Biti influencer: Debela Barbara

Biti influencer: Debela Barbara

Kako bismo vas bolje upoznali s likom i djelom Barbare Vesanović, možda je najbolje poslužiti se njenim umjetničkim imenom na društvenim mrežama, a ono glasi Debela Barbara. Ona je jedna od vodećih YouTuberica u Hrvatskoj, na platformi na kojoj ju prati 104.000 pretplatnika, a i njen Instagram profil prilično je živahno mjesto na kojem okuplja 73.000 followera. Barbarina karijera zanimljiva je na niz razina, a o njoj će i sama pričati na nadolazećoj DIABLOG konferenciji, gdje će se, u skladu s glavnom temom društvene odgovornosti blogera, vlogera i influencera, dotaknuti i sebi vrlo bitne agende očuvanja okoliša za koju je odlučila iskoristiti svoj utjecaj.

1. Kako i zašto YouTube? Kada si se počela ozbiljnije baviti time i kakav ti je kreativan outlet pružila ova mreža? 

Mogu reći da sam YouTube kanal otvorila kao svojevrsni kreativni ventil. Volim konstantno učiti nove stvari i puno pričati, tako da su snimanje videa i njihovo uređivanje bili savršena kombinacija za mene. Od prvog dana sam se (ovo pod debele navodnike) ‘ozbiljno’ bavila YouTubeom, a kako  sam kampanjac, odmah sam si zadala izazov da godinu dana izbacujem po dva videa tjedno, što sam u međuvremenu i ostvarila. Za koji dan će tri godine kanala i dosta sam se opustila šta se tiče rokova. 

2. Kada spomenemo riječ influencer, koja se danas općenito jako često spominje u kontekstu individualaca s velikom publikom, vidiš li se u tom opisu? 

Opisujem se kao YouTuber, mislim da osobe koje same sebe opisuju kao influenceri to zapravo nisu. To se podrazumijeva samo po sebi i ne bi se trebao posebno isticati. Da čujete kraljicu Elizabetu kako govori ‘ja sam kraljica’, malo bi se čudno pogledali i doveli njezin integritet u pitanje. 

3. Ono što mnogi ne znaju jest da iza svakog videa stoji jako puno posla. Koliko ti vremena odlazi na snimanje, montiranje i plasiranje jednog videa na Internet?

Ovisno o vrsti videa. Za sit down video mi treba pola sata za snimanje i možda dva sata za njegovo uređivanje, dok za travel video cijeli dan snimam svaki dan putovanja i onda ga uređujem obično dva dana po nekoliko sati. Upravo sam se vratila s petodnevnog putovanja s Balija sa šest sati snimke i trebat će mi sigurno deset sati rada kako bih objavila kvalitetni 20-minutni video. 

4. Na nadolazećoj konferenciji DIABLOG ćeš govoriti kako si svoje društvene mreže iskoristila i za jedan plemenit cilj – očuvanje prirode u kojoj živimo i koju ostavljamo novim generacijama. Što te potaknulo i kako si odlučila i sama pridonijeti zaštiti okoliša?

Kao i puno toga u životu, sve je sve započelo s kućnim odgojem. Moja kraljica majka me od rane dobi učila svijesti o prirodi i okolišu, čak je mene i sestre vodila čistiti plažu dok sam bila u vrtićkoj dobi. Na kraju sam zaokružila priču s diplomom iz zaštite okoliša, koja me potaknula da sama istražim što mogu učiniti kao pojedinac. Dvije godine sam bila pesketarijanac, a već godinu dana se držim prehrane na biljnoj bazi (da ne kažem veganske). Upravo radi takve prehrane sam u potpunosti promijenila životni stil – između ostalog, pokušavam živjeti održivim načinom života, maksimalno smanjiti količinu plastike i proizvesti što manje otpada. Iz toga se rodio i moj projekt #volimajku te mi je iznimno drago što ću o njemu moći govoriti upravo na DIABLOGU.

