Je li ovo novi maslac od kikirikija?

Maslaci od orašida ili raznih sjemenki postali su popularni energetski boost u okviru balansirane prehrane bogate proteinima. Tako se maslac od kikirikija dodaje u smoothie, maslac od badema u zobene pahuljice, maslac od indijskih oraščića kombinira s posnim sirom i slično, sve kombinacije koje možete zamisliti već su isprobane.

No u posljednje vrijeme sramežljivo se javlja novi maslac kojeg uspoređuju s najpopularnijim, onim od kikirikija – maslac od sjemenki bundeve. Sjemenke bundeve su bogate nezasićenim masnim kiselinama, izvor su vlakana i proteina, minerala (posebice željeza, ali i cinka, kalcija i magnezija) te vitamina. Blendanjem se pretvaraju u kremasti maslac i mogu postati dodatak svakom doručku, napraviti se ‘na slano’ ili ‘na slatko’, kombinirati s čokoladom u košaricama ili jednostavno pojesti na žlicu…

Maslac od bundevinih sjemenki

2 šalice nezasoljenih bundevinih sjemenki
1 žlica kokosovog ulja
1 žličica javorovog sirupa
prstohvat soli
ekstrakt vanilije

Ubacite bundevine sjemenke i kokosovo ulje u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Probajte i onda prema ukusu i potrebi dodajte sve druge sastojke, još malo blendajte i pospremite u staklenku.

Foto: Instagram

0