Pogledajte divnu akciju u Dalmaciji koja će vas inspirirati da se i vi pokrenete

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, održali su ove subote u splitskoj Korešnici 27. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije. 

Na akciji su domaćini svim volonterima biti splitski izviđači iz Skautskog kluba „Split“ i Skautskog kluba „Marjan“, a akciji pošumljavanja pridružilo se čak stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke. Osim njih, u pošumljavanju su sudjelovali i branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata „Brodosplit“, planinari iz Planinarskog kluba Split,  zaposlenici tvrtke Philip Morris te, kao i posljednje dvije godine, pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice.

„Još nam se stisne grlo od užasa kada se sjetimo 2017. godine i katastrofalnog požara koji je doslovno ušao u grad Split, a stravično poharao njegovu okolicu. Zato smo oduševljeno podržali Boranku čim se rodila ta inicijativa. Vjerujem da je danas svima jasno koliku ulogu ima okoliš na naše zdravlje i naš planet. Blagodati zelenog okoliša i prošumljenosti su višestruke i drago nam je da i naše ruke mogu pomoći u ovoj volonterskoj akciji. Znam da govorim i uime svojih kolega kada kažem da smo jedva čekali ovogodišnje pošumljavanje. Dakle, nama je Boranka čista win-win situacija – sretni mi, sretna Dalmacija” rekla je Sara Foršek, sustainability officer Raiffeisen banke.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće. 

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.

Foto: PR

0