Journal Pets: Aplikacija koja će vam prevesti svaki ‘mijau’ vaše mezimice

Jeste li se ikad pitali što bi vam vaša mačka rekla kad bi to bila u mogućnosti? Ili što ona zapravo hoće reći sa svakim svojim ‘mijau’? Sad bi to konačno mogli i saznati. Naime, bivši inženjer Amazon Alexe razvio je aplikaciju koja će vam prevesti sve što vaša mačka kaže tj. mijauče. Aplikacija se zove MeowTalk, a ona radi tako da snima zvuk, a zatim pokušava prepoznati značenje. Vi, kao vlasnik mačke, također pomažete u prijevodu, stvarajući bazu podataka za softver iz kojeg on može učiti. Trenutno u rječniku aplikacije postoji samo 13 fraza, koje uključuju: “Nahrani me!“, “Ljuta sam!” i “Pusti me na miru!“. No, istraživanja sugeriraju da, za razliku od svojih ljudskih podanika, mačke zapravo ne dijele jezik. Jezik svake mačke je jedinstven i prilagođen vlasniku, a neke dlakavice su samo glasnije od drugih. Dakle, umjesto generičke baze podataka koji pomažu u prevođenju zvukova mačaka, prijevod aplikacije razlikuje se sa svakim pojedinačnim profilom.

Prijevod aplikacije MeowTalk postaje sve bolji s vremenom

Snimanjem i označavanjem zvukova, softver za umjetnu inteligenciju i strojno učenje može bolje razumjeti jezik svake pojedinačne mačke. Isto tako, što se više koristi, može postati točniji. Konačni cilj je razvijanje pametne ogrlice koja bi odmah prevodila sve što vam vaša mačka kaže. Želji za razvojem ove vrste tehnologije pridonijelo je društveno distanciranje i izolacije diljem svijeta. Kreirana je za sve one ljude koji su zatvoreni kod kuće sa svojom mačkom. To im omogućava da komuniciraju s njom ili barem razumiju namjeru svoje mačke te stvore vrlo važnu povezanost i odnos.

MeowTalk aplikacija je dostupna besplatno na Google Play Storeu i Appleovom App Storeu, a budući da je još uvijek u ranoj fazi razvoja, postoje različite recenzije. Nekoliko korisnika se žali i ističu greške u aplikaciji. Ipak, većinom su recenzije pozitivne i aplikacija ima prosječnu ocjenu 4,3 na Google Play Storeu. Mnogi tvrde da se radi o uistinu zabavnoj aplikaciji koja djeluje obećavajuće.

Zabava za vlasnike maca

Naravno, kako se aplikacija oslanja na prijevode vlasnika s oznakama, može doći i do pogrešne komunikacije. Ove netočnosti bi vlasnicima mogle dati pogrešan dojam o tome što osjećaju njihove mačke. To bi moglo biti štetno za mačku, vlasnika i njihov odnos.

Primjerice, ako mačka mijauče, to ne mora nužno značiti da je sretna i odmorna. Predenje isto tako može značiti da se mačka želi maziti, ali može i ukazivati ​​na nelagodu. Upravo zato bi se, u svom trenutnom obliku, aplikacija trebala koristiti samo za zabavu, a nema nikakve štete u zabavi s mačkom, zar ne?

Foto: Instagram

0