Naša znanstvenica ima cool prijedlog za đir danas navečer: Dan i noć na PMF-u

Naša znanstvenica ima cool prijedlog za đir danas navečer: Dan i noć na PMF-u

Danas u 19 sati na PMF-u na Horvatovcu održat će se znanstveno-popularni scenski spektakl Dan i noć na PMF-u! Kako je sama ekipa s PMF-a kazala, ove godine bave se s metastabilnošću – “Inspirirani trenutnom situacijom predstavljamo METAstabilnost. Neizvjesno i nepredvidivo, znanstveno-popularno, s nešto većom energijom nego 2021., izvest ćemo dovoljno pažljivo i umjereno stabilno!”. Što vas sve večeras čeka na ovom intrigantnom događanju objasnila nam je doc. dr. sc. Jana Pisk jedna od dvoje glavnih koordinatora Dana i noći na PMF-u.

  • Danas se održava Dan i noć na PMF-u. Možete li u par rečenica objasniti o čemu se tu točno radi? Obično kada čujemo da se održavaju neka događanja na fakultetima, ili se radi o Danima otvorenih vrata unaprijed pretpostavljamo da se radi o nečemu jako stručnom i ozbiljnom. No, nekako nam se čini da se ovdje i radi i ne radi o takvom događanju?

U pravu ste. Riječ je o manifestaciji Dan i noć na PMF-u koja okuplja sedam odsjeka PMF-a. Cilj manifestacije je približiti znanost široj javnosti i demistificirati pojam znanosti i znanstvenika kao ozbiljnih, strašnih i nerazumljivih.

  • Tema ovogodišnjeg događanja je METAstabilnost. Za nas laike – što je to?

Metastabilnost je pojava koja se uobičajeno istražuje u različitim sferama znanosti. Laički, podrazumijeva nestabilnost sustava, kao nešto dinamično i nepredvidljivo. Pojam je nažalost aktualiziran recentnim događanjima oko nas.

  • Proučavajući raspored i sadržaj programa, vidimo da nas čeka jako zanimljiva večer; tu ima i čokolade, crnih rupa, dijamanata, virusa, ama baš svašta nas čeka, no što biste izdvojili kao vrhunac večeri? što se nikako ne smije propustiti?

Hmm…pitanje je kao da pitate mamu koje joj je najdraže dijete (hahah). Zaista, pripremili smo šarolik znanstveno-popularni spektakl za večeras i teško mi je izdvojiti neki segment zasebno. Što se ne smije propustiti? Ne smije se propustiti Dan i noć na PMF-u! Ne dopustite da vam drugi pričaju kako je bilo!

  • Popularizacija znanosti kroz predavanja i radionice na jedan zabavan, dinamičan i privlačan način recept je koji bi sigurno trebao uspijevati, svaki put. Uspijeva li u stvarnosti? Kakav je odnos opće javnosti prema znanosti, razvija li se uopće?

Apsolutno da! Nikad nam se nije dogodilo da smo negdje došli i doživjeli otpor prema onom što smo predstavili. Ljude vesele ovakve stvari i zainteresirani su. Postoji razlika koliko duboko pojedince zanimaju određeni sadržaji, no općenito govoreći interes je velik, posebice u najranijoj dobi.

  • Raste li interes za znanost, obrazovanje u području prirodnih znanosti, posebno u ove posljednje dvije godine pandemije? Naravno, moramo primijetiti da su svi odjednom, posebno na društvenim mrežama postali vrsni pseudoznanstvenici i svakakve teorije su se širile… Je li je to uopće utjecalo na povećanje interesa za obrazovanje u polju prirodnih znanosti?

Na žalost to nije slučaj. Želja nam je potaknuti što veći broj učenika za odabir studija i karijere u znanstvenim područjima djelatnosti i upravo je to jedan od ciljeva ove manifestacije.

  • Imate li očekivanja od događanja Dan i noć na PMF-u? Koja su?

Znanstvenici teže velikim stvarima! Očekujemo puno dobre zabave, uspješne predstave, oduševljenje publike i velike planove i ideje za sljedeću godinu.

Foto: PMF

Preporuka

Zatvori