5. Na YouTubeu brojiš više od 100.000 pretplatnika. Tko je tvoja publika? I kako pada odluka za sadržaj koji ćeš snimati? Inspiriraju li te strani vlogeri?

Publika, ili kako ih od milja zovem “mali debeli minioni”, su većinom naše djevojke od 18 do 24 godine. Neću glumiti lažnu skromnost, imam dosta dobrih, čak i izvrsnih ideja na dnevnoj bazi, ali samo jedna od njih 20 na kraju postane video. To isključivo ovisi o tome koliko imam u tom trenutku volje provesti tu posebnu ideju u djelo, s obzirom da svaka zahtijeva drugačiju dozu predanosti, vremena, energije…

6. Imaš puno followera, s time bez sumnje dolazi i određeni postotak negativnih komentara. Kako se nosiš s njima, kakva je tvoja  ‘politika’ u tom smislu?

Ovo će sad grubo zvučati, ali uopće ih ne doživljavam. Možda ih ipak malo žalim, jer sigurno im nije lako kada troše minute svog života na širenje negativne energije.

6. Svi trenutno bruje o TikToku, kakva su tvoja iskustva? Koliko općenito kao vlogerica moraš biti u toku sa svime novim što se pojavi u digitalnoj zajednici?

Prije par mjeseci sam ga instalirala i nisam požalila, za sad imam 13 000 pratitelja. Najbitnije mi je da osobno uživam u aplikaciji, što je svakako ovdje slučaj, za razliku od recimo snapchata koji mi nikad nije ‘legao’. Definitivno je bolje biti u toku jer se popularnost društvenih mreža toliko brzo mijenja da je dobro imati plan B u slučaju da za par godina Instagram propadne, kao što se dogodilo danas pokojnom MSN-u.

7. Može li se u Hrvatskoj pristojno živjeti od YouTubea?

Sve se može kad se hoće! Već nakon pola godine svog YouTube kanala počela sam zarađivati pristojne novce od suradnji s brendovima. 

8. S kime bi voljela snimiti vlog? Tko ti je uzor?

To se doslovno mijenja kao godišnja doba. Na početku godine mi je Kalyn Nicholson bila sve, pogledala sam sva njena videa, poslušala sve podcastove i popratila svaki post na Instagramu. Sad to isto radim sa Stepanie Soo i baš me zanima tko će biti sljedeća žrtva. 

9. Posao je to koji sigurno ima brojna ulaganja, u kojem trenutku si ti uložila u svoj biznis i je li se isplatilo?

Prvih pola godine nisam ulagala u apsolutno ništa. Posudila bih kameru od momka, uređivala u besplatnom programu na prastarom laptopu. Kada sam otvorila YouTube kanal rekla sam samoj sebi, ako IKAD budem zaradila ijednu kunu od YouTubea, uložit ću ju natrag. Tako je i bilo, nije prošlo ni pola godine da nisam kupila nešto novo za snimanje, bilo to kamera, stativ, dron ili kompjuter. Ovo je rupa bez dna i sama odlučujem koliko duboko želim ići. Voljela bih reći da su ulaganje i profit proporcionalni, ali s ovim poslom nikad ne znaš, sve radiš prema vlastitoj intuiciji.

10. Mnogi ne znaju u kojem će ih smjeru karijera online zapravo odvesti i hoće li se vječno baviti time – kakva su tvoja razmišljanja i možda projekcije za budućnost?

Nemam neke planove, dosta sam high fly što se tiče toga. Smatram, ako se dovoljno kvalitetno fokusiram na proživljavanje sadašnjosti, da će me budućnost nagraditi. Za sada me ovo što radim ispunjava i mogu živjeti od toga. Svakako sam optimist i gledam u budućnost s dugama i jednorozima, pa će tako vjerojatno i biti.

Foto: Privatni album

Učitati još
Zatvori