

Iza Marine Redžepović jednako je uzbudljiv period. Posljednjih se mjeseci neprestano pisalo o filmu Zbornica u kojem je odigrala glavnu ulogu pedagoginje Anamarije, rastrgane između svojih ideala i realnosti školskog sustava. U režiji Sonje Tarokić, još jedne uistinu genijalne hrvatske umjetnice, film je doživio velike uspjehe, a Marina Redžepović bila je krajem godine nominirana za Zlatni studio za svoju izvedbu. Na jesen je u &TD-u krenula predstava Drama o Mirjani i onima oko nje u kojoj je također glumica, a trenutno se priprema za premijeru nove predstave Arije Rizvić, Ženski orkestar u Šibeniku.

Lana Bastašić

Još jedna književnica na ovoj listi ne plijeni pažnju samo djelima o kojima pristižu riječi hvale, već i načinom na koji komentira današnjicu, kratkim osvrtima na svom Instagramu na kojem nerijetko ‘potegne’ određenu temu i projektima na kojima radi. Nedavno je ušla u izbor za nagradu Dublin Literary Award, a nakon knjige Uhvati zeca koja je prevedena na 18 jezika, u Hrvatskoj je u izdanju Frakture stigao je roman Mliječni zubi. Projekt kojim nas je dodatno oduševila je I škola književnosti Bloom koju je pokrenula u Barceloni, a ne sumnjamo da ćemo i u 2022. doživjeti njezine uzbudljive novitete.

Sve žene

Zadnji, ali nimalo manje važan odlomak posvećujemo svim našim ženama. Ženama koje susrećemo svaki dan, poznatima i manje poznatima. Onima koje su zaslužne za naše dobro raspoloženje. Našim majkama, sestrama, bakama, svim ženama u obitelji, susjedama, prijateljicama, kolegicama. Kumicama na placu i tetama na blagajnama u dućanima. Doktoricama, medicinskim sestrama, učiteljicama, prodavačicama, kozmetičarkama, frizerkama, novinarkama, inženjerkama, policajkama majkama, djevojčicama. Starim i mladim ženama koje svojom snagom iz dana u dan pokazuju kako ravnopravnost treba i mora postojati bez obzira na spol, dob i rasu. Svim onim ženama koje su se borile da bismo mi danas imale snage boriti se do pune ravnopravnosti. Svim ženama, od nas žena sretan 8. mart.

Foto: Instagram, Vladimira Spindler, Martin Bukvić, HNK, Sanjin Strukić, Radmila Vankoska, Unsplash

Učitati još
Zatvori