Zašto je važan Dan žena?

Zašto je važan Dan žena?

National Women's Liberation Movement, on an equal rights march from Speaker's Corner to No.10 Downing Street, to mark International Women's Day, London, 6th March 1971. One woman is carrying a placard reading 'Equal Pay Now'. On the right, a woman is holding a copy of the Trotskyist publication 'Red Mole'. (Photo by Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

National Women’s Liberation Movement, prosvjed u Londonu 1971.

Dan žena

Međunarodni dan žena, najčešće zvan jednostavno Dan žena, obilježava se na današnji dan, 8. ožujka svake godine. Tog se dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Potreba za obilježavanjem takvog dana nastala je zbog naglog ekonomskog rasta. Žene su pretežno bile zaposlene u tekstilnoj industriji, gdje su uvjeti rada bili izuzetno loši. Nezadovoljstvo je raslo i 8. ožujka 1857. godine radnice su prvi put javno demonstrirale protiv takvog rada. Prosvjed je rastjerala policija, no par mjeseci kasnije osnovale su svoj sindikat kojim su se borile za svoja prava. Taj čin protesta pokrenuo je val izražavanja nezadovoljstava i ukazivanja na neravnopravne uvjete rada.

Protesti su se nastavili, uvijek 8. ožujka, a najpoznatiji je bio onaj u New Yorku 1908. godine kada je čak 15000 žena marširalo ulicama tražeći bolje radne uvjete i pravo glasa. Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji održanoj u Kopenhagenu, proglašen je 8. ožujka kao Međunarodni dan žena. U odnosu na dotadašnja nacionalna obilježavanja Dana žena, ovo je bio prvi međunarodni ženski događaj, usmjeren na žensku radničku klasu. Clara Zetkin i Luise Zietz sastavile su zaključke donesene na Konferenciji te ih objavile u socijalističkom časopisu Die Gliecheit (Jednakost) koji je od 1892. uređivala Zetkin.

Nakon konferencije sve veći broj država počeo je obilježavati Međunarodni dan žena. Među prvima bile su Austrija, Danska, Njemačka i Švicarska. Tijekom Prvog svjetskog rata žene su 8. ožujka održavale demonstracije za mir. No, nisu svi isto gledali na Međunarodni dan žena. U komunističkim državama taj je praznik počeo zamjenjivati Majčin dan i Valentinovo, dane na koji su u zapadnim zemljama isto posvećeni i ženama, tako da je praznik postao na neki način i parodija.

WASHINGTON, DC - MARCH 08: Workers and supporters take part in the Women Workers rising rally on March 8, 2017 in Washington, DC. (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images for V-Day)

Women Workers rising prosvjed Washington, DC., 2017.

Nakon 1930-ih se Međunarodni dan žena prestao obilježavati zbog indicirane povezanosti s komunizmom. Rehabilitirale su ga feministkinje 60-ih godina prošlog stoljeća te se tijekom 70-ih godina, pogotovo s pojavom feminističkih pravaca radikalnog i socijalističkog feminizma, ustalio kao legitiman praznik. Istaknuta feministkinja Betty Friedman, prva predsjednica američke National Organization for Women (NOW) žestoko se borila za jednaka prava zapošljavanja žena i muškaraca.

Krajem sedamdesetih feministički je pokret skrenuo pažnju na pitanja svakodnevne jednakosti muškaraca i žena, među kojima se ističu jednaka građanska i politička prava muškaraca i žena. Važna stavka toga su bila i jednaka radna prava. Godina 1975. proglašena je Međunarodna godina žene te je međunarodna organizacija UN počela službeno obilježavati taj datum kao praznik Međunarodni dan žena.

Iako živimo u drugačijim vremenima, ipak izgleda da se treba, više nego ikada, podsjećati povijesti, ženskih revolucija i izvora Međunarodnog dana žena. Ne zaboravimo, samo 6 godina nakon organizacije prvog protesta, 1917. žene su povele Rusku revoluciju. U današnje doba Međunarodni dan žena slavi se po cijelome svijetu, no na žalost postoji još mnogo država, mjesta i vrsta društva i industrija gdje su radnice, žene, građanke drugog reda te je potreba za isticanjem praznika i svega što on predstavlja još uvijek jako velika. Podsjetimo se govora zahvale glumice Frances McDormand od prije samo par dana prilikom preuzimanja glumačke nagrade Oscar kako bi vidjeli da je obilježavanje praznika s punim njegovim značanjem – povijesnim, sociološkim, ekonomskim… – jako važno i potrebno.

Foto: Getty Images

Učitati još
Zatvori